Două remedii naturiste periculoase folosite încă în tratarea unei inflamații frecvente la copii
0Dureroasă și generatoare de disconfort puternic și urechi înfundate, otita - o inflamație frecventă mai ales la copii - este provocată, în general, de răceli și umezeală și se tratează la medic.

Este unul dintre semnalele de alarmă trase de ORL-iști, care constată că sunt încă părinți care întârzie să-și ducă copii la doctor atunci când observă că aceștia nu mai aud la fel de bine și au dureri la nivelul urechilor, pentru a încerca diverse remedii, unele chiar periculoase.
Trebuie spus, în primul rând, că diagnosticul îl pune medicul, însă părintele/tutorele este cel care observă și poate lua decizia prezentării micuțului la un specialist.
„Inițial inflamația se localizează la nivelul pielii din conductul auditiv extern și are de multe ori o legătură cu activitățile acvatice, prin urmare se întâlnește des la copiii și persoanele care merg la piscină și cărora le intră multă apă în ureche”, explică dr. Florin Nanu, medic primar ORL pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova,
Semnele care ar trebui să ne îngrijoreze
Semnele otitei externe sunt de cele mai multe ori durerea locală, scăderea auzului, plenitudinea auriculară, mâncărimile locale sau otoreea (curgerea urechii). Uneori, aceste simptome se pot asocia şi cu febră.
În cazul otitei externe, infecția este situată la nivelul tegumentului ce învelește conductul auditiv extern și pavilionul urechii. Aceasta este determinată de germeni.
„Sunt total contraindicate”
Deși natura oferă o serie de plante cu proprietăți terapeutice care și-au demonstrat eficiența în ameliorarea unor boli, când vine vorba de otită, medicii atrag atenția că există două leacuri care n-ar trebui niciodată folosite în tratarea acestei inflamații.
„Există multe leacuri băbeşti pentru durerile de urechi, cum ar fi usturoiul sau uleiul cald, dar ele sunt total contraindicate. Nu este bine să introducem în ureche niciun corp străin” arată medicul.
Singura soluție este prezentarea la medic.
Inflamația se poate preveni.
„Este foarte important ca după contactul cu apa, urechile să se șteargă cu un prosop doar la nivelul pavilionului, iar în ureche doar cât intră degetul înfășurat de prosop”, recomandă specialistul.
Atenție!
Dacă otita nu este tratată corespunzător, pot apărea complicaţii, cea mai des întâlnită fiind hipoacuzia.
Și deşi copiii fac mai des otită, această afecţiune nu-i ocoleşte nici pe adulţi pentru care este valabilă aceeași recomandare: „mergeți la medic!”.