Oboseala, otrava noastră cea de toate zilele. De unde vine și cum scăpăm de ea

0
Publicat:

Starea care se traduce prin oboseală este un mix de factori, ce implică gândurile și emoțiile negative, dar și poluarea, stresul și suprasolicitarea zilnică la care suntem expuși. Toate duc la boală și dezechilibre grave în organism.

Suprasolicitarea este unul dintre factorii care favorizează oboseala FOTO arhivă Adevărul
Suprasolicitarea este unul dintre factorii care favorizează oboseala FOTO arhivă Adevărul

Majoritatea dintre noi se confruntă din ce în ce mai des cu oboseala mentală, emoțională și fizică. Puțini știu însă că oboseala are multiple cauze. Acumularea oboselii în organism nu ține doar de odihna insuficientă și de culcatul la ore târzii, ci și de mai mulți factori exteriori, cum ar fi poluarea, stresul și diverse solicitări de natură psihică și emoțională.

Oboseala este o stare negativă, cu diferite grade de manifestare, ce influențează un număr din ce în ce mai mare de oameni. Ca intensitate, pornește de la un nivel incipient, ce poate ține câteva minute, și se poate ajunge la o oboseală cronică, numită encefalomielită mialgică“, a explicat psihologul Stelian Chivu pentru „Weekend Adevărul“.

Oboseala poate duce de cele mai multe ori la o îmbătrânire accelerată. Principalele sale manifestări sunt agitația, nervozitatea, stresul prelungit, sedentarismul, obezitatea, consumul excesiv de alcool, cafea, tutun și droguri și regimul alimentar dezechilibrat.

Toate acestea duc la o sumedenie de dezechilibre și afecțiuni în organism, precum anemia, hipo și hipertiroidia, artrită, probleme cardiace și respiratorii, mialgii, tulburări alimentare, afecțiuni hepatice și în mod special tulburări de natură psihică.

„Oboseala are câteva simptome pe care le putem identifica ușor, precum plictiseala, anxietatea, apatia, starea generală de rău, slăbiciune, durerea în piept și abdominală“, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Omul, decuplat de la ritmul naturii

Deși poate părea greu de înțeles, oboseala cronică nu este altceva decât un program mental instalat după o perioadă lungă de timp, de regulă în ani de zile. Liniștea interioară este în strânsă legătură cu oboseala – cu cât avem o liniște interioară mai bună, cu atât oboseala din organism scade.

„Liniștea interioară se obține prin meditație, prin rugăciune și prin ieșiri în natură. Când reușim să ne conectăm la energia vitală a pământului, biofotonii, particule mici de lumină, ajung în celulele noastre, iar corpul dobândește o capacitate sporită de a se conecta la vitalitatea naturii. Astfel, celulele se relaxează, se detensionează, iar vitalitatea crește“, explică psihologul.

Unii dintre pacienții săi i-au pus o întrebare foarte bună: „De ce când mă enervez, mă simt vitalizat?“ Explicația este simplă. Când suntem nervoși, corpul intră într-un regim de funcționare alert, iar pentru o scurtă perioadă de timp are o vitalitate mai mare, punctează specialistul.

Consumul de energie este însă foarte mare, iar după o scurtă perioadă de vitalizare, persoana în cauză se va simți și mai obosită. Alți pacienți au ridicat o altă problemă: „Deși nu fac nimic, sunt obosit“.

„În ultimul timp, din cauza regimului de viață și a lucrului din fața unor device-uri, se reduce simțitor conectarea cu energia vitalității din exterior. În prezent sunt din ce în ce mai multe persoane care devin obosite. Acest lucru se întâmplă pentru că au un ritm de viață care este decuplat de ritmurile naturii. Totul pornește de la sistemul de educație, ce parametrizează elementele fizice ca fiind esențiale în vitalitate“, ține să precizeze psihologul Stelian Chivu.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Sănătatea fiecăruia din noi este influențată substanțial de modul cum gândim și trăim. În funcție de aceste aspecte, creierul decide ce gen de neurotransmițători și peptide va produce organismul. Asta înseamnă în esență vitalitate și sănătate.

Corpul poate produce serotonină, oxitocină și dopamină, cunoscute și ca hormonii fericirii, dar și endorfine, substanțe chimice produse pentru a face față durerii și stresului. Dacă gândurile și emoțiile noastre sunt negative, creierul va stimula producerea de adrenalină și cortizol, numit și „hormonul stresului“.

Când oamenii își pierd „lumina“

Energia de care organismul nostru are atâta nevoie o putem lua din mai multe surse. Este vorba despre hrana lichidă și solidă, somn, emoții pozitive, exerciții fizice, aer, din pământ, când umblăm desculți, și din Univers sub formă de energie solară.

O parte a energiei vitale de care avem nevoie este dată de biofotoni. Fizicianul german Fritz-Albert Popp a studiat biofotonii vreme de peste trei decenii în cadrul Institutului Internațional de Biofizică, o rețea de cercetare cu laboratoare în peste 20 de țări.

El a demonstrat că biofotonii sunt mici particule de lumină, de intensitate redusă, care sunt emise și stocate în interiorul fiecărei celule umane și în special în ADN.

„Din punct de vedere psihologic, când avem gânduri negative, stări și manifestări inconfortabile, circuitul luminii biofotonilor scade din cauza blocajelor și conflictelor interioare. Vitalitatea și nivelul oboselii pot fi chiar vizualizate cu ajutorul aparatului Kirlian, care reușește să surprindă prin fotografii câmpul luminos puternic al omului vital sau câmpul șters, mat, al unei persoane obosite“, spune psihologul.

Specialistul a făcut o cercetare cu aparatul Kirlian, iar când pacienții săi reușeau să își redobândească vitalitatea, acest lucru era imediat vizibil sub forma unei mai bune sănătăți mentale, emoționale și fizice. Prin urmare, concluzia care se trage este că vitalitatea stă la baza vindecării, iar oboseala atrage boala.

Pași simpli spre vindecare

Primul lucru pe care trebuie să îl facă cei care se confruntă cu oboseala, și în special cu cea cronică, este să îi cunoască cât mai bine manifestările pentru a le putea apoi identifica ușor.

Psihologul Stelian Chivu recomandă să ne schimbăm emoțiile și în special gândurile, dar și alimentația.

Vorbim de o combinare a alimentelor cu legume și fructe, de preferat cât mai naturale, astfel încât organismul să își poată lua nutrienții de care are nevoie.

Respirația este un alt element esențial care poate agrava sau poate ameliora starea de oboseală cu care ne confruntăm. Este important să învățăm să respirăm corect, asta însemnând o respirație profundă, pornind din zona abdominală, care oxigenează foarte bine sângele și în special creierul.

Multe persoane nu respiră decât superficial, folosind o mică parte din capacitatea plămânilor, iar din acest motiv sănătatea organismului are de suferit.

„Este important să ne întrebăm ce anume ne aduce vitalitatea? Poate fi mersul în natură sau ascultarea unei muzici relaxante. Fiecare dintre noi trebuie să afle acest lucru extrem de important printr-o autoevaluare minuțioasă. De asemenea, trebuie să abandonăm implicarea în conflicte și în general în orice ne consumă vitalitatea. Este și o maximă care spune «cine se bucură mult obosește puțin»“, încheie psihologul Stelian Chivu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite