Ingrediente de sezon: beneficiile mentei asupra sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă a anului, plină de excese şi de diete sănătoase lăsate în aşteptare până după anul nou, este reconfortant să afli că există beneficii pentru sănătate ale celor mai obişnuite arome de sezon. Menta îi face competiţie serioasă scorţişoarei în sezonul sărbătorilor.

Printre bomboane şi ciocolată, printre mesele bogate ce ne aşteaptă, menta devine un ingredient principal în aromarea sărbătorilor şi, mai ales, un ingredient sănătos, notează „Huffington Post“.

Menta îmblânzeşte un stomac deranjat

Înţelepciunea populară spune că menta rezolvă orice problemă cu stomacul, de la greaţă până la crampele menstruale. Însă, studiile susţin şi ele beneficiile mentei asupra tulburărilor digestive. Un studiu italian din 2007 a descoperit că simptomele sindromului de colon iritabil (cea mai frecventă dintre tulburările intestinale) s-au redus semnificativ la aproape 75% din pacienţii care au luat capsule cu ulei de mentă zilnic, timp de o lună. Dintre cei care au luat doar un placebo (o substanţă inactivă), doar 38% au spus că li s-au redus simptomele.

Un alt studiu din 2011, de data aceasta realizat de australieni, a explicat şi de ce menta este atât de puternică. Se pare că „activează un canal anti-durere din colon, ameliorând durerea din tractul gastrointestinal“, după cum au declarat autorii studiului.

Menta taie pofta de mâncare

Doar mirosul de mentă te poate convinge să nu te atingi de mâncare. Într-un studiu din 2011, oamenii au fost rugaţi să miroasă, la fiecare două ore, ulei de mentă. La sfârşitul testului, subiecţii au spus că nu mai simţeau foamea atât de puternic, spre deosebire de grupul de test. Mai mult, cei care au mirosit menta au mâncat cu 2.800 de calorii mai puţin în săptămâna studiului.

Menta ameliorează durerile de cap

Durerile de cap, cele provocate de stres, de anxietate şi de consumul de alcool, pot fi ameliorate de uleiul de mentă. Într-un studiu din 1996, un mic masaj la tâmple şi la frunte cu ulei de mentă, uşurează durerea de cap, la fel de eficient cum o face un antinevralgic.

Menta ajută la concentrare

Mirosul de mentă ne impulsionează mintea. Un mic studiu al Universităţii Iezuite „Wheeling“ din Washington, SUA a reuşit să asocieze mirosul mentei cu o minte mai alertă, cu o mai mare motivaţie şi chiar o performanţă mai bună. O şcoală gimnazială americană chiar a comandat 3.600 de bomboane de mentă de care să se bucure elevii înaintea unor teste importante, totul bazându-se pe acest mic studiu.

Menta desfundă nasul

Cel mai activ ingredient al mentei este... mentolul, substanţa principală din leacurile pentru răceală. Nu prea există dovezi care să confirme de ce menta desfundă nasul, însă pare să aibă un efect la nivel mental. Oamenii spun că nu mai au nasul înfundat, chiar dacă în organism nu se observă schimbări atunci când miros mentă. Deşi doar ne păcăleşte să credem că ne desfundă nasul, uneori, atunci când te simţi la pământ din cauza unei simple răceli, mirosul de mentă poate fi suficient să te facă să te simţi mai bine.


Citeşte şi:

De ce este indicat să consumăm mentă

Menta şi-a găsit un loc important în gastronomia mondială încă din Antichitate fiind folosită fie pentru aromarea diferitelor tipuri de mâncare, dar şi prin folosirea sa pentru proprietăţile medicinale.

Menta nu este doar răcoritoare. De ce ar trebui să o incluzi în cure periodice

Menta a fost folosită mereu în scopuri medicinale ca ajutor pentru o digestie bună şi chiar pentru tratamentul simptomelor infecţiilor respiratorii. În zilele noastre, menta se mai foloseşte în aromaterapie, la ceaiuri şi se adaugă şi în anumite feluri de mâncare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite