Suplimentele de colagen funcționează? Ce spun experții despre pastilele și cremele împotriva îmbătrânirii

0
Publicat:

Nenumărate creme, pilule și produse de înfrumusețare sunt promovate ca având beneficii care împiedică îmbătrânirea, iar suplimentele de colagen au devenit deosebit de populare, potrivit usatoday.com.

Pe măsură ce îmbătrânim, producem mai puțin colagen. FOTO Shutterstock
Pe măsură ce îmbătrânim, producem mai puțin colagen. FOTO Shutterstock

Este deja o tendință folosirea diverselor creme și pastile cu colagen, în speranța îmbunătățirii aspectului pielii, părului și unghiillor.

Specialiștii explică în ce măsură vorbim despre mit sau realitate în privința efectelor acestor produse și care este cea mai sigură modalitate de a beneficia de proteină care „sfidează vârsta”.

Ce este colagenul

Colagenul „este principala proteină din piele și din cartilaj, țesutul care ne înconjoară toate articulațiile", explică Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T. H. Chan School of Public Health.

Componentă majoră a pielii, oaselor, tendoanelor și mușchilor, colagenul ajută la întărirea țesuturilor și la creșterea capacității acestora de a rezista la întindere.

Prin combinarea și procesarea aminoacizilor din alimentele bogate în proteine pe care le consumăm (pește, fasole, ouă, produsele lactate etc), organismul nostru produce colagen în mod natural.

Numai că, pe măsură ce îmbătrânim, producem mai puțin colagen, pune Uma Naidoo, doctor în medicină, director al secției de psihiatrie nutrițională și stil de viață de la Massachusetts General Hospital.

Lipsa de exerciții fizice sau odihna insuficientă, fumatul sau consumul excesiv de alcool au ca efect, de asemenea, diminuarea cantității de colagen produsă de organism.

Mai mult, colagenul poate fi deteriorat de expunerile la prea multă lumină solară, potrivit specialistului.

Insuficiența colagenului în organism poate duce la dureri articulare, slăbirea mușchilor și poate face ca pielea să arate uscată și ridată. Este și motivul pentru care multă lume folosește suplimente de colagen sub formă de creme sau pastile „anti-îmbătrânire” sau recurge la acestea pentru a trata artrita.

Pe lângă colagen, aceste suplimentele conține adese aminoacizi, peptide și alți nutrienți suplimentari, vitamina C și biotina. În ceea ce privește eficacitatea lor, există diferite păreri.

Uma Naidoo spune că unele cercetări sugerează că astfel de suplimente pot îmbunătăți aspectul pielii și mobilitatea articulațiilor.

Dermatologii au îndoieli cu privire la eficacitatea cremelor „bogate în colagen"  

Nu toate formele de suplimente sunt considerate la fel de eficiente. Chiar dermatologii pun la îndoială eficacitatea serurilor pentru piele și cremelor pentru „bogate în colagen", întrucât colagenul nu se găsește în mod natural la suprafața pielii, ci în straturile mai profunde.

Din aceste considerente, suplimentele de colagen pe cale orală ar fi de preferat, pentru că  sunt absorbite mai eficient de către organism, dar și în acest caz trebuie precizat că dovezile privind eventualele beneficii au fost mixte, potrivit profesorului Walter Willett,  citat de usatoday.com.  

În ce cantități este sigură folosirea suplimentelor de colagen

Cercetările arată că administrarea între 2,5 și 15 grame de colagen hidrolizat în fiecare zi este considerată sigură. 

Uma Naidoo le recomandă celor care doresc să economisească bani să-și ajute organismul să producă mai mult colagen în mod natural, „apelând la alimente bogate în proteine, cum ar fi peștele capturat în natură, ouăle, soia și diverse alte legumele".

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite