Studiul sindromului post-covid prin metode optice a relevat o schimbare în reglarea fluxului sanguin

0
Publicat:

Rezultatul studiului poate ajuta la dezvoltarea unor abordări eficiente pentru reabilitarea pacienților.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Fotonică Biomedicală al Universității de Stat Oryol, care a început anul acesta să studieze sindromul post-COVID folosind metode optice, au identificat modificări în mecanismul neurogen de reglare a fluxului sanguin la persoanele care au suferit de COVID 19, conform serviciul de presă al Ministerului Educației și Științei al Federației Ruse.

Virusul SARS-CoV-2 infectează endoteliul - stratul celular care acoperă peretele interior al vaselor de sânge, în urma căruia aprovizionarea cu oxigen și substanțe nutritive către țesuturile corpului este întreruptă. 

Scopul studiului este de a dezvălui mecanismele de apariție a tulburărilor de microcirculație a sângelui și a metabolismului oxidativ la pacienți după infectarea cu coronavirus. Studiul pilot a implicat pacienți care au avut o formă ușoară de coronavirus. Folosind dispozitive portabile care combină două metode optice neinvazive: fluxmetria laser Doppler și spectroscopie fluorescentă, oamenii de știință au măsurat starea microcirculației și a metabolismului oxidativ în extremitățile superioare și inferioare și apoi au comparat rezultatele cu datele de la oameni sănătoși care nu au avut niciodată COVID. -19.

Am confirmat că, folosind metoda fluxmetriei laser Doppler în combinație cu analiza wavelet a semnalelor primite, că este posibilă detectarea tulburărilor microcirculatorii la pacienții care au suferit COVID-19. Deoarece aceasta este o boală relativ nouă, nu au fost încă studiate atât de în detaliu folosind această metodă. Am reușit să aflăm că mecanismul neurogen de reglare a fluxului sanguin a fost semnificativ crescut la pacienți, în comparație cu voluntarii sănătoși. Tulburările se pot datora faptului că fluxul sanguin „ocolește” patul nutritiv , deci țesuturile primesc mai puțină nutriție”, a declart directorul de proiect, cercetător junior al Laboratorului de fiziologie și patologie celulară, Elena Zharkikh.

Rezultatele studiului realizat de oamenii de știință de la OSU vor ajuta la dezvoltarea unor abordări eficiente pentru reabilitarea pacienților. În general, proiectul va ajuta la obținerea de noi cunoștințe despre natura și mecanismele dezvoltării complicațiilor pe termen lung ale COVID-19 și despre cele mai bune practici pentru tratamentul acestora. Aceste informații pot fi utile nu numai în lupta împotriva COVID-19 și a consecințelor acestuia, ci și în eventualele epidemii infecțioase viitoare.

În plus, proiectul va avea ca rezultat dezvoltarea unei noi metode de diagnosticare a tulburărilor în sistemul de microcirculație a sângelui și în metabolismul oxidativ al țesuturilor biologice, bazată pe utilizarea unui nou sistem distribuit de analizoare care implementează metode optice sigure pentru diagnostic non-invaziv. Acest lucru va ajuta la evaluarea probabilității de a dezvolta complicații microcirculatorii și metabolice la pacienții cu risc, precum și la monitorizarea eficacității terapiei în curs pentru a minimiza rezultatele adverse.

Continuarea studiului

Proiectul oamenilor de știință este susținut de Fundația Rusă pentru Știință. Cercetătorii recrutează în prezent un grup de pacienți care s-au recuperat după diferite forme de COVID-19 pentru a evalua tulburările emergente, ținând cont de evoluția variată a bolii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite