Tradiţii şi superstiţii de Paşte la români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Să nu faci treabă în Vinerea Mare, în semn de doliu, de reculegere
Să nu faci treabă în Vinerea Mare, în semn de doliu, de reculegere

Sărbătorile Pascale sunt extrem de importante pentru poporul român, la fel şi Postul care le precede. Există unele obiceiuri şi tradiţii transmise din generaţie în generaţie, pe care mulţi dintre noi le respectăm, pentru sănătate şi prosperitate.

Postul negru aduce belşug

Înainte de Învierea Domnului, în Săptămâna Patimilor, care începe cu Duminica Floriilor, când este amintită intrarea lui Isus în Ierusalim, fiecare zi are încărcătură simbolică aparte. Astfel, în Joia Mare se recomandă curăţenia casei pentru Paşte, ca să rămână căminul curat tot timpul anului.

Tot joi (sau sâmbăta), se vopsesc ouăle în roşu, pentru că această culoare face trimitere la sângele Mântuitorului. În ultima vreme ouăle se vopsesc tot mai colorat, pentru a înveseli atmosfera de sărbătoare din casă.

Vinerea Mare este ziua curăţirii sufletului şi corpului. Cine ţine post negru în această zi se spune că va avea belşug în casă, iar Dumnezeu îl va ajuta în toate cele bune.

Sub nicio formă nu este bine să consumi salate cu oţet sau să mănânci urzici în Vinerea Mare; înainte de a fi răstignit Isus a fost bătut cu urzici şi, pentru a-i potoli setea, i s-a dat să bea oţet.

Citeşte continuarea aici.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite