Persoanele fragile au un risc mai mare de deces. Care sunt indicatorii care definesc fragilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fragilitatea reprezintă un indicator important al riscului de deces nu doar atunci când vine vorba despre vârstnici, ci şi când vine vorba despre persoane tinere, arată un studiu scoţian, citat de AP.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Glasgow au definit fragilitatea drept prezenţa a trei sau mai mulţi dintre următorii indicatori: slăbiciune, lentoare în mişcări, scăderea din greutate, un nivel redus de activitate fizică şi oboseală.

Potrivit agerpres.ro, ei au analizat cazul a 500.000 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste între 37 şi 73 de ani.

Studiul a luat în calcul şi alţi factori precum situaţia socio-economică, fumatul, consumul de alcool şi greutatea corporală. S-a descoperit că bărbaţii de 37 de ani şi peste această vârstă şi femeile de 45 de ani şi peste această vârstă, care erau afectaţi de fragilitate, aveau un risc mai mare de deces.
Persoanele cu unul sau doi dintre aceşti indicatori au fost incluse în stadiul de „pre-fragilitate“.
Studiul efectuat pe aceşti subiecţi, participanţi la studiul Biobank din Marea Britanie, a fost publicat în jurnalul „The Lancet Public Health“.

Intervenţia precoce poate inversa procesul
Potrivit specialiştilor, în multe cazuri, intervenţia precoce poate inversa aceste probleme. „Persoanele cu fragilitate sunt considerate a avea un risc ridicat de efecte dăunătoare asupra sănătăţii, însă cercetările anterioare s-au concentrat aproape în totalitate asupra vârstnicilor“, a precizat una dintre autorii principali ai cercetării, Frances Mair.
„În cadrul studiului, am aplicat testul de fragilitate pe un grup mult mai larg şi mai tânăr şi am descoperit că această problemă de sănătate era prezentă la indivizi de toate vârstele. Intervenţiile pentru inversarea fragilităţii sau pentru îmbunătăţirea rezultatelor pacienţilor s-au concentrat, aproape în exclusivitate, asupra celor foarte în vârstă sau aflaţi în îngrijire pe perioade îndelungate. Însă descoperirile noastre indică necesitatea unei schimbări de atenţie, astfel încât depistarea fragilităţii şi intervenţia să se facă mult mai devreme“, a mai spus specialista.
Doctor Peter Hanlon, coautor al studiului, a declarat că identificarea fragilităţii poate avea „urmări pozitive pentru îngrijirea pacienţilor, planul de intervenţie şi prognostic, mai ales în cazul indivizilor afectaţi de cel puţin o problemă de sănătate“.
„În lumina noilor descoperiri, sugerăm că o evaluare a fragilităţii ar trebui să fie inclusă în monitorizarea de rutină şi evaluarea persoanelor cu multimorbiditate, acest lucru putând contribui la identificarea celor cu risc ridicat şi la asigurarea unei îngrijiri cât mai precise“, a conchis Hanlon.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite