Lupta împotriva colesterolului începe în farfurie. Ce trebuie să mănânci pentru a-ţi curăţa sângele de grăsimi rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele, inamici de temut ai colesterolului  FOTO Arhivă
Fructele şi legumele, inamici de temut ai colesterolului  FOTO Arhivă

Unele alimente joacă un rol-cheie în lupta contra excesului de colesterol în sânge. Hipercolesterolemia este responsabilă de 7,5 milioane de decese anuale cauzate de bolile cardiovasculare în lume. Potrivit specialiştilor, prima măsură pe care trebuie să o pună în practică persoanele cu un nivel crescut al colesterolul este alimentaţia sănătoasă.

În ultimii zece ani, numeroase autorităţi sanitare europene şi americane au emis recomandări privind îngrijirea medicală a pacienţilor cu dislipidemie, cei care au exces de colesterol şi trigliceride în sânge. În cazul acestora, pe primul loc pe lista modificărilor stilului de viaţă se află obiceiurile alimentare sănătoase, alături de activitate fizică şi renunţarea la fumat.

„În cazul în care nivelul colesterolului sangvin creşte, el se depozitează pe pereţii arterelor pe care le îngroaşă, transformându-le în tuburi rigide. Aceasta este ateroscleroza, din cauza căreia se produc: infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, anevrismele de aortă, arteriopatia membrelor infecrioare sau insuficienţa cardiacă. Autorul acestor dezastre este colesterolul LDL, sau colesterolul <rău>, considerat un adevărat <ucigaş> al omului. În sens opus acţionează colesterolul HDL, care se opune apariţiei aterosclerozei, motiv pentru care se numeşte colesterol <bun>”, notează profesorul doctor Nicolae Hâncu, în volumul „Abecedar de nutriţie”.

Practic, pentru reducerea colesterolului „rău”, medicii le recomandă pacienţilor să limiteze aportul de grăsimi de origine animală (saturate) în favoarea grăsimilor mononesaturate şi polinesaturate, care se găsesc în uleiuri vegetale, dintre care cel mai sănătos este uleiul de măsline. O altă sursă de grăsimi bune, care vin în sprijinul colesterolului „bun”, este peştele (somon, sardine, ton, cod).

Ca regulă generală, consumul de colesterol trebuie limitat la sub 300 mg pe zi.

Iată un tabel cu conţinutul în colesterol al unor alimente.

Aliment Porţia Colesterol (mg) Lapte parţial degresat 200 ml 10 Lapte integral 200 ml 33 Iaurt degresat 200 ml 10 Iaurt integral 200 ml 29 Brânză telemea 30 g 30 Brânză de vaci 100 g 10 Tofu 50 g 0 Ou Un gălbenuş 212 Somon 100 g 63 Ton (în suc propriu) 100 g 30 Carne de viţel 100 g 135 Carne de porc (muşchi) 100 g 79 Carne de pui 100 g 85 Creier 100 g 3010

 O altă măsură prin care poate fi scăzut nivelul grăsimilor rele din sânge este consumul de fibre alimentare, care provin din: fructe, legume, cereale integrale. Un aport cotidian de 10 grame de fibre solubile (echivalentul unei căni pline cu avocado, de exemplu) permite diminuarea colesterolului „rău” cu 3-5%.

Şi fructele oleaginoase (nuci, migdale, fistic) sunt recomandate pentru scăderea colestrolului. O porţie zilnică de 30 de grame de nuci sau migdale este asociată cu o reducere de 5-7% a colesterolului rău.

Şi nu în ultimul rând, reducerea consumului de dulciuri rafinate (biscuiţi, prăjituri, creme) este mai mult decât folositoare persoanelor predispuse la hipercolesterolemie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite