„Hrana noastră cea de toate zilele” ne fură ani din viaţă
0Mult şi prost. Aşa se caracterizează regimul alimentar al românului din zilele noastre. Cantitativ, mâncăm mai mult decât înainte, iar calitativ, alimentele pe care le ingerăm şi-au pierdut proprietăţile nutritive din cauza procesării lor excesive.
Spre deosebire de acum 20-30 de ani, regimul alimentar s-a transformat drastic. "Alimentele naturale integrale au fost înlocuite de cele industriale, înalt procesate, devitalizate şi dezechilibrate nutriţional", a declarat directorul Institului Naţional de Cercetări Alimentare (INCA), prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Mihaela Bilic, nutriţionista vedetelor: "Mâncam mai bine în anii '70 - '80 "
„Fiind născută în anii '70, îmi aduc aminte că, atunci când te plimbai pe stradă aveai cel mult o cofetărie în drum, nu ca în zilele noastre, când treci de o patiserie, dai de un fast-food, apoi un alt magazin şi tot aşa. Nu erau atâtea ispite."
„Nu existau supermarketuri, aveam magazine specializate pe branzeturi, carne. Într-adevăr, alegerile erau cu mult reduse, poate şi asta a contribuit la regimul alimentar de acum. Frustrările şi lipsurile de atunci au dus la supraconsumul din zilele noastre", a povestit Mihaela Bilic.
Ultimii 20 de ani nu au adus nimic sănătos în farfurie
Din punct de vedere alimentar, schimbările majore din ultimii 20-30 de ani nu a adus beneficii, ba dimpotrivă. Directorul INCA a afirmat că "deschiderea către vest a facilitat accesul pe piaţa din România a alimentelor nesănătoase, tip junk food sau fast food, dar şi a celor procesate artificial. În prezent, pe rafturile magazinelor din ţară există mai multe produse nocive pentru organism, decât alimente sănătoase".
Românii s-au adaptat stilului vestic de supraalimentare. "Prima consecinţă a acestuia este explozia supraponderalităţii şi a obezităţii. Mult mai îngrijorătoare este creşterea obezităţii infantile. Acest diagnostic la copii este mult mai grav decât la oamenii adulţi şi reprezintă un element alarmant pentru starea de sănătate a populaţiei pe viitor", a adăugat prof. dr. Mencinicopschi.
Trăim din ce în ce mai puţin
Modul haotic în care se hrănesc, în prezent, oamenii mai are o consecinţă severă: pentru prima oară în ultimii 300 de ani, începând din 2005, speranţa de viaţă a populaţiei globului a început să scadă. "Cercetătorii americani au constatat că, în ultimii 300 de ani, durata medie de viaţă a crescut constant. Însă, din 2005, ne confruntăm cu o scădere continuă a acesteia. Trăim mai puţin", a menţionat prof. dr. Mencinicopschi.
Însă, problema nu se limitează la atât. Calităţii inferioare a mâncării de zi cu zi i se adaugă şi cantitatea mare pe care o punem în farfurie. Există o mare diferenţă între cât mâncăm la o masă şi cât are nevoie organismul pentru a funcţiona bine. Prima se referă la porţia normală şi a doua la cea standard.
Află care este porţia corectă de mâncare pe care ar trebui să o mănânci, pe adevărul.it.