Mărturia unei supraviețuitoare a cancerului, care a suferit o singură mastectomie. Motivul deciziei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Katerine Gagnon a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2020, la vârsta de 42 de ani. Medicii i-au spus că are nevoie de o mastectomie - amputarea sânului și îndepărtarea întregului țesut - pentru a se vindeca.

Majotitatea femeilor cu cancer la sân optează pentru dubla masectomie FOTO Arhivă
Majotitatea femeilor cu cancer la sân optează pentru dubla masectomie FOTO Arhivă

Ca în majoritatea cazurilor, ea ar fi putut opta pentru o mastectomie dublă, care include și îndepărtarea sânului sănătos, dar a ales mastectomia unilaterală sau unică, exact cum a făcut, recent, Sarah Ferguson.

O mastectomie este o experiență incredibil de dureroasă din punct de vedere psihologic. Aduce o durere atât de profundă și personală, încât este greu de descris. Și, în cele din urmă, nu m-am putut decide să amputez o parte perfect sănătoasă din mine”, a spus ea, pentru Yahoo Life.

Masectomia dublă, alegerea majoritară

Mă întreb de ce nu punem întrebarea invers: de ce un dublu?”, a spus Katerine Gagnon.

Dr. Laura Dominici, chirurg mamar la Dana-Farber Cancer Institute din Boston, a explicat că în majoritatea cazurilor de mastectomie dublă — probabil 95%, îndepărtarea celui de-al doilea sân se face la alegere, ca măsură preventivă. Totuși, șansele ca prezența cancerului să existe la ambii sâni, simultan, sunt foarte scăzute.

Mai mult decât atât, chirurgul explică faptul că îndepărtarea profilactică a celui de-al doilea sân „de fapt nu scade deloc riscul de recidivă și nu îmbunătățește neapărat rezultatul general, adică rata de supraviețuire globală”.

Totuși, aproape jumătate dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân, în stadiu incipient, s-au gândit să facă o mastectomie dublă.

Sunt atât de mulți factori care intervin în asta, așa că este o decizie cu adevărat complicată pentru femei și medici. Motivul cel mai simplu este că femeia are o mutație genetică care o expune un risc crescut de a face un nou cancer – dar care afectează doar 5 până la 10% dintre femeile care suferă de cancer de sân”, spune Dominici.

Unele femei pot fi influențate de istoricul familial, care ar putea ridica acest risc.

Cum este să faci o singură mastectomie

Katerine Gagnon, care nici nu și-a dorit ca, mai departe, să facă operație de reconstrucție, spune că a ales mastectomia unilaterală, deoarece dubla nu era necesară din punct de vedere medical și pentru că nu a rezonat nici cu alte motive precum dorința de a avea sâni simetrici sau estetici.

Asimetria este doar o cicatrice – nici mai mult, nici mai puțin. Este o cicatrice printre alte multe și nu îmi va fi rușine de cicatricile mele, rămase de pe urma cancerului. În plus, nici măcar nu este atât de vizibilă pe cât se poate crede. Dacă vreau simetrie, pot folosi oricând o proteză”, spune ea.

Mai mult decât atât, femeia spune că a fost „șocată” atunci când chirurgul ei mamar i-a sugerat, mai întâi, ideea de mastectomie dublă.

Ea a presupus că a fost alegerea este evidentă: aș dori o dublă mastectomie pentru că aș dori simetrie. M-a pus să semnez două contracte – unul pentru mastectomie simplă și unul pentru dublă – în caz că mă răzgândesc! Aproape că m-am simțit presată, a mai povestit pacienta, pentru sursa citată.

Un fir de discuții recente, într-un grup privat de Facebook, dedicat supraviețuitorilor cancerului de sân a relevat modul în care femeile au luat decizia personală de a face o mastectomie simplă vs. dublă. Dintre cele aproape 200 de persoane care au comentatat, cele mai multe au optat pentru o masectomie dublă, invocând „simetrie” și „liniște sufletească”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite