VIDEO Colţ de rai: Răsplata de pe Piatra Pinului

0
0

Priveli┼čtea de vis merit─â urcu┼čul istovitor pe st├ónca de gresie de l├óng─â Gura Humorului. Piatra Pinului reprezint─â o comoar─â pentru paleontologi. Acum 40 de ani, aici a fost g─âsit─â fosila unui pe┼čte de aproape doi metri.

├Än fiecare an, Gura Humorului atrage mii de turi┼čti din ┼úar─â ┼či din str─âin─âtate, interesa┼úi ├«n special de P├órtia ┼×oimul, din complexul de agrement Arini┼č. Autorit─â┼úile locale continu─â s─â promoveze ├«ns─â ┼či rezerva┼úiile naturale ┼či m─ân─âstirile din zon─â. Piatra Pinului e o destina┼úie potrivit─â pentru cei care n-au la dispozi┼úie dec├ót c├óteva ore pentru a evada din tumultul ora┼čului, dar ┼či pentru cei care vin pentru m─âcar un weekend la Gura Humorului sau la Vorone┼ú.

P├ón─â la un anumit punct, drumul p├ón─â la Piatra Pinului coincide cu traseul spre P├órtia ┼×oimul. Mergi pe Drumul Na┼úional 17 p├ón─â ajungi ├«n ora┼čul Gura Humorului. Indicatoare sunt din bel┼čug, a┼ča c─â traseul nu este complicat: o iei, apoi, la st├ónga, spre Vorone┼ú, iar dup─â ce treci podul peste apa Moldovei faci din nou la st├ónga ┼či ajungi pe aleea Piatra Pinului.

Tradi┼úiile de Pa┼čte sunt o atrac┼úie pentru turi┼čti┬á Foto: Mediafax

image

Drumul cu ma┼čina p├ón─â la rezerva┼úia natural─â din Gura Humorului e o pl─âcere, lucru rar ├«n Rom├ónia. Traficul este lejer, ┼čoseaua a fost modernizat─â recent, iar de o parte ┼či de cealalt─â a asfaltului se succed peisaje superbe, prin urmare ai tot timpul din lume ca s─â te bucuri pe ├«ndelete de frumuse┼úea naturii ┼či de lini┼čtea de aici. ┼óii drumul paralel cu r├óul Moldova ┼či, dup─â c├óteva sute de metri, privind sus, spre st├óncile acoperite de p─âduri, descoperi imediat cum r─âsare ┼úan┼úo┼č─â Piatra Pinului.

Forţa magnetică

Ignor─â spiritul de turm─â al turi┼čtilor gr─âbi┼úi spre complexul de agrement Arini┼č ┼či ia-o la dreapta, la poalele st├óncii din gresie de Kliwa. Privit─â de jos, Piatra Pinului este grandioas─â ┼či are o for┼ú─â magnetic─â care te provoac─â s─â urci, s─â tot urci, ca s─â vezi cum e acolo. Nu te av├ónta, totu┼či, s─â o escaladezi dec├ót dac─â e┼čti ├«nc─âl┼úat cu bocanci, ca s─â nu aluneci. Plimbarea p├ón─â aici nu-┼či are rostul dac─â nu ├«ncerci s─â urci m─âcar prima parte a Pietrei Pinului, cea mai u┼čoar─â, ├«ns─â doar cei care ajung p├ón─â ├«n v├órf pot fi cu adev─ârat m├óndri de reu┼čita lor.

├Än urm─â cu peste 40 de ani, aici a fost descoperit un pe┼čte fosilizat uria┼č, cu o lungime de 1,80 metri, inclus ├«n colec┼úia Laboratorului de Paleontologie a Universit─â┼úii din Bucure┼čti. De atunci, sute de studen┼úi ai facult─â┼úilor de geografie din ┼úar─â au contribuit la celebritatea Pietrei Pinului, cunoscut─â ├«n r├óndul paleontologilor ca un nepre┼úuit depozit sedimentar.
  
Frumuseţe rarisimă

Natura a sculptat muchiile drepte ale gresiei  Foto: Oana PauliucPe culmea Pietrei Pinului te a┼čteapt─â cea mai frumoas─â recompens─â pentru efortul depus. R├óul Moldova se vede ca-n palm─â, iar peisajele sunt de o frumuse┼úe rarisim─â. Tenta┼úia de a face fotografii este irezistibil─â, chiar dac─â ├«n┼úelegi imediat c─â degeaba faci poze; tot ce e mai frumos va r─âm├óne oricum aici, ├«n urma ta. Dealuri, firicele de ap─â, c─âsu┼úe liliputane, p─âduri, c├ómpii, toate sunt la picioarele tale ┼či sim┼úi c─â nu vrei s─â mai cobori.

S─âtenii ├«i sf─âtuiesc pe to┼úi cei care ajung p├ón─â aici s─â ia cu ei un cioc─ânel cu care s─â sparg─â ├«n gresie, doar-doar vor g─âsi ┼či ei o fosil─â, m─âcar un melc antic. Numai ideea de a da de urma vie┼úuitoarelor care au trecut pe acolo cu milioane de ani ├«n urm─â e un ├«ndemn destul de puternic pentru a cioc─âni gresia pre┼ú de c├óteva minute, ├«n c─âutarea urmelor istoriei. Plimbarea continu─â cu explorarea p─âdurii care ├«mbrac─â st├ónca de gresie ┼či ajungi pe partea opus─â a muntelui, unde te a┼čteapt─â alte peisaje superbe. Po┼úi cobor├« pe aici, astfel ├«nc├ót s─â ajungi foarte aproape de complexul Arini┼č.

O excursie de patru-cinci ore e suficient─â ca s─â-┼úi ├«ncarci bateriile, dar cine are la dispozi┼úie mai mult de o zi pentru a se bucura de frumuse┼úea zonei poate explora ┼či parcul dendrologic situat ├«ntre Piatra Pinului ┼či P├órtia ┼×oimul. Pensiuni sunt cu duiumul, iar gazdele v─â a┼čteapt─â cu por┼úile deschise.

Circuite de o zi, cu vizite la m─ân─âstiri

image

Pensiunile sunt pregătite pentru vizitatori  Foto: Agerpres

image

LOCALIZARE. Piatra Pinului se află în Gura Humorului, la 50 de kilometri de Suceava, pe malul drept al râului Moldova. Rezervaţia naturală se întinde pe o suprafaţă de jumătate de hectar.

ACCES.
Cu ma┼čina se poate ajunge din Suceava, pe DN 17, p├ón─â ├«n Gura Humorului. Pe drumul spre C├ómpulung, face┼úi la st├ónga, ├«n dreptul indicatorului spre M─ân─âstirea Vorone┼ú, trece┼úi podul peste apa Moldovei, iar la st├ónga e Aleea Pietrei Pinului, care duce spre Complexul Arini┼č.

CAZARE.
Posibilit─â┼úile de cazare sunt numeroase, iar tarifele pensiunilor variaz─â ├«ntre 70 ┼či 120 lei pe zi. La confluen┼úa p├ór├óului Vorone┼ú cu apa Moldovei, la doi kilometri de M─ân─âstirea Vorone┼ú ┼či la c├óteva sute de metri de Piatra Pinului, Casa Aura (telefon 0746.166.549) poate g─âzdui 14 persoane ├«n camere prev─âzute cu grup sanitar, du┼č ┼či ap─â cald─â, ├«nc─âlzire cu central─â proprie ┼či televiziune prin cablu.

DRUME┼óII. Nu trebuie ratate M─ân─âstirea Vorone┼ú, centrul de ceramic─â P─âltinoasa, rezerva┼úia geologic─â Piatra ┼×oimului ┼či parcul dendrologic Lunca Moldovei. Turi┼čtii pot opta pentru circuite de o zi pe traseul Gura Humorului - Cacica, cu vizitarea salinei ┼či a Catedralei Romano-Catolice ┼či a m─ân─âstirilor Putna, Sucevi┼úa ┼či Moldovi┼úa.

INFORMA┼óII. Mai multe detalii g─âsi┼úi pe site-urile gurahumorului.info, descoperabucovina.eu ┼či inbucovina.ro.

├Änot ┼či schi la Gura Humorului

P├órtia ┼×oimul poate ÔÇ×g─âzduiÔÇť peste 800 de schiori┬á Foto: Oana Pauliuc

image

La doi pa┼či de Piatra Pinului se afl─â complexul turistic Arini┼č din Gura Humorului. Aici ave┼úi la dispozi┼úie p├órtie de schi, piscin─â acoperit─â, de dimensiuni olimpice ┼či cu ap─â ├«nc─âlzit─â, ┼čase terenuri de sport cu instala┼úie de nocturn─â, alte dou─â piscine descoperite ┼či un patinoar care pe timpul verii se transform─â ├«n pist─â pentru role ┼či skateboard.

Piscina este deschis─â publicului de mar┼úi ┼či p├ón─â duminic─â, de la ora 16:00 ┼či p├ón─â la 21:00, ├«ns─â ├«n weekend programul ├«ncepe de la 10:00. Pentru un program de dou─â ore care include accesul ├«n piscin─â, dar ┼či la saun─â, baia de aburi ┼či la jacuzzi, vei pl─âti 30 de lei.

Dac─â vii iarna la Gura Humorului, po┼úi schia pe p├órtia ┼×oimul, modern─â ┼či bine ├«ntre┼úinut─â. Are o lungime de 1.478 de metri, o diferen┼ú─â de nivel de 283 de metri, cu o ├«nclinare medie de 19,7% ┼či o capacitate de primire optim─â de 873 de schiori. P├órtia are cinci tunuri de z─âpad─â, ma┼čin─â pentru b─ât─âtorirea z─âpezii, telescaun pe o lungime de 1.330 metri, sistem electronic de emitere a biletelor ┼či instala┼úie de iluminat. Este apreciat─â de to┼úi cei care o ├«ncearc─â, mai ales c─â gradul de dificultate este mediu-dificil.

În plus, indiferent de anotimp, la Gura Humorului te poţi plimba în voie prin parcul amenajat în cadrul complexului sau în parcul dendrologic, de peste râul Moldova.

INFO

image


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite