Video Revenirea după naștere, cu Mommy Makeover. Chirurgul Alina Mîtcan “Este important ca femeia să aibă așteptări realiste"
0La Adevărul Live, dr. Alina Mîtcan, medic specialist chirurgie plastică vorbește despre Mommy Makeover, intervențiile estetice, după naștere pentru femeile care doresc să revină la o forma fizică armonioasă

Mommy Makeover combină mai multe intervenții chirurgicale
După naștere, organismul femeii trece prin foarte multe transformări. Fiecare doamnă își dorește ca după ce a devenit mamă să revină la varianta sa de dinaintea sarcinii. Deși se apelează la cura de slăbire, la dietă, la exerciții, la tratamente corporale, totuși, în cele mai multe cazuri, rezultatele nu apar.
La Adevărul Live, în ediția realizată și moderată de Antoaneta Banu, dr. Alina Mîtcan, medic specialist chirurgie plastică vorbește despre Mommy Makeover, intervențiile estetice, după naștere pentru femeile care doresc să revină la o forma fizică armonioasă
Antoaneta Banu: Ce înseamnă Mommy Makeover?
Dr. Alina Mîtcan: Sarcina și nașterea sunt pentru femeie cele mai importante evenimente din viața sa. Cele mai multe doamne, după această perioadă suferă diverse modificări la nivelul corpului și feței.
Aceste intervenții, Mommy Makeover le readuc la forma de dinaintea sarcinii și alăptării. La nivelul abdomenului, după cum știm, sarcina pune o presiune mare, crește uterul, fibrele musculare ale abdomenului se întind după sarcină.
Pe lângă depozitele de grăsime și piele care apar, vorbim despre această diastază abdominală, destul de frecventă după sarcina, pe care bineînțeles, o putem trata în aceeași etapă cu intervenția de abdominoplastie.
Tot la nivelul abdomenului apar vergeturile pe care nu și le doriște nimeni și care la rândul lor sunt îndepărtate cu ajutorul abdominoplastie. Depozitele de grăsime, care apar din cauza modificărilor hormonale sunt tratate cu lipoaspirație. Toate aceste intervenții sunt la nivelul abdomenului.
La nivelul sânilor, pe perioada sarcinii, canalele galactofore care produc laptele, cresc în dimensiune. Așa apar sânii mari. După naștere și alăptare, glandele își revin la normal dar sânii cad.
Femeile se plâng de acel aspect de sân lăsat care este un disconfort atât fizic cât ți emoțional penyru ele și o scădere a stimei de sine. Și la acest nivelul se pot face mai multe intervenții, de la caz la caz.
Dar totul este foarte bine să înceapă cu un consult, prin care seanalizează ce soluții există iar medicul decide folosirea unui implant atunci când esită un sân mic, dar nu foarte lăsat.
Se poate folosi un implant și o ridicare a sânului sau de cele mai multe ori atunci când există țesut suficient, folosim doar resursele locale pentru a crea un sân și un decolteu frumos.
Pentru Mommy Makeover este important ca pacienta să nu aibă în planurile din viitorul apropiat o nouă sârcină
Antoaneta Banu: Mommy Makeover înseamnă operații, intervenții chirurgicale, da și minim invazive?
Dr. Alina Mîtcan: Când discutăm despre Mommy Makeover, în principiu ne gândim că putem combina mai multe intervenții chirurgicale. Bineînțeles că putem face și intervenții la nivelul feței non-invazive, dar nu le încadrăm în această categorie.
Acele ședințe se pot face separat, care nu necesită pregătire sau recuperare. În intervențiile Mommy Makeover, le combinăm pe cele de la nivelul sânului cu cele din zona abdomenului, de la nivelul feței, o blefaroplastie superioară, inferioară cu abdominoplastie.
Cele mai frecvente sunt combinația de sân cu abdomen în aceeași etapă chirurgicală. Acesta este și conceptul de Mommy Makeover, acele operații pe care le putem combina și le putem face în același timp.
Antoaneta Banu: La cât timp după naștere și după alăptare poate trece femeia prin intervențiile Mommy Makeover?
Dr. Alina Mîtcan: Cel mai important este ca femeia să aibă o greutate stabilă după ce a născut, a alăptat. Să ajungă la greutatea pe care o dorește și important este să o și mențină, minim șase luni înaintea intervenției.
Antoaneta Banu: Așadar ea nu trebuie să se bazeze pe faptul că vine la dumneavoastră și o slăbiți prin această intervenție.?
Dr. Alina Mîtcan: Pacienta trebuie să fie echilibrată din punct de vedere al greutății, să ajungă la greutatea optimă. Apoi, să nu mai aibă în planurile din viitorul apropiat, o nouă sârcină, cel puțini un an, chiar un an jumate. Ideal este să facem copiii și apoi să ne ocupăm de noi.
Apoi, femeia are neapărat nevoie de un ajutor după acesta intervenții și trebuie să țină seama de asta, mai ales când copilul e destul de mic. Intervențiile se fac la un an de la nașterea copilului și minim șase luni după ce stopează alăptarea.
Antoaneta Banu: Pentru cele care nasc prin cezariană, este o problemă să facă aceste intervenții?
Dr. Alina Mîtcan: Nu. În principiu, nu. Noi plasăm incizia de abdominoplastie sub sau pe aceeași linie cu incizia de la cezariană ca pacienta să nu aibă două incizii pe abdomen.
Trebuie să se discute cu medicul toate problemele de sănătate înainte de intervenții
Antoaneta Banu: Care este protocolul înainte de intervențiile chirurgicale? În primul rând fumătoare sau nefumătoare?
Dr. Alina Mîtcan: Cu siguranță nefumătoare. Fumatul este un factor care întârzie vindecarea, mai ales că vorbim de intervenții extensive, mai mult timp petrecut în sală, recuperare greoaie, așa încât eu recomand să nu se fumeze înainte de aceste operații sau să îl reducem la minim.
De asemenea, trebuie să avem analizele de laborator normale. Trebuie să se discute cu medicul ca el să cunoască toate problemele de sănătate înainte de a face aceste intervenții. Cel mai important este ca pacienta să își dorească aceste modificări, să simtă ea că e momentul să le facă, să fie optimistă și încrezătoare. Aceste aspecte sunt esențiale într-o colaborare și o recuperare ușoară.
În principiu, se recomandă un set de analize standard. Poate în anumite cazuri, eventual este nevoie și un consult cardiologic, pentru că, teoretic, să apară și hipertensiune arterială din cauza sarcinii și să ne asigurăm că toate sunt ok și nu avem probleme.
Antoaneta Banu: Pentru operația de sân este nevoie să vină cu o mamografie făcută?
Dr. Alina Mîtcan: E nevoie de o ecografie, în principiu pentru pacientele tinere, o ecografie până în 40 de ani. Vorbim de ecografie după 40 de ani, dacă avem indicația radiologului sau medicului curant. Bineînțeles că putem să facem mamografie, dar o ecografie anual este obligatorie pentru toate femeile.
Antoaneta Banu: Ce înseamnă pregătirea înainte de această intervenții?
Dr. Alina Mîtcan: Să se ajungă la greutatea potrivită, fără fluctuații de greutate, maximum permis, undeva la 5kg. O dietă bună, echilibrată caloric și din punct de vedere al elementelor esențiale proteine, lipide, glucide. Nu ținem dietă înainte de operație.
Foarte important, femeia trebuie să fie cumva pregătită fizic, psihic și biologic. Să se asigure că are un ajutor, după operație nu are voie să ridice copilul în brațe. Nu se planifică o plecare sau o vacanță, o lună după aceste intervenții.
Mommy Makeover, intervenții mari și pacienta trebuie să aibă și ea grijă de ceea ce a realizat medicul
Antoaneta Banu: Recuperarea cât durează?
Dr. Alina Mîtcan: Depinde foarte mult dacă facem și sâni, și burtica. În principiu la o lună pacienta este bine, nu mai sunt dureri. Bineînțeles că asta poate să fie și mai devreme, 2-3 săptămâni.
În anumite cazuri avem și acele tuburi de dren la burtică, sau la sâni care se îndepărtează undeva la 5 zile maxim și se poate să dea un oarecare disconfort. Iată de ce spun că e important, ca în primele 7-14 zile pacienta să fie liniștită, ajutată, să aibă un suport și un ajutor ca să se mobilizeze pentru o bună recuperare.
Sunt intervenții mari pe care le facem și pacienta trebuie să aibă și ea grijă de ceea ce a făcut medicul. Dacă ne ducem acasă și începem să facem mai știu eu ce, s-ar putea să nu fie chiar ok.
Antoaneta Banu: După luna de recuperare, pacienta poate să meargă la muncă, să-și reia activitatea la job, să-și planifice concediu fără niciun fel de probleme? Expunerea la soare cum este, că poate vrea să ducă să se bronzeze?
Dr. Alina Mîtcan: În principiu la job, să știți că poate să meargă mai devreme, chiar la 2 săptămâni, mai toate pacientele mele se întorc la la muncă, la job. Sunt paciente care lucrează de acasă și ele își reiau activitatea mult mai devreme, undeva după 7 zile.
În principiu nu are voie să facă baie în mare, în piscină minim o lună postoperator. După o lună poafe să facă baie în cadă, în piscină iar expunerea la soare, în principiu se poate face cu cremă de fotoprotecție.
Antoaneta Banu: Ce înseamnă revenirea la forma de dinaintea sarcinii? Din punct de vedere al medicului Alina Mîtcan, pentru că o pacientă poate înainte de sarcină să fie suplă, să arate tonifiată, dar, sarcina o transformă. Cât înseamnă revenire la varianta de dinainte?
Dr. Alina Mîtcan: Putem să ajungem la un procent de 100% de revenire la forma de dinainte. Bineînțeles, depinde foarte mult de unde pornim, depinde de problemele care apar pe timpul sarcinii, de dereglările hormonale, kilograme foarte multe câștigate, slăbiri foarte rapide într-un timp limitat.
Genetica pacientei este foarte importantă, cum sunt țesuturile. Dacă o pacientă este tânără, ea se vindecă mult mai repede, elasticitatea țesuturilor este mai bună. În schimb, dacă avem trei nașteri și pacienta este la a 3-a naștere, clar că acolo avem mai mult de lucru.
Adică sunt niște factori pe care trebuie să-i discutăm cu ea și pe care trebuie să știe, pentru a avea așteptări realiste, ceea ce este foarte import. În principiu, eu le povestesc pacientelor toate detaliile și toate aspectele.lla nivelul sânilor putem să obținem niște rezultate naturale.
La nivelul abdomenului, obținem unul plat, fără pielea în exces care deranjează și dă un oarecare disconfort și bineînțeles să întărim musculatura peretelui abdominal.
Antoaneta Banu: După aceste operații, pacienta la o lună, o lună jumate, două poate reveni la sala de fitness pentru tonifiere?
Dr. Alina Mîtcan: Nu, nu, nu, nu. După două luni. Deci noi avem așa: la o lună suntem bine, la trei luni vedem un rezultat, aproape final. La șase luni suntem la jumătatea procesului de vindecare, iar la un an avem rezultatele finale cu activitatea fizică.
Nu recomand mai devreme de două luni. În principiu, dacă reparăm și pereții abdomenului, acolo se pun niște fire. Ei, noi făcând abdomene, riscăm ca firele acelea să rupă musculatura chiar la nivelul peretelui abdominal.
Șase luni nu lucrăm abdomenul, putem să mergem în parc, putem să facem picioare, brațe, dar fără fără abdomen. Sigur sunt servicii de kinetoterapie pentru post-partum, pentru post-operator.
Antoaneta Banu: Pentru intervențiile chirurugicale de la nivelul feței, pacienta se reprogramează?
Dr. Alina Mîtcan: După sarcină, cam după ce se stopează alăptarea putem să începem să facem tratamente non-invazive de tipul botox, acid hialuronic, Sculptra, tot ce înseamnă textură, riduri fine, pori dilatați.
După cum bine știm, nopțile pierdute atunci când avem un copil, din păcate își pun aspectul pe chipul nostru și apar modificări ce țin de riduri și de adâncirea cearcelor pe care le putem trata nu neapărat într-o etapă chirurgicală. La chirurgia feței discutăm în principiu de blefaroplastia superior și inferioară.
Antoaneta Banu: Știu doamne care au rămas cu vergeturi nu numai pe abdomen după ce au născut, ci și pe zona copaselor? Cum se rezolvă acolo?
Dr. Alina Mîtcan: În principiu putem să facem lipoaspirație, care înseamnă îndepărtarea depozitelor localizate de grăsime de care nu putem să scăpăm. Putem să facem lipoaspirație pe flancuri, pe spate, pe lateral, acele mânere ale dragostei, cum le numesc cei din literatură.
Putem să facem lipoaspirație la nivelul genunchilor, fața internă a genunchilor și bineînțeles unde mai sunt depozite localizate. Putem să face și în zona brațelor, iar în cazuri mai avansate, în care avem și o laxitate tegumentară destul de mare, putem să asociem liftingul de brațe și liftingul de coapse.
Antoaneta Banu: Ce considerați dumneavoastră că este foarte important să înțeleagă o pacienta, să știe înainte de a veni la dumneavoastră?
Dr. Alina Mîtcan Să știe exact timpul de recuperare și cum să-și planifice intervenția, să știe exact ce înseamnă, ce presupun intervențiile respective și cum este recuperarea, toate recomandările pe care pacienta trebuie să le urmeze post-operator, să aibă așteptări realiste și să fie efectiv pregătită și încrezătoare în medicul pe care și l-a ales în a face această transformare. E foarte important comunicarea dintre medic și pacientă.
Antoaneta Banu: Cât rămâne pacienta în spital după operație?
Dr. Alina Mîtcan Depinde. În principiu, cam două nopți sunt necesare atunci când combinăm mai multe intervenții și facem un Mommy Makeover, două nopți obligatorii, poate chiar trei.
Antoaneta Banu: Cât durează o astfel de operație.
Dr. Alina Mîtcan Acest tip de operație, când combinăm, poate să dureze undeva de la 4 până la 7ore.
Antoaneta Banu: Destul de complicat într-adevăr și pentru medici, dar și pentru pacient.
Dr. Alina Mîtcan E foarte importantă echipa. Eu am o echipă cu care colaborez și ne înțelegem foarte bine. În genul acesta de intervenție îți trebuie o echipă ca timpul petrecut în sală să nu se prelungească foarte mult.