Dieta mediteraneană în sarcină: beneficiile pentru dezvoltarea cognitivă și socială a copiilor

0
Publicat:

Mamele care au adoptat această dietă mediteraneană au înregistrat rezultate superioare la copii din punct de vedere al sănătății, comparativ cu cele care nu au respectat acest regim alimentar, evidențiind importanța nutriției în timpul sarcinii.

Dieta mediteraneană aduce beneficii mamelor, dar și bebelușilor din burtică
Dieta mediteraneană aduce beneficii mamelor, dar și bebelușilor din burtică

Dezvoltarea copiilor și influența dietei mediteraneene

Mamele care au adoptat dieta mediteraneană în timpul sarcinii au observat progrese semnificative în dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor lor începând cu vârsta de 2 ani. Comparativ cu acestea, copiii ale căror mame nu au urmat această dietă au avut o dezvoltare mai lentă pe anumite segmente.

Dr. Francesca Crovetto, cercetător la BCNatal Fetal Medicine Research Center de la Universitatea din Barcelona, subliniază că, până în prezent, nu s-a evaluat dacă modificările stilului de viață pot influența pozitiv dezvoltarea neurologică. La 2 ani, creierul copiilor pare să reflecte beneficiile unei alimentații adecvate din viața intrauterină, conform Dr. Miguel Martínez-González, profesor la Universitatea din Navarra.

Pe lângă avantajele sale recunoscute pentru sănătatea adulților, dieta mediteraneană, caracterizată printr-o alimentație predominantă pe bază de plante, prezintă și beneficii pentru făt. Studiul a implicat 1.221 de mame cu risc ridicat, identificate ca purtând un făt cu potențial de greutate mică la naștere. Femeile au fost împărțite în trei grupuri, unul dintre ele fiind ghidat să urmeze dieta mediteraneană. Rezultatele au arătat o scădere a numărului de nașteri cu greutate mică în grupul care a urmat dieta, comparativ cu grupul de control în care femeile însărcinate au avut o dietă normală.

La aproximativ 2 ani după naștere, 626 de copii au fost evaluați utilizând Bayley Scales of Infant and Toddler Development, o măsură a dezvoltării cognitive și emoționale. Există o diferență favorabilă de 5 puncte între copiii care au beneficiat de dieta mediteraneană și cei din grupul de control. „Nutrienții fetali sunt influențați direct de dieta mamei.”, a menționat Dr. Katz, subliniind importanța alegerilor alimentare în sarcină.

Rezultatele sugerează că dieta mediteraneană poate fi folosită ca o intervenție strategică pentru a îmbunătăți dezvoltarea și sănătatea copiilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite