Riscurile şi beneficiile consumului de peşte în timpul sarcinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două porţii de peşte pe zi pot aduce beneficii sănătăţii FOTO: Shutterstock
Două porţii de peşte pe zi pot aduce beneficii sănătăţii FOTO: Shutterstock

Consumul de peşte în timpul sarcinii poate aduce atât beneficii datorită acizilor graşi Omega 3, cât şi riscuri din cauza cantităţii mari de mercur pe care îl are – depinde de tipul peştelui ales, relevă un studiu.

Cercetătorii americani au descoperit că expunerea la mercur în timpul sarcinii, care se regăseşte în peşte, creşte riscul ca nou-născutul să dezvolte tulburări de atenţie şi de concentrare, dar şi de hiperactivitate în decursul vieţii, arată BBC.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit că atunci când se consumă somon pe durata sarcinii este redus riscul de hiperactivitate. Mercurul este un agent neurotoxic care poate produce probleme în dezvoltarea fătului

. Principala sursă de expunere la acest compus este consumul de peşte, cu un nivel ridicat de mercur. Din acest motiv, experţii recomandă consumul a doar două porţii de peşte pe săptămână. Cu toate acestea, peştele este o importantă sursă de nutrienţi, cum ar fi acizii graşi Omega 3, care ajută în dezvoltarea creierului.


Avantaje şi dezavantaje

Experţii de la Spitalul Brigham şi de la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea din Boston au vrut să afle care sunt riscurile şi beneficiile consumului de peşte şi, totodată, problemele care pot apărea în dezvoltarea celor mici, cum ar fi hiperactivitatea, odată cu înaintea în vârstă.
Studiul a demonstrat că anumite tipuri de peşte îi poate proteja de sindromul ADHD. Această dualitate arată că este posibil ca o femeie însărcinată să consume peşte şi să aibă beneficii în ceea ce priveşte sănătatea, fără să fie expuse foarte mult la mercur.

Sindromul ADHD afectează, la nivel mondial, 10% dintre copii, dar, până în prezent, cauzele nu au fost descoperite.

La studiu au participat 400 de copii născuţi în perioada 1993-1998. După naşterea lor, experţii au prelevat fire de păr de la mame pentru a le analiza nivelul de mercur. De asemenea, mamelor li s-a cerut să completeze un chestionar pentru a determina ce cantitate de peşte au consumat în timpul sarcinii. Opt ani mai târziu, experţii au măsurat comportamentul lor legat de ADHD. Studiul a arătat că mamele care au avut un nivel mai ridicat de mercur în timpul sarcinii, au prezentat un risc mai mare de a avea un comportament specific ADHD.

Este important de ştiut că experţii nu au investigat care a fost tipul de peşte consumat. Această dualitate de riscuri şi beneficii se poate explica prin tipul de peşte şi nivelul de mercur pe care îl conţine. Studiile anterioare au arătat că este recomandată evitarea consumului de peşte care conţine un nivel ridicat de mercur, cum ar fi rechinul, peştele spadă sau tonul proaspăt. Există şi peşti cu un nivel scăzut de mercur, cum ar fi plătica, eglefin, somon. Aceste alimente fac parte dintr-o alimentaţie sănătoasă pentru femei, în timpul sarcinii.

„Femeile trebuie să ştie că au nevoie de nutrienţii din peşte pentru că sunt buni pentru  dezvoltarea creierului fătului. De asemenea, femeile trebuie să fie conştiente că nivelul ridicat de mercur poate fi periculos. Cel mai important mesaj al studiului este că trebuie să consumăm peşte pentru efectele sale protectoare asupra corpului. Cu toate acestea, trebuie să evităm peştii care au un conţinut ridicat de mercur”, explică coordonatoarea studiului, Sharon Sagiv.
Cercetătorii au descoperit şi că acei copii ai căror mame au consumat mai mult de două porţii de peşte pe săptămână, prezentau un risc mai scăzut de ADHD comaprativ cu cei care au avut mame care s-au limitat la două porţii.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite