VIDEO Copiii cu autism au surplus de sinapse. Acest lucru produce suprasturare cu stimuli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii şi adolescenţii care suferă de autism au un exces de sinapse în creier, ca urmare a încetinirii procesului normal de dezvoltare, potrivit un nou studiu realizat de neurologii americani.

Creierul persoanelor care suferă de autism chiar e diferit de cel al persoanelor sănătoase. Au demonstrat acest lucru cercetătorii de la Centrul Medical din cadrul Universităţii Columbia, din SUA, care au comparat modul în care se dezvoltă creierul la copiii şi adolescenţii care manifestă tulburări din spectrul autismului cu reţelele neuronale ale unor copii care nu prezintă aceste simptome.

În cadrul studiului, ei au examinat eşantioane de ţesut cerebral prelevate de la 26 de copii cu autism, decedaţi din alte cauze (jumătate aveau vârsta cuprinsă între 2 şi 9 ani, iar cealaltă parte între 13 şi 20 de ani), precum şi de la 22 de copiii care nu aveau această tulburare.

În cazul copiilor cu autism, cercetătorii au constatat o densitate mai mare a numărului de sinapse. Creierul produce o mulţime de sinapse, punţi de comunicare între neuroni, dar o parte sunt „tăiate” în timpul dezvoltării normale în copilărie şi adolescenţă pentru a permite diferitelor zone să se specializeze şi pentru a preveni o suprasaturare cu stimuli.

În mod normal numărul de sinapse se reduce la jumătate pe parcursul dezvoltării, dar la persoanele autiste a fost remarcată o reducere cu numai 16%. Or, tocmai acest lucru ar putea explica existenţa simptomelor precum hipersensibilitatea sau convulsiile.

Oamenii de ştiinţă au identificat cauza încetinirii procesului normal de „tăiere” a sinapselor. Folosind cobai, cercetătorii au ajuns la concluzia că proteina mTOR este responsabilă de dereglarea acestui proces: atunci când este hiperactivă, celulele nervoase îşi pierd o mare parte din capacitatea de autofagie (degradarea normală a propriilor structuri). Fără această abilitate, creierul cobailor prezenta un exces de sinapse.

Ei au putut să restabilească procesul normal de reglare a sinapselor şi să inverseze comportamentele similare autismului la cobai prin administrarea unui medicament denumit rapamicină, care inhibă proteina mTOR.

Metoda a dat rezultate chiar şi după ce cobaii dezvoltaseră comportamente similare autismului, sugerând că o asemenea abordare ar putea fi folosită pentru a trata pacienţii după confirmarea diagnosticului. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite