Fastingul intermitent, popular în rândul starurilor de la Hollywood. Ce presupune metoda 4:3, cu trei zile de post pe săptămână
0Cercetătorii au descoperit un plan de alimentație mai bun pentru slăbit decât numărarea caloriilor. Fastingul intermitent este popular în rândul starurilor de la Hollywood.

Potrivit Daily Mail, metoda de fasting „4:3”, folosită chiar și de fostul premier britanic Rishi Sunak, presupune ca aportul caloric să fie restricționat timp de trei zile pe săptămână.
„Credem că cele trei zile de fasting pe săptămână ar putea fi mai optime pentru pierderea în greutate.
Mai multe zile de fasting pe săptămână ar putea fi prea dificil sau strict de respectat, în timp ce mai puține zile s-ar putea să nu creeze un deficit caloric suficient pentru a depăși dietele cu restricție calorică zilnică”, a declarat Victoria Catenacci, co-autoarea cercetării și profesori asociat la Universitatea din Colorado.
Cu toate că studiile arată că această metodă funcționează, experții rămân divizați în două tabere, vorbind fie despre eficacitatea metodei, fie despre impactul pe termen lung asupra sănătății.
Așadar, unii cercetători sunt de părere că cei care țin astfel de diete sfârșesc prin a consuma cantități uriașe de mâncare, ceea ce înseamnă că nu își reduc aportul caloric. Alții, vorbesc despre faptul că, din cauza fastingului intermitent, riscul atacurilor de cord poate crește.
Dieta 4:3 vs. Restricția Calorică
În studiul menționat, cercetătorii au evaluat 165 de persoane supraponderale sau obeze, pe care le-au împărțit în două grupuri, fiecare cu un regim alimentar diferit. De asemenea, participanții au beneficiat de sprijin pentru menținerea dietei, abonamente la sală și au fost încurajați să facă exerciții minim 5 ore pe săptămână.
Participanții care au urmat metoda 4:3 trebuiau să-și restricționeze caloriile cu 80% în zilele de post. Așadar, cei care și-au stabilit să mănânce zilnic 2.500 de calorii, în cele trei zile de post trebuiau să consume în jur de 500. Totuși, în cele patru zile nu aveau restricții cu privire la numărul de calorii, deși au fost sfătuiți să ia alegeri sănătoase.
De cealaltă parte, cei care urmau metoda reducerii numărului de calorii trebuiau să consume cu aproximativ 35% mai puține calorii decât în mod obișnuit, în fiecare zi.
În urma studiului, s-a constatat că participanții care au urmat metoda 4:3 au pierdut 7.6% din greutate după un an, în timp ce celălalt grup nu a pierdut decât 5% din greutate.
„Concluzia principală a studiului este că metoda 4:3 ajută la o pierdere mai mare în greutate decât restricția calorică convențională, în ciuda faptului că participanților li s-au prescris aceleași calorii totale.
Urmarea oricărei diete pe o perioadă de 6-12 luni poate fi o provocare, dar acest lucru poate explică de ce grupul 4:3 a fost mai aproape de obiectivul general al deficitului de calorii”, a declarat Adam Collins, profesor de nutriție la Universitatea din Surrey.