Ingredientele cancerigene din detergenții de rufe. La ce trebuie să ne uităm pe etichete, lista substanțelor periculoase

0
Publicat:

Există câteva detalii la care trebuie să fim atenți atunci când achiziționăm detergenții de rufe. Este vorba despre parfumurile artificiale care fac hainele și lenjeriile să miroasă frumos. Pentru sănătate sunt un adevărat pericol.

Detergenții sintetici, un pericol pentru sănătate FOTO Shutterstock
Detergenții sintetici, un pericol pentru sănătate FOTO Shutterstock

Pe lângă alergii, acestea pot provoca dermatite de contact și chiar pot declanșa crize de asm.

"În ceea ce priveşte ingredientele, o să găsim foarte frecvent pe etichete sodium lauret sulfat. Este un derivat din sodiu lauril sulfat și este foarte dăunător. De ce? În procesul tehnologic de obținere este implicat și dioxanul, un alt ingredient foarte riscant, care ne predispune la apariția de cancere", a explicat medicul dermatolog Cristina Safta, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, de la Antena 3 CNN.

Pielea, bariera naturală a corpului

Pielea care intră în contact cu detergenţi, săpunuri şi alte produse de îngrijire poate suferi modificări importante din cauza compuşilor chimici care se regăsesc în ele. Potrivit medicilor dermatologici, reacţiile alergicice apărute în urma folosirii produselor de curăţenie nu trebuie neglijate sau tratate prin metode tradiţionale, ci prin consultarea unui specialist.

Pielea, bariera naturală a corpului, este organul cel mai expus la iritaţiile din mediul înconjurător. Odată supusă unor factori externi iritanţi, pielea răspunde, de cele mai multe ori, prin reacţii alergice, cunoscute şi sub numele de dermatite de contact.

Acesta apar sub forma unor erupţii caracterizate de senzaţia de mâncărime, care sunt determinate de agenţi chimici.Folosirea unor produse cosmetice, de îngrijire, sau de curăţenie pot irita pielea din cauza compuşilor chimici pe care îi conţin.

Cu ce ar trebuie să îi înlocuim

Iată detaliile de pe etichetă la care trebuie să fim atenți: dietanolamina ajută detergentul să facă spumă, 1,4-dioxan este listat ca un compus cancerigen coloranți artificiali, parfumuri sintetice, înălbitori UV/optici, lauril sulfat de sodiu (SLS) – agent de spumare, fosfați, etoxilat de nonilfenol și benzen

De asemena, medicul atrage atenția că nu trebuie să pierdem din vedere nici înălbitorii, care pot să fie sintetici.

"Hipocloritul derivat din clorul bine cunoscut este la fel de dăunător. E bine să încercăm să înlocuim aceşti detergenţi cu produse lipsite de ingrediente toxice și iritante, fără parfumuri sau cu parfumuri derivate din natură, poate cu uleiuri esențiale, dacă nu ne știm alergici la ele", a spus specialistul.

Substanțele periculoase de care trebuie să ne ferim, conform medicului, sunt:

- Ftalații: produc tulburări endocrine, infertilitate

- Percloroetilenă: este clasificată drept ”potențial cancerigen”

- Triclosan: poate duce la înmulțirea bacteriilor rezistente la medicamente

- Butoxietanol: duce la iritarea gâtului în urma inhalării

- Amoniac: favorizează bronșită/astm

- Hidroxid de sodiu: produce arsuri grave

- Clor: care afectează căile respiratorii/tiroida

Alergiile pot să apară atunci când spălăm vase ori când folosim produse de curățare pentru baie și bucătărie.

"Există și dermatite de contact alergice caredeclanșează în organism un fenomen alergic. Apar ca niște erupții. Bășicuțe cu lichid, care trec în 2-3 săptămâni. Pentru a evita toate acestea, trebuie să încercăm să spălăm hainele în cât mai multe clătiri pentru a elimina reziduurile care pot să rămână în țesături. Săpunul de casă e poate o alternativă mai naturală, să ne gândim că este mai natural, însă are la bază sodă caustică", a explicat medicul.

Detergenții eco sunt cea mai bună variantă, însă trebuie să știm cum să îi alegem. Dr. Cristina Safta spune că aceștia nu trebuie să conțină fosfați, să nu fie testați pe animale, să fie biodegradabili și ambalați în recipiente reciclabile. De asemenea, trebuie să fie eficienți la temperaturi 30 grade.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite