Lichenii stabilizați, peretele vegetal din locuință. Afacerea de nișă a unei tinere, cu efecte benefice asupra sănătății

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anișoara Mihai, o tânără femeie de afaceri din Galați, este printre cei mai apreciați creatori de lucrări cu licheni stabilizați din România. Panourile sale cu licheni, mușchi, eucalipt și ferigi pot fi admirate în numeroase locuințe, hoteluri, pensiuni și sedii de firmă.

Anișoara și una dintre lucrările sale cu licheni stabilizați FOTO Arhiva personală
Anișoara și una dintre lucrările sale cu licheni stabilizați FOTO Arhiva personală

Anișoara Mihai (38 de ani) a absolvit Colegiul de Industrie Alimentară din Galați și apoi Facultatea de Științe Economice și are și un master în administrație. A lucrat mulți ani ca ospătar și redactor-șef la o revistă de Protecția Mediului.

Nu a ezitat să o ia din nou de jos și s-a angajat la o florărie, a fost reprezentant de vânzări și director al unui magazin de telefonie mobilă, iar 12 ani a lucrat într-o bancă, înainte să-și deschidă propria afacere cu flori la Galați, de care s-a ocupat în paralel cu jobul timp de trei ani.

Ulterior, a dus business-ul la alt nivel și a deschis și un magazin cu ornamente și tablouri din licheni stabilizați, fiind acum singurul furnizor de licheni din Moldova. „Abia apăruseră pe piață. Nici nu știam ce sunt lichenii stabilizați”, își amintește antreprenoarea.

Cea mai veche lucrare de-a ei are șapte ani și este intactă și acum, putând fi admirată într-un restaurant din orașul de pe malul Dunării. A aflat despre lichenii stabilizați printr-o întâmplare, de la un prieten care făcea renovări, iar de atunci face lucrări de diverse dimensiuni, în funcție de dorința și bugetul fiecărui client.

Ce sunt lichenii stabilizați

Lichenii sunt de mai multe calități, în funcție de țara din care provin și de umiditatea care este specifică acelei zone. Anișoara folosește doar licheni extra premium, ceea ce înseamnă că au o calitate superioară, dar vin și precurățați, fiind astfel mult mai ușor să lucrezi cu ei.

Mai mult decât atât, lichenii sunt tratați, astfel încât să reziste în timp doar cu o minimă întreținere. De amintit este și că lichenii stabilizați au nevoie de o umiditate minimă de 40% în camera unde vor fi plasați pe o lucrare.

Lucrările cu licheni stabilizați sunt o oază de natură la birou sau în locuință FOTO Anișoara Mihai
Lucrările cu licheni stabilizați sunt o oază de natură la birou sau în locuință FOTO Anișoara Mihai

„Și noi, ca oameni, avem nevoie de o anumită umiditate. Dacă este prea uscat, simțim că ni se usucă nasul și gâtul, avem tendința să bem tot timpul apă și tușim. Dacă este o umiditate prea mare, începe să ne curgă nasul. Cel mai bun etalon sunt copiii. Dacă ei sunt bine, înseamnă că umiditatea este în parametri normali”, explică antreprenoarea.

Ea măsoară inițial umiditatea din încăpere și repetă procesul după trei luni de la montarea lucrării cu licheni, astfel încât să nu fie nevoită să intervină prea mult asupra ei.

Nu pot fi amplasați decât în anumite spații

Următorul pas pentru Anișoara este să identifice zona din locuință sau imobilul unde vor fi amplasate lucrările cu licheni. Și asta pentru că lichenii nu rezistă decât în spații închise, fără soare și fără praf.

„Nu merg montați, de pildă, pe o terasă pentru că este soare și s-ar usca foarte repede”, punctează tânăra întreprinzătoare. Creațiile sale sunt la mare căutare atât local, în Galați, cât și la nivel național.

Lichenii stabilizați pot fi amplasați doar în spații închise, fără soare și praf FOTO Anișoara Mihai
Lichenii stabilizați pot fi amplasați doar în spații închise, fără soare și praf FOTO Anișoara Mihai

A încheiat două contracte cu doi dezvoltatori imobiliari din București, care au dorit să integreze lucrări cu licheni în 40 de apartamente, după consultarea și a unor designeri de interior.

Majoritatea comenzilor pe care le are sunt pentru băi și bucătării, dar are multe comenzi și pentru sedii de firmă, hoteluri, pensiuni și restaurante. Nu sunt puțini nici cei care comandă cadouri cu licheni, cum sunt tablourile personalizate în funcție de dorința clientului.

Estetic și sănătate

Panourile cu licheni urbani conferă încăperii în care acestea sunt montate un aer de relaxare, bunăstare și meditație. Acest perete vegetal nu necesită sistem de irigare, fertilizare sau cosmetizare, întrucât lichenii nu cresc, ci au doar nevoie periodic de întreținere.

Panourile cu licheni stabilizați au un efect de reducere a ecoului ambiental, nu cântăresc mult și pot fi montate cu ușurință direct pe perete sau tavan. Lichenii necesită o umiditate de minim 40% (nivelul optim al umidităţii pentru corpul uman se situează între 40-50%). În încăperile în care umiditatea este mai mare de 50%, lichenii urbani contribuie la reglarea acesteia spre parametri normali.

Lichenii stabilizați reglează umiditatea dintr-o încăpere FOTO Anișoara Mihai
Lichenii stabilizați reglează umiditatea dintr-o încăpere FOTO Anișoara Mihai

„Mai mult decât atât, lichenii stabilizați atrag toate impuritățile din acea cameră. Ca să se întâmple acest lucru, este important ca lucrarea cu licheni să fie direct proporțională cu suprafața camerei. Nu putem pune un mic tablou în ditamai camera și să ne așteptăm să facă minuni”, explică Anișoara, care îmbină mereu utilul cu esteticul.

În creațiile sale adaugă și mușchi alături de licheni, iar acestea sunt toaletate de regulă cam după un an, în funcție și de traficul din acea încăpere. Curățarea lucrărilor mai mici poate fi făcută și de clienți, iar procedura este foarte simplă.

Au nevoie doar de un feon cu aer rece, iar recomandarea antreprenoarei este să fie folosit asupra lichenilor după ce s-a făcut duș, în cadă, astfel încât praful și celelalte impurități să se depună rapid și să fie apoi spălate ușor.

Cel mai mare dușman al lichenilor

Lucrările sale cu licheni nu trec neobservate într-o încăpere, iar pentru că se descrie ca o tipicară, nu va crea niciodată ceva ce știe că nu va avea o durată de viață prea mare.

„Nu voi pune niciodată licheni lângă chiuvetă, de pildă, pentru că gradul de uzură al acestora este foarte mare. Inevitabil va sări apă pe ei, iar lichenilor cu care lucrez eu nu le place apa. Dacă se întâmplă acest lucru, durata de viață a lichenilor stabilizați, care este de minim 10 ani, se scurtează serios”, spune tânăra, care oferă garanție la lucrările sale de la un an la 3 ani, în funcție de cantitatea de licheni folosiți.

Una dintre lucrările la care au fost folosiți lichenii stabilizați FOTO Anișoara Mihai
Una dintre lucrările la care au fost folosiți lichenii stabilizați FOTO Anișoara Mihai

Se poate întâmpla într-un astfel de caz ca o lucrare de zeci de mii de lei să se distrugă în doar 2 ani. Lichenii de calitate sunt ignifugi, deci nu ard. Și asta pentru că sunt tratați înainte de a ajunge la client.

De altfel, căldura este cel mai mare dușman al lichenilor. Vorbim în general de temperaturi de peste 30 de grade Celsius, care nu se întâlnesc în mod obișnuit în spațiile de locuit, mai ales că proprietarii apelează destul de des la aerul condiționat.

„Mai întâi se scoate seva din licheni, iar apoi se hidratează cu glicerină, culoare, soluție antifungică și antistatică. Cantitatea de glicerină din ei este atât de mare, încât nu permite arderea”, detaliază Anișoara procesul de tratare a lichenilor.

De la client la furnizor de licheni

Antreprenoarea a hotărât să vândă și altora lichenii pe care îi achiziționa după ce s-a lovit, la rândul ei, de mai multe probleme. În primul rând, oricât de mulți licheni cumpăra de la un furnizor, nu primea discount, iar calitatea acestora era din ce în ce mai slabă.

GALERIE FOTO LICHENI STABILIZAȚI

Plătea și 500 de euro pentru o cutie de 5 kilograme de licheni. A cumpărat mai mult pentru necesitățile ce țineau de comenzi, iar apoi a realizat că îi poate revinde și altora, iar dacă cumpăra o cantitate mai mare, primea în sfârșit o reducere de preț.

„Pentru mine este un mare avantaj pentru că mă pot apuca imediat de o lucrare și nu mai stau să aștept lichenii. O lucrare mică, ce poate fi și un tablou, poate pleca de la 50 de lei și poate ajunge la câteva zeci de mii de lei, de pildă o lucrare de 8 metri pătrați, care cuprinde și plante stabilizate, precum eucaliptul și feriga”, face tânăra o estimare a prețurilor cu care se vând lucrările ei cu licheni.

Totul ține de cât de spectaculoasă vrea clientul să fie lucrarea, dar și de posibilitățile lui financiare.

„Vând calitate, nu cantitate. Nu mă interesează să aibă toată lumea lucrări cu licheni de la mine, mai ales dacă nu știu să îi aprecieze. Vreau ca cei care îmi cumpără creațiile să aibă sentimentul că au cumpărat ceva <<wow>>”, își rezumă afacerea de nișă Anișoara Mihai.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite