O afecţiune foarte rară îi permite unei femei să-şi amintească detaliat tot ceea ce i s-a întâmplat în viaţă, încă de când era bebeluş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O australiancă a vorbit despre viaţa sa cu o afecţiune extrem de rară care o face să îşi amintească absolut fiecare moment din viaţă, înclusiv întâmplări de când era bebeluş.

Rebecca Sharrock, în vârstă de 27 de ani, din Brisbane, Australia, este una dintre cele 80 de persoane din lume despre care se ştie că suferă de hipertimezie, o afecţiune care presupune că persoana afectată are o memorie atât de bună încât ţine minte detalii despre viaţa personală încă din perioada în care era doar un bebeluş. În cazul australiencei, una dintre primele amintiri este cadoul primit la împlinirea vârstei de un an. Mai mult, Sharrock are capacitatea de a reţine cantităţi uriaşe de informaţie, ea fiind în stare să recite toate cărţile din seria Harry Potter. Totul din memorie, relatează The Independent.

Hipertimezia nu este insă neapărat o binecuvântare, pentru ca ea îi face pe pe cei afectaţi să-şi amintească perfect şi momentele neplăcute din viaţă.

Într-un articol intitulat „Îmi amintesc când eram nou-născută“, publicat pe reţeaua de bloguri Omni, Sharock a povestit recent că prima sa amintire datează de când avea doar 12 zile. Australianca relatează cum părinţii ei au dus-o în braţe până la maşină, au aşezat-o pe locul şoferului şi i-au făcut o fotografie.

„Ca nou-născută, eram curioasă ce sunt volanul şi husa scaunului pe care le vedeam, deşi la vârsta aceea nu aveam încă dorinţa de a mă ridica şi a explora obiectele ciudate din jur“, scrie Rebecca Sharrock.

   

Femeia mai povesteşte cum se uita la jucăriile din pătuţ şi la ventilatorul aşezat alături. Mai ţine minte rochiţa de satin care îi provoca mâncărimi, în care părinţii au îmbrăcat-o când a împlinit un an, dar şi o jucărie de pluş, Minnie, care pur şi simplu o îngrozea. Când a împlinit 18 luni, a început să viseze, îşi aminteşte australianca. 

Pentru a ajuta la o mai bună înţelegere a memoriei umane, Sharrock participă în prezent la două studii pe această temă, realizate de cercetători din Statele Unite ale Americii şi din Australia. Femeia speră că va putea ajuta astfel oamenii cu probleme de memorie, incluisv pe cei suferinzi de demenţă.

Rebecca Sharrock nu este singura persoană diagnosticată cu hipertimezie care şi-a împărtăşit povestea. Alexandra Wolff, o tânără de 25 de ani din Maryland, Statele Unite, a spus în cadrul unui interviu pentru NPR că a avea hipertimezie e ca şi cum ai călători în timp.

Wolff a declarat că îşi poate aminti tot ce a auzit şi tot ce a simţit într-o zi, „până la senzaţii ca o durere de stomac sau una de cap“. Acest lucru înseamnă că tânăra poate retrăi cele mai fericite momente din viaţa până la cel mai mic detaliu şi chiar face acest lucru adesea, singură, în camera sa.

Este o tentaţie uriaşă. Dacă n-aş avea lucruri de făcut toată ziua, aş putea trăi în trecut, probabil, 24 de ore pe zi, şapte zile din şapte.

Citeşte şi:

Blestemul sau superputerea de a-ţi aminti totul - hipertimezia

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite