Ingredientele periculoase din produsele cosmetice. Îți distrug pielea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă aveți pielea sensibilă, ar trebui să evitați ingredientele precum alcoolul, parfumul, sau și acidul glicolic, deoarece pot provoca iritații sau alergii. Alți conservanți și aditivi, cum ar fi parabenii și coloranții artificiali, pot avea, de asemenea, efecte negative. Înainte de a încerca un produs nou, este recomandat să efectuați un test de piele și să consultați un specialist.

Citește și: De ce să folosești o mască cu argilă pentru ten. Vei descoperi „pe propria piele”

„Pielea devine sensibilă din cauza unei bariere cutanate slăbite”, spune Dr. Martin Smith, fondatorul brandului Untoxicated. „Simptomele variază de la arsuri la mâncărime și roșeață.”

Dacă te numeri printre cei 70% dintre oameni care au pielea sensibilă, atunci trebuie să iei în considerare faptul că nu orice produs cosmetic ți se potrivește. Consultă dermatologii și alergologii pentru a stabili un regim sigur și eficient pentru pielea sensibilă.

Te întrebi dacă te încadrezi în categoria celor cu pielea sensibilă? Dr. Dustin Portela explică, „simptomele tipice sunt senzații de arsură și furnicături fără semne clinice evidente.”. 

Trebuie să știi că există o diferență între pielea sensibilă și pielea alergică. O reacție alergică prezintă semne vizibile, precum umflături și erupții cutanate. Cu toate astea, dacă ai pielea sensibilă, ești mai predispus să dezvolți alergii cutanate. Dermatita este un simptom evident al alergiei și variază în severitate de la roșeață și uscăciune până la leziuni cu bășici.

Lista neagră a ingredientelor care îți distrug tenul

„Fiecare persoană are o piele unică, iar ingrediente care sunt inofensive pentru unii pot fi iritante pentru alții”, spune Dr. Portela. Fiți precauți, chiar și produsele etichetate drept  „potrivite pentru pielea sensibilă” pot conține iritanți. Dacă aveți probleme în a descoperi ce anume vă irită pielea, nu ezitați să consultați un dermatolog sau un alergolog pentru teste specializate.

Un exemplu notoriu de ingredient de evitat este alcoolul, adesea prezent în multe cosmetice. În special alcoolul denaturat și etanolul pot deshidrata pielea și îi pot perturba bariera, crescând vulnerabilitatea la iritații și infecții.

Alt ingredient pe care ar trebui să-l eviți este parabenul, folosit adesea ca agent de conservare în cosmetice. Parabenii pot cauza probleme endocrine, ceea ce îi face o alegere nepotrivită pentru pielea sensibilă.

Parfumul sintetic adăugat în produsele de îngrijire a pielii poate fi un alergen puternic. Dacă ai pielea sensibilă, e bine să optezi pentru produse fără parfum.

Coloranții artificiali pot fi, de asemenea, iritanți și pot declanșa reacții alergice. Caută produse cu ingrediente naturale și evită-le pe cele care au o listă lungă de coloranți artificiali.

Sulfații sunt detergenți puternici care pot usca și irita pielea, distrugând bariera cutanată. În loc să alegi produse cu sulfate, optează pentru alternative mai blânde.

Acid Salicilic și Acid Glicolic sunt eficienți pentru tratamentul acneei și al petelor, însă acești acizi pot fi agresivi pentru pielea sensibilă. În locul lor, alege ingrediente mai blânde, precum acidul hialuronic.

Uleiuri esențiale, deși pot părea naturale și inofensive, unele uleiuri esențiale pot fi extrem de iritante. În special uleiurile de mentă și de citrice pot cauza reacții neplăcute.

Siliconul, deși oferă o textură plăcută produselor, poate bloca porii și poate agrava problemele pielii sensibile. E bine să îl eviți.

Unele produse cosmetice pot conține urme de metale grele, care pot fi toxice și pot cauza iritații sau reacții alergice, scrie marieclaire.com.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite