„Hrana noastră cea de toate zilele” ne fură ani din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult şi prost. Aşa se caracterizează regimul alimentar al românului din zilele noastre. Cantitativ, mâncăm mai mult decât înainte, iar calitativ, alimentele pe care le ingerăm şi-au pierdut proprietăţile nutritive din cauza procesării lor excesive.

Spre deosebire de acum 20-30 de ani, regimul alimentar s-a transformat drastic. "Alimentele naturale integrale au fost înlocuite de cele industriale, înalt procesate, devitalizate şi dezechilibrate nutriţional", a declarat directorul Institului Naţional de Cercetări Alimentare (INCA), prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Mihaela Bilic, nutriţionista vedetelor: "Mâncam mai bine în anii '70 - '80 "

„Fiind născută în anii '70, îmi aduc aminte că, atunci când te plimbai pe stradă aveai cel mult o cofetărie în drum, nu ca în zilele noastre, când treci de o patiserie, dai de un fast-food, apoi un alt magazin şi tot aşa. Nu erau atâtea ispite."

„Nu existau supermarketuri, aveam magazine specializate pe branzeturi, carne. Într-adevăr, alegerile erau cu mult reduse, poate şi asta a contribuit la regimul alimentar de acum. Frustrările şi lipsurile de atunci au dus la supraconsumul din zilele noastre", a povestit Mihaela Bilic.

Ultimii 20 de ani nu au adus nimic sănătos în farfurie

Din punct de vedere alimentar, schimbările majore din ultimii 20-30 de ani nu a adus beneficii, ba dimpotrivă. Directorul INCA a afirmat că "deschiderea către vest a facilitat accesul pe piaţa din România a alimentelor nesănătoase, tip junk food sau fast food, dar şi a celor procesate artificial. În prezent, pe rafturile magazinelor din ţară există mai multe produse nocive pentru organism, decât alimente sănătoase".

Românii s-au adaptat stilului vestic de supraalimentare. "Prima consecinţă a acestuia este explozia supraponderalităţii şi a obezităţii. Mult mai îngrijorătoare este creşterea obezităţii infantile. Acest diagnostic la copii este mult mai grav decât la oamenii adulţi şi reprezintă un element alarmant pentru starea de sănătate a populaţiei pe viitor", a adăugat prof. dr. Mencinicopschi.

Trăim din ce în ce mai puţin

Modul haotic în care se hrănesc, în prezent, oamenii mai are o consecinţă severă: pentru prima oară în ultimii 300 de ani, începând din 2005, speranţa de viaţă a populaţiei globului a început să scadă. "Cercetătorii americani au constatat că, în ultimii 300 de ani, durata medie de viaţă a crescut constant. Însă, din 2005, ne confruntăm cu o scădere continuă a acesteia. Trăim mai puţin", a menţionat prof. dr. Mencinicopschi.

Însă, problema nu se limitează la atât. Calităţii inferioare a mâncării de zi cu zi i se adaugă şi cantitatea mare pe care o punem în farfurie. Există o mare diferenţă între cât mâncăm la o masă şi cât are nevoie organismul pentru a funcţiona bine. Prima se referă la porţia normală şi a doua la cea standard.

Află care este porţia corectă de mâncare pe care ar trebui să o mănânci, pe adevărul.it.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite