Medicii explică ce se întâmplă în corpul tău dacă mergi pe jos 20 de minute pe zi
0Medicii explică ce se întâmplă în organism pe termen lung dacă mergi pe jos zilnic cel puţin 20 de minute.

Mulți dintre noi cred că pentru a fi în formă trebuie neapărat să transpiri intens la sală sau să urmezi antrenamente dificile, însă medicii spun că o activitate simplă și accesibilă, precum mersul pe jos timp de doar 20 de minute în fiecare zi, poate avea efecte remarcabile asupra sănătății fizice și mentale. Această formă de mișcare nu doar că este ușor de integrat în rutina zilnică, dar aduce și o serie de beneficii demonstrate științific.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Una dintre cele mai vizibile schimbări apărute în urma mersului zilnic este legată de sănătatea inimii. Activitatea fizică regulată, chiar și de intensitate redusă, cum este mersul pe jos, ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reglarea ritmului cardiac.
„Dacă cineva are un stil de viață sedentar și începe să meargă cel puțin 20 de minute pe zi, ar putea începe să observe îmbunătățirea nivelului de energie, mai puțin stres și o dispoziție mai bună. Mersul zilnic pe jos poate contribui, de asemenea, la ușoare reduceri ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac în repaus în timp”, a declarat dr. Jeffrey S. Lander, cardiolog certificat și co-director de cardiologie sportivă la RWJBarnabas Health, citat de Parade.
Pe termen lung, plimbările zilnice contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale normale, reduc nivelul colesterolului rău (LDL) și îmbunătățesc circulația sângelui. Toate acestea scad semnificativ riscul de boli cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.
Articulații mai mobile
Pentru persoanele sedentare sau cele care au suferit accidentări, mersul pe jos este o formă excelentă de mișcare pentru a menține articulațiile active, fără a le suprasolicita.
Plimbările zilnice reduc rigiditatea articulațiilor și cresc mobilitatea acestora, în special în zonele sensibile precum genunchii, șoldurile și gleznele.
„Pentru mulți oameni, în special cei care se recuperează după o accidentare sau care gestionează afecțiuni articulare, 20 de minute de mers pe zi pot fi o modalitate utilă de a menține mobilitatea fără a suprasolicita sistemul musculo-scheletic. Mersul pe jos regulat menține, de asemenea, circulația lichidului sinovial, care menține articulațiile lubrifiate și funcționează corect”, a explicat dr. Jeffrey S. Lander
Poate preveni osteoporoza
Pe măsură ce îmbătrânim, masa osoasă scade în mod natural, iar riscul de fracturi sau osteoporoză crește. Mersul pe jos, fiind o activitate care implică susținerea propriei greutăți, are un impact pozitiv asupra densității osoase.
Plimbările regulate ajută astfel la prevenirea fragilității osoase și la reducerea riscului de osteoporoză, în special la femeile aflate la menopauză, o categorie mai vulnerabilă în acest sens.
Sprijină pierderea în greutate
Un alt beneficiu major al mersului zilnic este susținerea procesului de slăbire. Fără să fie nevoie de eforturi intense, mersul pe jos contribuie la arderea caloriilor și stimulează metabolismul. De asemenea, contribuie la reglarea apetitului și reduce pofta de alimente nesănătoase.
„Mersul pe jos poate ajuta la menținerea unei greutăți optime, iar fiecare kilogram în plus pierdut datorită mersul pe jos regulat elimină aproximativ patru kilograme de presiune asupra articulațiilor genunchiului”, mai spune specialistul.
Așadar, pentru multe persoane, o plimbare pe jos, timp de 20 de minute în fiecare zi, poate fi primul pas dintr-un program de slăbit echilibrat, mai ales atunci când este combinată cu o alimentație sănătoasă și somn de calitate.