Studiu: Ora de culcare a copiilor poate influența sănătatea intestinală
0Cercetătorii chinezi au descoperit că un program de somn regulat și timpuriu la copii favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase.
Cercetătorii chinezi au monitorizat timp de două săptămâni programul de somn al a 88 de copii, împărțiți în două grupuri: cei care s-au culcat devreme și cei care au stat treji mai târziu.
Chunmei Mao, cercetător la Gansu Rehabilitation Center Hospital şi coordonatorul studiului a declarat: „Am examinat flora intestinală şi probe de sânge de la aceşti copii pentru a vedea dacă există diferenţe între cele două grupuri”.
Rezultatele studiului au arătat că ora de culcare a copiilor poate influența semnificativ echilibrul dintre bacteriile benefice și cele potențial dăunătoare din intestin. Copiii care se culcau mai devreme aveau o floră intestinală mai sănătoasă, în timp ce cei care se culcau târziu prezentau un profil microbiomic mai puțin favorabil. Cu toate acestea, ambele grupuri aveau o durată similară a somnului, sugerând că momentul adormirii, mai degrabă decât durata somnului, este factorul determinant.
În timp ce legătura dintre somn și microbiotă intestinală este tot mai clară, cercetătorii subliniază că este nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege în detaliu mecanismele implicate. „Nu putem spune cu certitudine că un anumit tip de microbi este întotdeauna bun sau rău", a precizat Mao. „Avem nevoie de mai multe studii pentru a înţelege pe deplin aceste mecanisme".
Această cercetare se adaugă unei cantități tot mai mari de dovezi care indică o legătură puternică între somn și sănătatea intestinală. Studii recente sugerează că microbii intestinali nu doar influențează somnul, ci și sunt influențați de acesta, creând astfel un circuit complex de interacțiuni.