Remedii naturale pentru insomnie. Ce efecte secundare pot apărea şi în ce condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase plante sunt recunoscute pentru efectele lor terapeutice privitoare la tratarea insomniilor. În anumite condiţii însă în loc să ne ajute, infuziile de plante ne pot dăuna.

Avem nevoie de minimum 7 ore de somn în fiecare noapte, dar nu e nimeni care să nu fi experimentat insomnia în faze mai mult sau mai puţin acute, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă.

Medicii afirmă că tulburările de somn întinse pe mai multe săptămâni pot fi semnul unor boli cronice – în special afecţiuni cardiace - , iar insomniacii sunt mai predispuşi depresiei şi accidentelor.

Obişnuim să considerăm că remediile naturiste nu ne pot face niciun rău sănătăţii, dar nu este tocmai aşa. Depăşirea concentraţiilor şi a dozelor obişnuite pot avea efecte nedorite.

Cea mai cunoscută plantă care ajută insomniacii este valeriana, cu efecte pozitive în tratarea afecţiunilor produse de stres. Consumată sub formă de infuzie, tinctură sau diluată cu apă îndepărtează tensiunea nervoasă şi anxietatea, însă poate avea şi efecte secundare precum ameţelile, durerile de cap, indigestiile. Prin urmare, tratamentul nu trebuie să depăşească două aăptămâni.

Floarea pasiunii este un sedativ uşor care nu dă dependenţă şi despre care se ştie că este folosită din vechime pentru copii pentru a-i ajuta să doarmă mai bine. Se pot bea două ceşti de infuzie înainte de culcare şi nu are efecte secundare.

Muşeţelul este cunoscut pentru efectul său liniştitor. Infuzia ameliorează anxietatea şi eliberează tensiunea nervoasă, calmează stomacul, elimină stările de iritabilitate. Însă, o infuzie care conţine o cantitate prea mare – mai mult de două linguri de plantă la 200 ml de apă – poate deveni toxică. Uleiul de muşeţel picurat în cadă sau masajul pe baza acestuia are efect relaxant.

Ceaiul de tei este bogat în vitamina C şi antioxidanţi şi are  acţiune relaxantă şi desativă. Infuzia foarte concentrată însă poate da tulburări de somn, agitaţie, tremur şi palpitaţii. Foarte eficiente remedii împotriva insomniei sunt gemoterapicul de tei si gemoterapicul de păducel: câte 20 de picături luate seara, cu 30-40 minute înainte de culcare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite