Video Cum redăm tinerețea ochilor. Dr. Alina Mȋtcan: „Pacientele îmi mărturisesc că au cu zece ani în minus, după blefaroplastie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stratul de piele lăsată excesiv peste pleopa superioară crează probleme estetice și medicale. Dr. Alina Mȋtcan explică la Adevărul Live cum blefaroplastia redă tinerețea ochilor.

Dr. Alina Mȋtcan explică la Adevărul Live despre  blefaroplastie Sursa foto Dr. Alina Mȋtcan
Dr. Alina Mȋtcan explică la Adevărul Live despre blefaroplastie Sursa foto Dr. Alina Mȋtcan

La Adevărul Live, am discutat cu Dr. Alina Mȋtcan, medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, Spitalul Zetta despre blefaroplastie, intervenția prin care chirurgia estetică redă aspectul tânăr și luminos al chipului.

Pliul de la nivelul pleoapei superioare cade excesiv  astfel încât duce la îngustarea câmpului visual

Stratul de piele lăsată excesiv peste pleopa superioară crează probleme estetice și medicale. Trecerea timpului lasă urme evidente pe chipul nostru, în diferite forme. Pierdem constant colagenul din țesut, ridurile se adâncesc, iar fața nu mai are conturul ferm din tinerețe.

În jurul ochilor cearcănele și pungile sunt din ce în ce mai greu de acoperit cu machiaj iar pielea de la nivelul pleoapei superioare se lasă în exces. Chipul arată obosit, trist, cceea ce duce la scăderea stimei de sine.

Dr. Alina Mȋtcan subliniază că pielea lăsată în exces la nivelul ploapei superioare nu are pentru pacient doar cosecințe estetice ci și medicale.

Blefaroplastia este intervenția chirurgicală pe care pacienții atât femei cât și bărbații o solicită pentru a elimina disconfortul creat de căderea pleopei și pentru a reda chipului un aspect luminous  și  proapăt.

Antoaneta Banu: Care sunt cele mai vizibile semne estetice care indică îmbătrânirea ochilor?

Dr. Alina Mȋtcan: Pacientele mele îmi spun că primul aspect pe care îl remarcă este că nu-și mai pot aplica eyeliner-ul corect din cauza  excesului de piele de la nivelul ploapei superioare.  Acel pliu ajunge să preseze pe marginea superioară, astfel încât duce la îngustarea câmpului vizual. Așadar, nu mai vorbim doar de estetică, mai ales in cazul persoanelor mai înaintate în vârstă, pentru care blefaroplastia  este soluția în rezolvarea problemei lor.

Antoaneta Banu:  Ce este blefaroplastia, pe înțelesul tuturor?

Dr. Alina Mȋtcan: Este impprtant de înțeles că blefaroplastia este o intervenție chirurgicală și nu este o intervenție minim invazivă. Pentru blefaroplastie  se merge la medic, se  programează  operația prin care dorim să restabilim aspectul ploapei și să redăm pacientei un chip armonios, o privire tânără.

Pacientele mele îmi mărturisesc că au 10 ani în minus și se simt mult mai bine după.  Este știut, ochii sunt importanți în ceea ce privește armonia cipului nostru, pe lângă considerentele estetice.  

Doamnele care trec prin această operație sunt foarte mulțumite și de partea funcțională, pentru că efectiv văd mai bine după blefaroplastie care nu este o intervenție grea, dar pe care o desfășurăm în spital, cu anestezie locală sau anestezie generală. Depinde de tipul de blefaroplastie pe care pacienta îl dorește sau de care are nevoie.

Sunt și paciente tinere care trec prin blefaroplastie pentru că au probleme genetice

Excesul de de piele lăsată de la nivelul ploapei superioare nu se adresează exclusiv persoanelor care au o vârstă înaintată. Sunt și paciente tinere care trec prin blefaroplastie. Medicul specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă detaliază factorii de risc și vârstă la care este indicată operația.

Antoaneta Banu: Excesul de piele lăsată la nivelul pleoapei superioare este un fenomen specific îmbătrânirii?

Dr. Alina Mȋtcan: Sunt din păcate și factorii genetici. Eu am și paciente tinere, între 20 și 30 de ani, care au acest exces de piele lăsată la nivelul ploapei superioare. În primul rând, dacă cineva tânăr are o formă a fizionomiei ochilor, cu ploapele căzute este clar că  moștenesc pe mama, pe tata, pe bunicul.

 În al doilea rând, este un factor foarte important reprezentat de stresul cotidian la care ne supunem și la care se adaugă și lipsa somnului. Bineînțeles, acel aspect al ochilor obosiți apare și în cazul persoanelor care lucrează foarte mult la calculator, iar lumina ecranelor, din păcate, ne accentuează acel pliu de la nivelul ploapei superioare.

Antoaneta Banu: Există o anumită vârstă de la care este indicată operația de blefaroplastie?

Dr. Alina Mȋtcan: Este indicată atunci când avem nevoie de ea. Nu încurajez operația de blefaroplastia de la vârste timpurii. În cazul pacientelor destul de tinere cărora le-am efectuat această intervenție, a fost pentru că aveau nevoie de ea.  

În prealabil, discutăm, astfel încât, medic-pacient decidem împreună când e momentul să facem operația, care teoretic trebuie efectuată  după 30-35 de ani, deși subliniez că  sunt și paciente mult mai tinere care au nevoie cu adevărat de această intervenție.

În blefaroplastia de la nivelul ploapei superioare, post intervenție, pacienta  își desfășoara activitatea normal

Antoaneta Banu: Care este protocolul în operația de blefaroplastia?

Dr. Alina Mȋtcan: În primul rând, pentru a programa intervenția de blefaroplastie superioară este necesar un prim consult. Pacienta își face o programare, vine în clinică, discutăm inițial ce o deranjează. Apoi  dacă sunt și alte  probleme de sănătate, alergii, pe care trebuie să le știu, mai ales  din sfera oftalmologică, dacă există scăderea acuității vizuale, hipertensiune oculară, sindrom de ochi uscat.

Sunt anumite particularități pe care trebuie să le cunosc înainte de  operației. Apoi, îi explic pacientei de ceea ce anume consider că are nevoie, ce va obține prin blefaroplastie și bineînțeles discutăm despre  timpul de recuperare.

Antoaneta Banu:  Ce presupune intervenția în sine pentru blefaroplastia superioară?  

Dr. Alina Mȋtcan: Este o intervenție pe care o facem în ambulatoriu, adică pacienta vine în clinică, ulterior, la câteva ore după merge acasă. De cele mai multe ori o efectuăm cu anestezie locală, uneori cu anestezie intravenoasă, cu sedare în cazul celor care au teamă.

Ne dorim ca pacienta  să fie super liniștită în timpul intervenției care nu este grea și  durează aproximativ o oră. Practic, se înlătură excesul de piele, tegumentul de la nivelul pleoapei  superioare,  ulterior se face hemostaza și punem niște fire,  care vor  rămâne șapte  zile post-operator.

În perioada post intervenție, pacienta  își desfășoara activitatea normal, dar ea este informată că zona operată va fi inflamată și  vizibilă, pentru că voe exista acolo niște pansamente pe care pacienta le va purta șapte 7 zile. Acestea sunt de culoarea tegumentului care să  nu îi  încurce activitatea.

Antoaneta Banu: În perioada asta nu se aplică  machiaj iar pacientă  vede foarte bine?

Dr. Alina Mȋtcan: Sigur că da. Ideal este ca în prima zi, postoperator, pacienta să meargă acasă să se odihnească și dacă nu lucrează într-un domeniu în care să aibă contact direct cu persoanele, să fie  întrebată de  toată lumea, “dar ce ți s-a întâmplat?  poate să-și desfășoare activitatea fără probleme.

Antoaneta Banu: Ați spus că timp de șapte zile, pacienta rămâne cu firele.  Dar cicatricile, practic în cât timp trec?

Dr. Alina Mȋtcan: La 7 zile înlăturăm firele, apoi, imediat postoperator va asista o cicatrice super fină. Următoarele două-trei săptămâni cicatricea devine ușor roz, ca la trei luni, după operație se  estompează  aproape complet.

 La un an apare vindecarea finală, dar asta nu înseamnă că procesul de vindecare durează un an. Din fericire, la pleoapa superioară, vindecarea se face destul de repede. Dar pacienta poate să  își aplice machiaj la nivelul zonei operate, după cele 10 zile de la operație astfel încât să nu se simte jenată de cicatricea în sine.  Oricum este o liniuță fină,  foarte bine ascunsă în pliul ploapei și greu vizibilă.

La nivelul ploapei inferioare lucrurile sunt mult mai sensibile comparative cu zona superioară

Antoaneta Banu: Cum este în cazul blefaroplastiei de pleoapă inferioară?

 Dr. Alina Mȋtcan: Aici sunt mai multe discuții, să spun așa, mai multe puncte pe care le abordăm cu pacienta. În multe cazuri, acestea sunt deranjate de fapt de zona adâncită, de cearcăne, de ridurile foarte multe de la nivelul ploapei inferioare.

Există paciente care sunt nemulțumite de culoarea din zona respectivă, astfel încât aici trebuie să avem o discuție foarte clară cu doamna respectivă. Prin blefaroplastie inferioară noi practic reducem excesul de piele care apare, doar că trebuie să fim foarte prudenți cu cantitatea pe care o excizăm pentru că la nivelul ploapei inferioare lucrurile sunt mult mai sensibile decât la zona superioară.

Și mă refer la operație, care se efectuează  doar cu anestezie generală. Eu, personal, nu fac această intervenție cu anestezie locală. Este o incizie mică, situată  imediat sub ploapa inferioară, slab perceptibilă și care se vindecă foarte bine.

Practic să gestionează  cele trei compartimentele de grăsime de la nivelul proapei inferioare. Gestionarea lor înseamnă  că excizarea excesul de grăsime dacă este nevoie, sau se repoziționează. Practic,  lucrez pe mușchiul orbicular al pleoapei inferioare, astfel încât să-l întărim și să-l ancorăm la nivelul orbitei pentru un rezultat cât mai bun.

Ulterior, excizez excesul de piele, dacă e nevoie. De cele mai multe ori, în practica mea, eu combin blefaroplastia inferioară cu lipofiling. Adică grăsimea obținută de la pacientă prin lipoaspirație este prelucrată și injectată în zonă ploapei inferioare, pentru a o nivela și  a-i reduce ridurile fine.

Antoaneta Banu: Se poate obține și acel efect de ridicare un pic al ochiulor?

Dr. Alina Mȋtcan: Da, apare acel efect, cel puțin imediat postoperator. Eu le comunic tuturor pacientelor că privirea va fi mult mai ridicată, că vor avea  ochii aceia asiatici,  ceea ce este normal imediat, post operator. Rezultatul final, cu siguranță nu rămâne același. De asta inițial trebuie să fie cumva în hipercorecție.

Antoaneta Banu: Prin blefaroplastie se poate realiza și ridicarea sprincenelor?

Dr. Alina Mȋtcan: Ridicarea sprâncenelor, în principiu nu o putem realiza prin blefaroplastia superioară.  Dar tehnica mea  constă într-o  blefaroplastie prin care mă axez destul de mult și pe partea laterală  a ochiului, astfel încât să obțin un efect de ridicare a sprâncenei.

Dar ridicarea în sine se face prin alte metode chirurgicale, prin liftingul de sprânceană.  Dar prin metoda pe care eu o folosesc, în practică se obține un rezultat foarte bun.

Pacientele sunt super încântate. Cele mai multe vin pentru asta și îmi spun “ Doamna doctor, am văzut  că dumneavoastră ridicați un pic și partea externă  și se vede sprânceana bine".

Antoaneta Banu: Despre dumneavoastră se poate spune, pe drept cuvânt, că sunteți un medic artist. Știu că sunt și domni interesați de blefaroplastie. Cine suferă cei mai tare de lăsarea pleoapei? Femeile sau bărbații ?

Dr. Alina Mȋtcan: La bărbați  apare în plus și căderea sprâncenei, ptoză de sprânceană.

Desenul pre operator in blefaroplastie Sursa foto  Dr. Alina Mȋtcan
Desenul pre operator in blefaroplastie Sursa foto Dr. Alina Mȋtcan

Blefaroplastia este o intervenție simplă, dar contează foarte mult desenul pre-operator

Antoaneta Banu: Ce trebuie să știe pacienții, în general despre această intervenție?

Dr. Alina Mȋtcan: Tot timpul eu le întreb pe pacientele mele ce planuri au de viitor. Este foarte importantă planificarea operației, adică nu facem operația și a 3-a zi plecăm la mare, de exemplu. E important să ne planificăm înainte concediul, să mergem liniștiți la mare, apoi facem intervenția. Ideea e că după operație, eu recomand pacientelor, ca cel puțin o lună, nu se merg la mare, la piscină.

 Este important să ne asigurăm că vindecarea este cât mai bună.  Bineînțeles postoperator, folosim cremele cu SPF pentru a nu se pigmenta cicatricea. După fiecare intervenție, pacienta primește de la medic recomandările și tratamentul pe care trebuie să-l folosească acasă.

Cu siguranță vor folosi picături oftalmice, antiinflamatoare și medicamente care să  ajute la  vindecarea mai repede, precum și creme pe care pacientă le  aplică la nivelul proapelor.

Antoaneta Banu: Operație de blefaroplastie se poate face pentru ambele ploape în același timp?

Dr. Alina Mȋtcan:  Nu este nicio contraindicație. Asta le explic pacientelor. Cumva perioada de recuperare e aceeași, astfel încât nu petrecem două perioade de recuperare pentru cele două tipuri, dacă le combinăm.

Antoaneta Banu: Cât persistă, în timp, rezultatele operației de blefaroplastie? Poate aparea exces de piele cu vârsta?

Dr. Alina Mȋtcan:  Dacă pacienta vine pentru prima intervenție de blefaroplastie între 20 și 30 de ani, cu siguranță că peste 10 ani va fi necesară încă una. Ploapa va cădea pentru că gravitația se menține. Sigur că excesul de piele se va vedea din nou, poate nu la fel ca la început.

În schimb, la pacientele după 45-50 de ani de ani, este posibil să nu mai fie nevoie deo altă intervenție, în timp. Diferența o face foarte mult de comportamentul pacientei  după o operație, câte kilograme ia în plus, câte kilograme slăbește, cum se alimentează, cât de mare grijă are de cicatrice și cum se menține,  pe pe viitor.

Antoaneta Banu: La ce interval de timp, după blefaroplastie se pot face injectările cu acid hyaluronic și cu botox?

Dr. Alina Mȋtcan:  Botox-ul este contraindicat înaintea operației.  Dacă pacienta are botox injectat recent, eu nu fac această intervenție.  Doar atunci când efectul lui este diminuat sau scăzut, când a trecut timp de la injectarea cu botox, se poate planifica operația de blefaroplastie.

După intervenție, la două săptămâni putem să facem aceste injectări cu botox. În principiu acidul hyaluronic, în practica mea, cel puțin în sfera oculară este destul de redus, chiar aproape de zero. Nu recomand pacientelor injectările cu acid la nivelul ploapelor.

Complicațiile pe care le are sunt mult mai mari decât beneficiile. Din punctul meu de vedere, lipofiling-ul este o soluție ideală pentru corectarea anumitor defecte de la nivelul ploapelor inferioare.

Antoaneta Banu: Post-operator, după intervenția de blefaroplastie pot apărea complicații?

Dr. Alina Mȋtcan:  Complicațiile sunt destul de reduse la această intervenție, dar, sigur, ca în  orice intervenție chirurgicală, pot exista și anumite complicații.

 Hematomul, mă rog, sângerarea, în principiu există șanse foarte mici să apară la nivelul befaroplastiei superioare. În schimb, la nivelul blefaroplastiei inferioare, atunci când avem o pacientă cu anumite comorbidități, când lucrăm pe compartimentele de grăsime de care am vorbit, există posibilitatea să apară o sângerare.

În principiu, de cele mai multe ori este observată intra-operator și o corectăm. Dar pot să apară hematoame, echimoze, acele vânătăi care cumva sunt normale după operație. Poate apărea  edemul, adică acele umflături care,  la unele paciente apar mai mult, la unele, mai puțin.  

Cea mai nefericită complicație care poate apărea, cel puțin la nivelul ploapei inferioare este acel ectropion.  Adică, ochiul nu se mai închide perfect și pacienta rămâne cu ochiul deschis.

Este o complicație destul de urâtă, pe care încercăm să o evităm cu orice preț. De asta spuneam că excesul de la nivelul pleoapei inferioare pe care trebuie să îl excizăm tot timpul, este minim. Toate pacientele își doresc ca pielea să fie întinsă complet, să nu existe  niciun rid. Eu prefer să rămână acolo un pliu, decât să rămână ochiul deschis.

Antoaneta Banu: Operația, dacă nu este efectuată de o de mână precisă, sigură, talentată, formată, experimentată, așa cum sunteți dumneavoastră, ce consecințe pot avea, pentru pacient?

Dr. Alina Mȋtcan:  Îmi place să spun că nu există befaroplastie greșită. Îmi place să spun că există tehnici diferite, tehnici mai noi și tehnici mai vechi pe care colegii mei le folosesc.

Eu, personal am văzut și paciente clar operate de alți colegi cu rezultate care nu erau tocmai cele așteptate de paciente.  Eu refac intervenția și încerc să obțin rezultatul pe care pacienta și-l dorește.  Dar în mare parte, blefaroplastia este o intervenție, să spunem simplă, dar contează foarte mult desenul pre-operator.

Antoaneta Banu: Desenul?

Dr. Alina Mȋtcan:  Exact, desenul. Eu după desenul respectiv înlătur excesul de piele. Acesta  este cel mai important punct al operației.  Cu alte cuvinte, trebuie să măsor exact, să stabilesc exact poziția inciziei, să văd cât luăm, să fie cât mai simetric, dreapta- stânga, să am aceași dimensiune a cicatricii.

Adică există niște puncte pe care eu personal pun foarte mare accent. Noi nu suntem perfect simetrici, ochii sunt complet diferiți. Eu fac măsurătorile per fiecare ploapă, pentru că asta încerc să le explic și pacientelor mele care au diferențe mari între ploape mai aloco unde sesizez diferențe mari, pre-operator.

Eu tratez diferit cele două ploape, dar în schimb în aceeași măsură, la final trebuie să avem același rezultat, deoarece contează foarte, foarte mult distanțele la care sunt plasate inciziile astfel încât rezultatul să fie corect.

La sprâncene sunt foarte atentă, la diferențele din zona respectivă, pentru că eu de acolo îmi iau repere și din acest motiv spun că  desenul e cel mai important punct din operație.

După intervenția de befaroplastie pacienta nu trebuie să devină o altă persoană. Trebuie să rămâmă tot ea, dar cu un aspect mai tânăr și cu o privire mult mai luminoasă.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite