STUDIU Nu toţi obezii au o stare de sănătate proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 2,1 miliarde de persoane din lume, reprezentând aproape 30% din populaţia mondială, sunt supraponderale sau obeze
Peste 2,1 miliarde de persoane din lume, reprezentând aproape 30% din populaţia mondială, sunt supraponderale sau obeze

Nu toţi obezii au o stare de sănătate proastă este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă americani după ce au recomandat unui numar de 20 de persoane obeze să mânânce mai mult câteva luni şi au constatat că un sfert dintre acestea au rămas sănătoase, în ciuda creşterii în greutate, potrivit AFP.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Washington University School of Medicine din St Louis (Missouri, centrul Statelor Unite), iar rezultatele acestora au fost publicate în ediţia de vineri a „Journal of Clinical Investigation“.  

Participanţilor la cercetare li s-a recomandat să mănânce cu 1.000 de calorii mai mult pe zi, de preferinţă în fast-food-uri, pentru a se îngrăşa cu 6%. „Nu a fost deloc uşor. Este la fel de greu să faci pe cineva să se îngraşe cum este să îl faci să slăbească “, afirmă Elisa Fabbrini, profesor de medicină şi principalul autor al studiului, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Cei care nu aveau afecţiuni legate de obicei de obezitate, ca o oarecare rezistenţă la insulină, un nivel ridicat de colesterol, presiune sanguină mare sau exces de grăsime în ficat, nu au prezentat aceste complicaţii nici după ce s-au îngrăşat cu 7 kilograme, se arată în studiu. Rezultatele confirmă ceea ce o oamenii de ştiinţă observaseră deja la populaţia cu greutate normală: circa un sfert din obezi nu suferă de complicaţii susceptibile să provoace crize cardiace, atacuri cerebrale sau diabet. 

Însă starea de sănătate a celor care aveau deja probleme metabolice înainte să ia în greutate s-a agravat după regimul caloric menţionat. 

Autorii cercetării susţin că acum ştiu mai bine cum să depisteze persoanele obeze cele mai susceptibile să dezvolte complicaţii. „O altă diferenţă este legată de funcţia genetică din ţesutul gras“, arată oamenii de ştiinţă, adăugând că la persoanele supraponderale cu metabolism normal mai multe gene reglează grăsimile. „Activitatea acestor gene se dezvoltă chiar şi când oamenii cu metabolism normal iau în greutate, lucru care nu este valabil la persoanele cu metabolism anormal“, se arată în studiu.

Urmează să fie realizate alte studii pentru a afla de ce unele persoane obeze sunt mai susceptibile să dezvolte complicaţiile menţionate. „Să fie genetica, un anume regim alimentar, activitatea fizică, sănătatea psihică sau microbii?“, se întreabă Samuel Klein, director al Washington University' Center for Human Nutrition, citat în încheiere de AFP.

Ce înseamnă obezitate?

O persoană este considerată obeză atunci când are o greutate excesivă, cu un grad ridicat de grăsime corporală.

Instrumentul de evaluare a statusului ponderal al unei persoane este indicele de masă corporală (IMC), care se obţine prin împărţirea greutăţii exprimate înkilograme la înălţimea exprimată în metri la pătrat.

Un IMC de peste 25 defineşte supraponderalitatea, un IMC între 30-40 – obezitatea, iar un IMC de peste 40 reprezintă obezitatea morbidă. Un IMC mai mic de 18,5 defineşte subponderalitatea.

Ponderea persoanelor cu IMC peste 25 pe ţară

Statele Unite deţin supremaţia în ceea ce priveşte procentul persoanelor cu exces ponderal, fiind urmate îndeaproape de Mexic, Africa de Sud şi Marea Britanie. Devenind o economie din ce în ce mai solidă, China vine şi ea puternic din urmă, fiind la egalitatea cu Japonia. Cel mai bine la capitolul obezităţii stă India. Aici, în procentul oamenilor cu exces ponderal este de puţin peste 10%. 

În România, potrivit ultimelor date disponibile, prevalenţa obezităţii este de circa 37%.


Sursa infografiei: BBC News

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite