Evenimente majore stresante precum bolile grave, operațiile și nașterea ne îmbătrânesc STUDIU

0
Publicat:

Cercetări recente arată că stresul ne îmbătrânește organismul, dar vestea bună e că procesul este reversibil.

Vârsta biologică poate crește în perioade scurte de timp, ca răspuns la stres FOTO Shutterstock
Vârsta biologică poate crește în perioade scurte de timp, ca răspuns la stres FOTO Shutterstock

Un nou studiu publicat în Cell Metabolism relevă că vârsta biologică a oamenilor și șoarecilor crește rapid ca răspuns la diferite forme de stres, cum ar fi intervențiile chirurgicale, boli grave sau nașterea. Studiul a fost realizat de cercetători de la Facultatea de Medicină a prestigioasei Duke University, din Carolina de Nord (SUA).

Această descoperire referitoare la vârsta fluidă și fluctuantă ridică un semn de întrebare asupra concepției larg răspândite a traiectoriei unidirecționale a vârstei biologice“, afirmă co-autorul studiului, dr. James White, într-un comunicat de presă.

Potrivit specialistului, oamenii pot avea o vârstă biologică mai mare sau mai mică decât vârsta lor reală. Mai mult, factori precum boala, tratamentul medicamentos și schimbările de stil de viață pot influența îmbătrânirea biologică, conform unor dovezi tot mai numeroase provenite din cercetări făcute pe animale și oameni.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au măsurat schimbările în vârsta biologică la oameni și șoareci supuși unor stimuli stresanți. Rezultatele lor au arătat că vârsta biologică poate crește în perioade relativ scurte de timp ca răspuns la stres, dar revine la nivelul inițial după recuperarea de la stres. Schimbări pe termen scurt în vârsta biologică au fost observate și în timpul intervențiilor chirurgicale majore, a sarcinii și a formelor severe de COVID-19. Cu toate acestea, creșterea vârstei biologice s-a inversat și s-a întors la nivelul de bază în zilele următoare acestor evenimente.

Aceste cercetări arată faptul că stresul sever crește mortalitatea cel puțin în parte, prin creșterea vârstei biologice“, a adăugat profesorul Gladyshev. El a sugerat că reducerea vârstei biologice și capacitatea organismului de a se recupera după stres pot fi factori determinanți ai longevității.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite