Focarele de pneumonie care afectează în special copiii: Cât de gravă este infecția care poate fi rezistentă la antibiotice

0
Publicat:

Mai multe țări de pe întreaga planetă se confruntă cu focarele de pneumonie care afectează în special copiii.

Copil bolnav FOTO Shutterstock
Copil bolnav FOTO Shutterstock

Medicii infecționiști spun că nu există niciun virus nou sau alt tip de agent patogen nou de care să ne îngrijorăm în această perioadă, informează www.sciencealert.com.

Pneumonia este o inflamație a plămânilor, cauzată de obicei de infecții bacteriene sau virale. Poate afecta țesuturile pulmonare mai profunde decât bronșita, care este o inflamație a tuburilor respiratorii, și poate avea simptome precum febră, probleme de respirație și dureri în piept, care apar ca o nuanță albă în radiografiile pulmonare toracice. Nu există o denumire specială de "pneumonie cu plămân alb", oricât de înfricoșător ar părea, spune Zania Stamataki, profesor asociat în imunologie virală de la  Universitatea din Birmingham.

În acest sezon, au fost înregistrați germeni respiratori cunoscuți, care sunt destul de așteptați pentru această perioadă a anului. Focarele de Mycoplasma se declanșează la fiecare câțiva ani și pot fi rezistente la antibioticele obișnuite.

Majoritatea copiilor și adulților infectați vor prezenta simptome asemănătoare gripei, care se vor remite de la sine după câteva zile, însă unele pot evolua spre o inflamație mai gravă a plămânilor, care necesită tratament și, în unele cazuri, spitalizare.

Peste 200 de virusuri pot provoca infecții respiratorii, inclusiv VSR, adenovirusuri, enterovirusuri, rinovirusuri și coronavirusuri. Simptomele pot fi mai grave la tineri, atunci când infecții similare nu au fost întâlnite anterior.

Este nevoie de aproximativ o săptămână pentru ca imunitatea specifică să își dezvolte arsenalul în fața unui nou agent patogen.

După ce infecția este eliminată, celulele de memorie rămân pentru a proteja împotriva infecțiilor viitoare.

În laboratoarele de știință, s-a demonstrat că infectarea cu mai multe virusuri respiratorii (cunoscută sub numele de "coinfecție") poate duce la apariția unor virusuri hibride. Acești viruși hibrizi se pot comporta diferit față de virușii individuali - provocând simptome diferite și poate chiar eludând sistemul imunitar.

A avea o infecție respiratorie urmată de alta poate prelungi acest timp de vindecare, ceea ce duce la simptome mai severe și la o boală mai lungă. Acest lucru este resimțit în special de persoanele care suferă de astm, cărora li se recomandă să își facă vaccinul antigripal anual și să evite să prindă infecții sezoniere.

Infecțiile care cauzează pneumonie sunt contagioase. Pandemia COVID a evidențiat sfaturi pentru a evita contractarea unei infecții respiratorii, printre care se numără evitarea contactului cu persoanele infectate, ventilația eficientă, purtarea măștii și igiena mâinilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite