Un supliment cu calciu şi vitamina D înainte de sport menajează oasele şi articulaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mod normal, oasele şi articulaţiile pot avea de suferit atunci când facem sport, mai ales dacă facem mişcări incorecte sau dacă ne suprasolicităm. Un supliment cu calciu şi vitamina D ar putea influenţa modul în care oasele se adaptează la mişcare, arată un studiu recent.


„Momentul în care administrăm suplimentele cu calciu, şi nu numai cantitatea de calciu şi de vitamina D din aceste suplimente este un factor important care dictează modul în care scheletul nostru se adaptează la activitatea fizică“, spune Vanessa D. Sherk, de la Universitatea din Colorado, autoarea unui studiu prezentat în cadrul Conferinţei Anuale a Societăţii de Endocrinologie din SUA.

În cadrul cercetării, specialiştii au constatat că nivelul calciului din sânge scade atât atunci când suplimentele cu calciu şi cu vitamina D sunt administrate înainte, cât şi după sport. Totuşi, persoanele care au luat aceste „vitamine“ înainte de a începe activitatea fizică au prezentat o reducere a calciului sangvin mai puţin importantă decât celelalte.

„Aceste rezultate sunt relevante mai ales pentru indivizii care fac exerciţii fizică de intensitate sporită şi care ar putea pierde niveluri importante de calciu prin transpiraţie“, explică Sherk. „Administrarea calciului înainte de mişcare menţine stabile nivelurile calciului în sânge, ceea ce nu se întâmplă şi în cazul administrării ulterioare a aceloraşi suplimente. Cu toate acestea, efectele pe termen lung asupra densităţii osoase nu pot fi cunoscute la momentul acesta“, completează specialista.

La studiu au participat 52 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani. Cercetătorii le-au administrat, aleatoriu, câte 1.000 de miligrame de calciu şi 1.000 de unităţi internaţionale de vitamina D fie cu 30 de minute înainte de începerea activităţii fizice, fie la o oră după terminarea antrenamentului.

Antrenamentul a constat în simularea unei curse de ciclism contratimp de 35 de kilometri, iar participanţii au purtat nişte plasturi care măsurau nivelul de transpiraţie. Studiul a fost finanţat de Institutul Naţional de Sănătate al SUA şi de Colegiul American de Medicină Sportivă.

„Este nevoie, totuşi, de studii ulterioare, care să determine dacă momentul administrării suplimentelor de calciu şi vitamina D afectează semnificativ adaptarea scheletului la mişcare“, subliniază Vanessa D. Sherk. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite