Legătura între micul dejun și fericire. Copiii români, cei mai nefericiți din Europa
0Micul dejun luat în mod regulat este puternic asociat cu satisfacția vieții și cu fericirea, arată un studiu publicat în această săptămână în BMC Nutrition Journal, studiu realizat de experți de la Anglia Ruskin University (ARU) și Universidad de las Americas.
Copiii care evită
frecvent micul dejun au un grad mult mai scăzut de satisfacție a
vieții și de fericire comparativ cu cei care mănâncă des micul
dejun, conform studiului realizat pe 150.000 de copii și tineri din
40 de țări din Europa (Albania, Armenia, Anglia, Austria,
Azerbaijan, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia,
Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Israel,
Italia, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord,
Malta, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia,
Scoția, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Țara Galilor, Țările de
Jos, Ucraina și Ungaria), plus Canada și Groenlanda. Studiul arată legătura între mic dejun și fericire.
Dintre cele 42 de țări analizate în cadrul studiului, experții britanici spun că ”cel mai mare nivel de satisfacție a vieții a fost înregistrat la copiii din Portugalia, care iau micul dejun în fiecare zi. La polul opus, cel mai mic grad de satisfacție a vieții a fost la copiii din România care nu mâncau aproape deloc micul dejun, indicând factori socio-economici ce influențează de asemenea rezultatele. Iar asta arată cel mai mare grad de nefericire la copiii români dintre toți copiii din cadrul studiului”.
În afară de România, la coada clasamentului s-au mai situat Ungaria, Germania, Austria și Anglia.
„Studiul nostru a fost unul extins și a descoperit o strânsă legătură între frecvența micului dejun și satisfacția vieții și sunt mai multe motive privind această legătură. Mai multe date arată că adolescenții și copiii care nu iau micul dejun au niveluri mai mari de anxietate, stres și depresie. Un mic dejun adecvat asigură energia și nutrienții necesari pentru o funcționare cognitivă optimă, crescând nivelul de concentrare și memoria, ca și capacitatea de a învăța. O rutină regulată ce include micul dejun aduce de asemenea un tonus pozitiv pentru restul zilei”, spune Lee Smith, professor de Sănătate Publică la Anglia Ruskin University (ARU) și co-autor al amplului studiu privind legătura dintre micul dejun și satisfacția vieții.