VIDEO Când nu îngraşă, zahărul este toxic. Cât înseamnă prea mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai există dubii: zahărul este nociv, dar nu numai pentru siluetă, ci pentru întregul organism. Chiar şi în cantităţi considerate de unii medici nepericuloase, zahărul, fie el alb sau brun, poate fi toxic, avertizează un studiu recent.


O dietă alcătuită în proporţie de 25% din zahăr – echivalentul a trei cutii cu suc – a ucis de două ori mai mulţi şoareci de laborator decât aceeaşi dietă din care a fost exclus zahărul. Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah, timp de 58 de săptămâni, şi publicat apoi în revista de specialitate „Nature Communications“. Dar efectele nocive ale zahărului nu se limitează, evident la specia rozătoarelor, şi oamenii sunt în pericol de a se intoxica atunci când consumă zahăr chiar şi în cantităţi moderate, susţin specialiştii citaţi de „Times“.

De altfel, în urma dietei cu zahăr adăugat, animalele de laborator nu au arătat nicio manifestare a vreunei boli metabolice (obezitate, hipertensiune arterială, diabet etc.), dar au prezentat modificări importante de comportament şi s-au reprodus mult mai puţin (cu 22%). Acest rezultat arată că zahărul a avut efecte biologice clare asupra organismului, care nu pot fi detectate cu uşurinţă, aşa cum este, spre exemplu, îngrăşarea, cred oamenii de ştiinţă.

„Majoritatea substanţelor toxice pentru şoareci sunt la fel de toxice şi pentru oameni. Iar zahărul a dovedit că are un potenţial toxic foarte mare pentru organismul şoarecilor“, explică James Ruff, autorul studiului.

De altfel, mesajul pe care specialiştii americani vor să-l transmită publicului este că zahărul, fie el alb sau brun, trebuie evitat nu doar pentru că îngraşă, ci pentru că reduce speranţa de viaţă şi reduce şansele de a avea copii.

Care alimente conţin cel mai mult zahăr

Cerealele de la micul dejun şi un pahar cu suc de fructe acoperă jumătate din doza zilnică recomandată de zahăr, atrag atenţia specialiştii.

Jamie Oliver arată într-un mod inedit, la conferinţele TED, cât zahăr conţine, într-un an, hrana unui copil (minutul 12:09)

Conţinut de zahăr în produsele consumate frecvent

O sticlă de cola (500 ml) - 10 cuburi şi jumătate

Un Red Bull (250 ml) - 5 cuburi şi jumătate

O lingură de ketchup (Heintz) (15 ml) - 1 cub

O cutie de chipsuri Pringles BBQ - 1 cub şi jumătate

Un milkshake mare cu căpşuni de la McDonald's - 16 cuburi

Iaurt Muller cu căpşuni (175 g) - 2 cuburi şi jumătate

O banană - 4 cuburi

Un borcan de sos pentru spaghete Dolmio Bolognese (500 g) - 6 cuburi şi jumătate

Un covrig simplu - 1 cub

Un pahar cu lapte semidegresat (200 ml) - 2 cuburi

Un măr - 2 cuburi şi jumătate

Un bol de cereale integrale cu lapte (30 g de cereale şi 125 ml de lapte) - 2 cuburi şi jumătate

O ciocolată caldă cu frişcă de la Starbucks (mare) - 9 cuburi şi jumătate

Un sandviş Fillet-o-Fish de la McDonald's - 1 cub

Citeşte şi: 

Analiză Adevărul: Pe ce alimente merită să dai mai mulţi bani

În multe cazuri, produsele alimentare costă mai mult doar pentru notorietatea producătorului, nutriţional nefiind cu nimic diferite de variantele mai ieftine. Dar sunt şi situaţii în care dai bani în plus doar pentru falsele promisiuni de pe etichetă, atrag atenţia specialiştii.

Cum să faci din alimente adevărate medicamente: foloseşte stevia, cel mai sigur îndulcitor natural

Stevia, care nu are nicio legătură cu ştevia, şi-a căpătat în ultimii ani reputaţia de înlocuitor sănătos al zahărului şi al altor îndulcitori nocivi, cum este aspartamul. Totuşi, un consum crescut de stevia „hrăneşte“ dependenţa de dulciuri, avertizează specialiştii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite