Legendarii gladiatori erau vegetarieni şi consumau o băutură cu cenuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul istoriei, lista celor care au ales o dietă vegetariană a oferit, ocazional, surprize neaşteptate: Mahatma Gandhi, Henry Ford, Michael Clark Duncan, Mark Twain şi Adolf Hitler. Acum, un nou studiu de medicină legală susţine că şi faimoşii gladiatorii romani ar putea s-o completeze.

După efectuarea investigaţiilor antropologice în oraşul antic Efes, cercetătorii au ajuns la concluzia că gladiatorii romani au consumat o dietă preponderent vegetariană şi băut o „licoare“ cu cenuşă, pentru a-şi fortifica organismul, scrie Medical Daily

În 1993 a fost descoperit un cimitir în Efes, Turcia, o fostă capitală a provinciei romane antice din Asia. Două indicii susţin ipoteza că cimitirul conţine rămăşiţele gladiatorilor din acele vremuri îndepărtate. 

Artefactele, inclusiv graffiti, sugerează că lupte de gladiatori au avut loc în Efes începând cu anul 69 î.Hr., când oraşul a avut peste 200.000 de locuitori. De asemenea, cele mai multe corpuri descoperite în cimitir prezentau traumatisme specifice luptelor dintre combatanţii din arenele publice, care aveau ca scop distracţia audienţei antice.

Deşi, de regulă, gladiatorii erau sclavi, prizonieri de război sau infractori condamnaţi, mai existau o categorie: voluntarii. Astfel, unii concurenţi aveau săbii (gladium) şi luptau în arenă fără o pregătire anterioară specială, ceea ce însemna de cele mai multe ori o moarte sigură, iar alţii, printre care figurau cetăţeni obişnuiţi, dar şi senatori şi nobili, intrau de bună voie în luptă după ce se antrenau cum se cuvine la o şcoală de gladiatori, pentru a-şi etala puterea. Din acest motiv, antropologii cred că gladiatorii erau reprezentaţi de oameni din aproape fiecare clasă socială a societăţii romane.

Studii anterioare efectuate pe ramăşiţele din cimitirul Efes indicau că gladiatorii au urmat un set strict de reguli, nu lăsau o luptă să se încheie doar cu o mutilare. Examenele tipului de traume arată că atunci când un concurent era pe moarte, i se curma suferinţa, fiind doborât pritnr-o lovitură de ciocan rapidă în cap. 

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit tehnica spectroscopiei şi analiza izotopică a colagenului şi mineralelor din oase. După examinarea oaselor, cercetătorii au stabilit că gladiatorii mâncau preponderent hrană vegetariană. Cel mai probabil alimentaţia lor, de altfel discontinuă, a inclus grâu şi orz, de calitate inferioară.

Cu toate acestea, cercetătorii au observat o diferenţă semnificativă între gladiatori şi populaţia normală. Aceştea aveau o cantitate mare de stronţiu în compoziţia oaselor, ceea ce confirmă practicarea obiceiul de a consuma o băutură „energizantă“ din cenuşă de plante, citat adesea în literatura antică.

Este evident că cenuşa de plante era consumată pentru a fortifica organismul după efortul fizic depus şi pentru a accelera procesul de vindecare a leziunilor osoase“, a precizat Dr. Fabian Kanz, profesor la Departamentul de Medicină Legală, din cadrul Universităţii de Medicină din Viena, cel cre a condus cerecetările.

Potrivit experţilor, lucrurile seamănă mult cu ceea ce face astăzi, când luăm magneziu şi calciu, sub formă de comprimate efervescente, de exemplu, pentru a ne recupera după un efort fizic intens.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite