O singură alegere alimentară în timpul sarcinii poate proteja inima pe viață copilului dumneavoastră
0Alimentele consumate de o mamă însărcinată au devenit foarte importante pentru sănătatea copilului.

Conform unui nou studiu efectuat pe șoareci gestanți, o dietă bogată în fibre îmbunătățește sănătatea cardiacă pe termen lung a urmașilor în curs de dezvoltare, reducând semnificativ riscul de boli cardiovasculare mai târziu în viață.
Este o descoperire care este în concordanță cu sfaturile dietetice actuale pentru mamele însărcinate, susținând importanța echilibrului nutrițional, în special atunci când crește o nouă persoană, scrie sciencealert.com.
„Fibrele dietetice, care se găsesc în alimente precum fructele, legumele și cerealele integrale, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate”, spune cercetătorul biomedical Francine Marques de la Universitatea Monash din Australia.
„Cercetarea noastră arată că impactul său se extinde dincolo de mamă și poate modela dezvoltarea inimii copilului”.
Navigarea printre alegerile alimentare în timpul sarcinii poate fi un fel de câmp minat. Nu mâncați brânză moale. Mâncați mai mult spanac. Evitați carnea de prânz. Mâncați iaurt. Cu toate acestea, în general, principiile de bază rămân aceleași ca și sfaturile pentru o alimentație sănătoasă pentru toată lumea, iar acestea includ o proporție ridicată de fibre alimentare, ale căror beneficii includ un intestin mai sănătos și scăderea colesterolului.
Pentru a determina ce efect, dacă este cazul, are aportul de fibre alimentare asupra dezvoltării unui făt, Marques și colegii săi au efectuat experimente pe șoareci, hrănind grupuri de șoareci gestante și lactante cu diete bogate, respectiv sărace în fibre. Puii de șoareci au fost hrăniți cu diete cu niveluri standard de fibre după ce au fost înțărcați.
După ce un grup de opt pui de șoareci a ajuns la vârsta de șase săptămâni, cercetătorii au efectuat secvențierea ARN pe țesutul lor cardiac. Ei au constatat că o dietă bogată în fibre a dus la apariția unor inimi mai puțin sensibile la stimulii inflamatori și imuni, făcând inima mai rezistentă la iritații relativ minore.
Următorul pas a fost concentrarea asupra bolilor cardiovasculare. Aceasta a presupus administrarea hormonului angiotensină la șoareci în vârstă de șase săptămâni pentru a induce leziuni ale organelor datorate hipertensiunii. Hipertensiunea, sau tensiunea arterială ridicată, este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare, deci este o modalitate bună de a măsura susceptibilitatea.
Șoarecii născuți din mame hrănite cu o dietă săracă în fibre aveau inimile în stare semnificativ mai proastă decât cele ale omologilor lor cu conținut ridicat de fibre. Acești șoareci aveau inimi mult mai mari, cu pereți mai groși și depuneri mai mari de colagen, ceea ce sugerează că erau mai susceptibili la afecțiuni precum cardiomiopatia hipertrofică, în care pereții ventriculului stâng se îngroașă, reducând capacitatea acestuia de a pompa sânge, și fibroza cardiacă, formarea de țesut cicatricial în inimă.
Cercetătorii au constatat că atât mamele, cât și bebelușii cu o dietă bogată în fibre aveau, de asemenea, intestine și bacterii intestinale mai sănătoase, iar mamele aveau niveluri plasmatice ale acizilor grași cu lanț scurt cu 50% mai ridicate.
Fibrele promovează creșterea acizilor grași cu lanț scurt în intestin, care trec prin fluxul sanguin către placentă și apoi către făt, unde ajută la modelarea activității genetice în inima în curs de dezvoltare.
Constatările sugerează că este posibil să fi subestimat impactul dietei prenatale a mamei, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă rezultatele se aplică la oameni. Știm că o dietă bogată în fibre ajută la menținerea unui intestin și a unui microbiom sănătos la om, așa că are sens să credem că și gravidele ar putea beneficia de aceste beneficii.
„Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar această cercetare sugerează că o simplă schimbare de dietă în timpul sarcinii ar putea avea beneficii pe viață pentru copii”, spune Marques.
„Lucrarea noastră se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care evidențiază importanța unei diete sănătoase în timpul sarcinii.”
Ea recomandă mamelor să continue să colaboreze cu furnizorii lor de servicii medicale pentru a se asigura că, într-adevăr, mănâncă pentru doi, având în vedere interesele ambilor.