VIDEO Viaţa cu schizofrenie povestită chiar de o bolnavă recuperată
0Multă vreme, diagnosticul de schizofrenie „construia“ un fel de închisoare în jurul persoanei care l-a primit, mai ales că medicii credeau că schizofrenia nu se se vindecă niciodată şi că suferindul nu poate evolua decât în sens negativ. Eleanor Longden a demonstrat că nu întotdeauna se întâmplă aşa: s-a recuperat şi acum poate vorbi despre problema ei.
Eleanor Longden a început să audă voci pe vremea când era studentă. Mai întâi erau „benigne“, făceau comentarii neutre, legate de ceea ce se întâmpla în jurul ei, dar pe măsură ce a trecut timpul, vocile au devenit din ce în ce mai problematice, mai ales că Eleanor nu se mai putea concentra la cursuri.
A fost diagnosticată cu schizofrenie şi a beneficiat de tratamentul clasic. Diagnosticul a devenit rapid o etichetă pentru tânăra Eleanor, iar atitudinea celor din jur i-a accentuat suferinţele interioare. Vocile s-au transformat şi ele în unele de-a dreptul ameninţătoare, iar tânăra simţea cum alunecă pe panta nebuniei, potrivit „Scientific American“.
Apoi, brusc, s-a întâmplat neva neobişnuit: Eleanor a început să-şi revină. După cum ea însăşi spune astăzi, în parte, recuperarea se datorează faptului că a început să-şi accepte vocile ca fiind parte a personalităţii ei. Să le asculte, să le înţeleagă. Astfel a reuşit să le îmblânzească şi chiar să le controleze într-o oarecare măsură, în aşa fel încât să-şi poată continua cursurile.
20-30% din pacienţi se recuperează
Satisticile arată că, în mod normal, înter 20% şi 30% din persoanele diagnosticate cu shizofrenie se recuperează substanţial într-un interval de câţiva ani. Explicaţiile? Tratamentul cu medicamente ca clozapina, risperidona şi olanzapina, care au fost dezvoltate în anii ’90. Un rol important îl are, desigur, şi terapia cognitiv-comportamentală, mai ales pentru ca pacienţii să-şi atenueze episoadele de paranoia.
Contrar percepţiei generale, nu toţi oamenii care primesc diagnosticul de shizofrenie sunt la fel, nu au toţi personalităţi multiple, boala lor nu are drept cauză principală atitudinile şi comportamentele din familie şi, cel mai important, măcar o parte dintre ei se „vindecă“, potrivit „Scientific American“.
O femeie cu schizofrenie povesteşte cum a reuşit să se „vindece”
Citeşte şi:
Ce rol joacă stresul atunci când înveţi
Deşi stresul poate afecta negativ funcţiile cognitive, creierul nostru este destul de adaptabil când trebuie să învăţăm sub presiunea stresului.
Persoanele cu probleme psihice sunt cele mai afectate de recesiune
Recesiunea economică din Europa a avut un impact profund asupra persoanelor cu probleme psihice, arată un studiu realizat de cercetătorii de la King’s College, citat de BBC.
De ce nu putem fi niciodată complet fericiţi: creierul produce „molecula tristeţii“
„Molecula tristeţii“ este principalul responsabil al stărilor noastre aproape constante în ultima vreme: de stres, anxietate şi de tristeţe, au constatat oamenii de ştiinţă britanici.
10 semne prevestitoare ale bolii Alzheimer. Cum poţi fi de ajutor pentru cei dragi afectaţi
Chiar dacă modificările memoriei sunt semne relativ naturale ale înaintării în vârstă, unele dintre acestea pot să fie asociate ca simptome ale bolii Alzheimer.