Un aport mai mare de Omega-3 poate ajuta la protejarea auzului pe măsură ce îmbătrânești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aport mai mare de omega-3, prin intermediul suplimentelor sau al ajustărilor dietetice, ar putea reduce riscul pierderii auzului, sugerează o cercetare preliminară, potrivit health.com.

Somonul este o sursă de Omega 3. FOTO Shutterstock
Somonul este o sursă de Omega 3. FOTO Shutterstock

Aceste constatări au fost făcute publice luni, la „Nutrition 2023”, conferința anuală a Societății Americane pentru Nutriție, însă, deocamdată, nu au fost publicate într-o revistă de specialitate.

Un auz mai bun, mai târziu, prin suplimentarea aportului de Omega3

Cercetarea, care este una preliminară, se adaugă unui șir de dovezi ce sugerează că un consum mai mare de Omega-3 - un nutrient care se găsește în pește, nuci, semințe etc. - ar putea contribui la un auz mai bun mai târziu, prin combaterea acumulării de plăci în artere.

În noul studiu, cercetătorii au analizat datele a peste 100.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

Participanții au fost întrebați dacă au dificultăți de auz în general și dacă au dificultăți în a urmări conversațiile atunci când există zgomot de fond și li s-au recoltat probe de sânge pentru a se verifica nivelul lor de DHA, o grăsime esențială care susține sănătatea creierului, a ochilor și a inimii, ajustând totodată factorii de risc în pierderea auzului, cum ar fi vârsta și sexul, după cum a explicat, pentru Health, Michael McBurney, cercetător senior la Fatty Acid Research Institute, autorul prezent al studiului.

Persoanele cu cele mai mari cantități de DHA în sânge au fost cu 16% mai puțin susceptibile de a spune că au avut dificultăți de auz și cu 11% mai puțin susceptibile de a spune că au avut dificultăți în a urmări conversațiile cu zgomot de fond.

Limitarea studiului este dată de faptul că cercetătorii s-au bazat, pentru a trage concluziile lor, pe date auto-raportate, mai puțin precise decât măsurătorile.

Chiar dacă asocierile dintre nivelurile mai ridicate de DHA și un auz bun au fost puternice, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina mai departe rolul Omega-3 în ceea ce privește prevenirea pierderii auzului pe măsura îmbătrânirii, a mai spus McBurney.

Cercetătorul a amintit că studiile epidemiologice au raportat asocieri inverse ale consumului de pește și Omega-3 cu pierderea auzului la oameni, citând un studiu din 2014 publicat în American Journal of Clinical Nutrition, care a constatat că un consum de două sau mai multe porții de pește, care conțin niveluri ridicate de omega-3, a fost asociat cu un risc mai mic de pierdere a auzului la femei.

 Alimente bogate în Omega 3

Există o serie de suplimente de omega-3, însă cea mai mare parte a nutrienților ar trebui să provină din alimente și băuturi. Pentru a aduce organismului un aport mai mare de Omega-3 se poate consuma mai mult pește gras de apă rece, cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele, nuci și semințe (de in, de chia), uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de in, uleiul de soia și uleiul de canola, ouă, iaurt, sucuri, lapte și băuturi din soia, mai notează health.com.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite