Frica de apropiere, fobia care a atins dimensiuni uriașe după pandemie. Exercițiul simplu prin care ne vindecăm

0
Publicat:

Chiar dacă pandemia s-a încheiat de o bună bucată de timp, iar restricțiile au fost ridicate de autorități, mulți dintre noi au rămas cu frica de a se apropia de alte persoane.

Frica de apropiere afectează sănătatea mentală și emoțională FOTO Shutterstock
Frica de apropiere afectează sănătatea mentală și emoțională FOTO Shutterstock

Pentru a înțelege mai bine frica de apropiere, vom explica mai întâi ce este frica. Este o emoție primară care se manifestă din ce în ce mai puternic pe toate nivelurile conștiinței, către cele mai joase. Fobia este o stare patologică de neliniște și frică de neînțeles, care nu are o cauză precisă.

De multe ori, fobiile sunt complet iraționale. Acestea se instalează la nivel mental, se trăiesc emoțional și se manifestă sub diverse forme în corpul fizic. În timpul pandemiei, sănătatea mentală și emoțională a fiecăruia dintre noi a fost extrem de afectată.

„Echilibrul emoțional a fost puternic bulversat, iar vitalitatea s-a redus foarte mult. În timpul pandemiei și după ar trebuie să vorbim despre o simptomatologie a fobiilor. Acestea s-au declanșat și amplificat la cei care deja aveau fobii și au fost preluate și s-au instalat la cei care nu aveau fobii”, explică psihologul Stelian Chivu.

Germofobia, haptofobia și misofobia

Este practic pentru prima dată în istoria consemnată a omenirii când peste jumătate din populația planetei a stat închisă în propriile case, având ca sursă a fricii coronavirusul. Din această frică au derivat apoi tot soiul de alte fobii, precum germofobia (frica de microbi), haptofobia (frica de contact fizic).

În mod special s-a manifestat misofobia (frica de murdărire sau contaminare), alături de multe alte fobii. Psihologul Stelian Chivu precizează că ne vom cronfrunta cu toate aceste frici cel puțin 7 ani de la momentul dispariției pandemiei.

Cele mai întâlnite efecte ale acestor fobii sunt atacurile de panică și evenimentele traumatizante, iar unele persoane au devenit hipersensibile la factorii exteriori, ajungând de multe ori să leșine. Frica de apropiere are moduri ciudate de manifestare.

Persoanele afectate evită locurile aglomerate, se retrag din societate și devin agitate chiar dacă sunt singure într-o cameră.

„Percep orice alte persoane ca un potențial dușman. Această fobie aduce la nivel mental un calup de programe fixe ce influențează foarte mult mintea subconștientă. Toate acestea amplifică frica socială, care este încă prezentă la scară planetară”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Fricile care ne bântuie

Fricile sunt hrănite de fobii, care se impart în două mari categorii. Există o fobie care se manifestă prin frica de obiecte, gen seringi, măști și în general orice este atins, dar avem și fobii ce se alimentează din scenariile pe care le crează mintea.

„Dacă aș merge cu autobuzul, ies în oraș sau schimb două vorbe cu vecinul și iau virusul?”, este una din fricile care i-au bântuit și îi bântuie și acum pe mulți dintre noi.

„Am avut un pacient care era un foarte bun maseur, dar imediat după izbucnirea pandemiei, nu mai putea pur și simplu să atingă clienții care îi veneau la cabinet. L-am sfătuit să vizualizeze mental cum își masează pacienții, iar rezultatele au fost uimitoare, pentru că am lucrat la nivelul minții subconștiente”, exemplifică psihologul Stelian Chivu.

Conștientizarea eliberează și vindecă

Asta trebuie, de fapt, reținut. Orice fobie care se instalează este alimentată de mintea subconștientă, pentru că aceasta dă comenzile în legătură cu stările și manifestările pe care le experimentăm. Vindecarea vine tot de la nivel mental.

Ca și în exemplul de mai sus, este necesar să vizualizăm mai întâi atingerea unui copac, a unui obiect sau persoane, iar când ne simțim confortabil cu asta, suntem pregătiți să trecem și la atingerea fizică, iar frica de apropiere devine istorie.

„Sunt scoase astfel programele fobice negative și se instalează programe pozitive, constructive, care duc la eliminarea fobiilor și chiar a fricilor. Fobiile și fricile exagerează și blochează, iar conștientizarea pozitivă eliberează și vindecă”, încheie psihologul Stelian Chivu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite