Sistemul de certificare a alimentelor fără aditivi cu potenţial periculos sau controversaţi, acum şi în România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEFF România a lansat astăzi pe piaţa locală marca CEFF Certified E-Friendly Foodc, marca înregistrată la nivelul Uniunii Europene care atestă faptul că produsele alimentare inscripţionate cu acest logo nu conţin conservanţii, îndulcitori, coloranţi artificiali sau glutanaţi cu potenţial periculos sau controversaţi, conform studiilor experţilor.

Această iniţiativă este o premieră pe piaţa românească şi vine ca răspuns la studiile efectuate la nivel naţional, care au arătat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informaţii clare şi transparente cu privire la adaosurile de aditivi din alimente. Astăzi, CEFF este prezentă în Cehia (ţara de origine), Slovacia şi Polonia, România fiinde cea de-a patra ţară în care se lansează. Într-un hotel de lux din Bucureşti, la Pulmann, în conferinţa de presă care a însoţit lansarea produsului a ieşit la iveală că se pregătesc să intre pe lista CEFF alte zece ţări din Uniunea Europeană, printre primele nominalizate afându-se Austria şi Suedia.

Un sondaj realizat de CEFF în România la începutul acestui an arată că aproximativ 80% dintre români citesc cu atenţie eticheta produselor alimentare şi conţinutul de E-uri. Procentul creşte chiar la 84% în cazul părinţilor cu copii minori, dar acelaşi sondaj a dezvăluit şi că pentru 9 din 10 respondenţi lista este greu, dacă nu imposibil, de înţeles. Practic, nu ştim ce înseamnă fiecare E în parte, nu ştim ce băgăm în gură!

În acest context, 1 din 2 respondenţi afirmă că un element vizual, ca o ştampilă sau marcă, l-ar ajuta în identificarea alimentelor mai sănătoase. Mai mult, 69% ar avea încredere într-o instituţie specializată, independentă, care să ofere ajutor în înţelegerea informaţiilor de pe etichetele alimentare.

Nu creşte preţul la raft!

În acest context, Daniela Niculescu, director general CEFF România, a declarat că “CEFF Certified E-Friendly Food sau Alimente fără chimicale inutile vine în România ca un ghid de filtrare care ajută consumatorul să aleagă produsele care nu conţin aditivi controversaţi sau cu un potenţial periculos, fără a mai citi eticheta”. Pentru a obţine certificarea CEFF, producătorii trec printr-un flux strict de evaluare, care include verificarea ingredientelor listate şi conţinutul de aditivi, documentele de conformitate, fişe tehnologice şi altele.

Testările sunt coordonate cu sprijinul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare. Produsele certificate pot imprima pe ambalaj ştampila CEFF timp de un an. Testele sunt efectuate trimestrial. Nu există argumente economice pentru ca această certificare să crească preţul produselor la raft, au arătat reprezentanţii CEFF.

Iniţiativa CEFF este independentă şi se concentrează asupra celor mai controversaţi aditivi, îndulcitori şi glutamaţi cu potenţial periculos pentru sănătate sau controverasaţi. Ştampila CEFF aduce siguranţa că un consumator achiziţionează un aliment sănătos, cu un conţinut scăzut de chimicale raportat la alte produse similare. Ştampila CEFF de pe ambalajul produselor certifică faptul că nu conţin niciun aditiv dintr-o listă de 70 de substanţe gripate în conservanţi, coloranţi artificiali, îndulcitori şi glutamaţi, care fac obiectul unor controverse la nivelul experţilor, deşi sunt acceptaţi de Uniunea Europeană. Lista completă a acestor aditivi este disponibilă pe www.ceff.info.

Câte ouă să mâncăm, câtă apă să bem şi alte aspecte

Unul dintr partenerii CEFF (alături de reţeaua de clinici private Regina Maria şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare), şarmantul profesor doctor Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a arătat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, necesitatea acestei sigle ca un barometru al unei alternative sănătoase pentru consumator şi familia sa.

Achiziţionarea de produse cu sigla CEFF practic te asigură că vei reduce consumul de E-uri/chimicale din dietă. Totodată, profesorul Hâncu a făcut şi câteva precizări despre alimentaţia sănătoasă, dintre care, în folosul cititorilor noştri, menţionăm: este indicat consumul, din când în când, cu moderaţie, al câte unui fresh de portocale (nu trebuie să ne facem un obicei de a bea două-trei fresh-uri pe zi, asta ar echivala cu nouă fructe mâncate şi ar fi enorm, inutil, rău!), apa, băută în cantităţi prea mari, poate deveni dăunătoare (nu toxică) pentru organismele noastre, e bine să mâncăm trei, poate chiar patru ouă pe săptămână (mai mult e deja periculos!), trebuie să nu mai uităm, îndeosebi în perioada sărbătorilor de iarnă, de alimentaţia sănătoasă şi să învăţăm cum să coabităm, totuşi, cu E-urile, căci rezultă că nu se poate fără. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite