Dieta pentru un zâmbet strălucitor, fără carii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a minimaliza efectul acid pe care îl  generează asupra dinţilor, citricele trebuie consumate ca parte a unei diete mai variate
Pentru a minimaliza efectul acid pe care îl generează asupra dinţilor, citricele trebuie consumate ca parte a unei diete mai variate

Alimentaţia joacă un rol esenţial în menţinerea unei danturi sănătoase. Află ce alimente trebuie să pui zilnic în farfurie pentru a preveni apariţia cariilor.

Dieta compusă îndeosebi din alimente bogate în zaharuri şi igiena orală necorespunzătoare favorizează, în timp, apariţia cariilor, atenţionează medicii stomatologi. Explicaţia este că, după fiecare masă, la nivelul dinţilor se formează aşa-numita placă bacteriană care se compune din res¬turi de mâncare, din salivă şi din bacteriile care populează cavitatea bucală. Iar dacă la o masă se consumă alimente bogate în zaharuri, dinţii devin de două ori mai vulnerabili, deoarece, în prezenţa zahărului, bacteriile formează acizi care accelerează procesul de demineralizare a smalţului dinţilor. Din fericire, saliva are capacitatea de a proteja dinţii de atacul acid şi, implicit, de a reface pH-ul de la nivelul cavităţii bucale. Însă, atunci când în gură există un mediu preponderent acid, saliva îşi pierde proprietăţile neutralizante. Pentru a preveni formarea cariilor, nutriţioniştii recomandă o dietă în care să predomine fructele, legumele, lactatele şi peştele, deoarece menţin dinţii sănătoşi pe termen lung.

Lactatele remineralizează smalţul

Pe cât posibil, ar trebui să evităm alimentele care conţin mult zahăr, deoarece menţin o aciditate crescută la nivel bucal, care demineralizează smalţul şi grăbeşte formarea cariilor. Din fericire, smalţul dinţilor se poate remineraliza printr-o alimentaţie preponderent alcalină. În acest sens, specialiştii americani de la Clinica Mayo recomandă lactatele, deoarece conţin calciu şi fosfor care ajută la refacerea depozitelor de minerale de la nivelul dinţilor. De asemenea, consumul frecvent de produse lactate stimulează salivaţia, indispensabilă pentru echilibrarea pH-ului bucal. Dacă glandele salivare funcţionează deficitar, saliva nu reuşeşte să anihileze bacteriile responsabile de crearea mediului acid. Pont: imediat după masă, mănâncă un cubuleţ de brânză (dar nu topită), pentru a preveni atacul acid asupra dinţilor.

Ceapa anihilează bacteriile «rele»

Un studiu american publicat în revista „Dental Health” a arătat că ceapa conţine compuşi sulfurici antibacterieni care ajută la anihilarea mai multor bacterii „rele”, printre care şi S. mutans. Această bacterie trăieşte, în mod normal, la nivelul cavităţii bucale şi, sub acţiunea zaharurilor din alimente, favorizează formarea acizilor. Pentru a obţine efectul dorit, se recomandă consumul cepei numai în stare proaspătă. Pont: asezonează sandvişul de la masa de prânz cu două-trei rondele de ceapă, dar şi cu două fire de pătrunjel, pentru a scăpa de mirosul neplăcut.

Merele stimulează salivaţia

O vorbă veche spune că „Un măr pe zi ţine doctorul departe“. Într-adevăr, în ceea ce priveşte sănătatea orală, merele, dar şi perele reprezintă cea mai bună alegere pentru gustările dintre mese, deoarece stimulează salivaţia, prevenind astfel formarea plăcii bacteriene. În plus, ajută la îndepărtarea resturilor de mâncare din spaţiile interdentare. În ceea ce priveşte fructele acide, precum citricele, este bine ca acestea să fie consumate ca parte a unei gustări mai variate pentru a minimaliza efectul acid pe care îl generează asupra dinţilor. Pont: dacă nu ai posibilitatea să te speli pe dinţi imediat după masă, mănâncă un măr.


Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite