Dieta care «hrăneşte» celulita
0Mai degrabă decât calitatea ţesutului conjunctiv, moştenim de la mamă obiceiurile alimentare. Indiferent de greutatea corporală, 90% din femeile zilelor noastre suferă de celulită, iar unele cure de slăbire nu fac decât să agraveze această problemă.
Nu este drept: celulita face mult mai multe „victime" în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor, în ciuda faptului că reprezentantele sexului frumos sunt, în general, mai atente la ceea ce mănâncă. Nouă din zece femei au celulită la nivelul coapselor şi feselor, indiferent dacă sunt slabe sau grase. Însăşi conformaţia tipic feminină le predispune la această acumulare de grăsime în zonele „cu probleme", sub influenţa estrogenului, hormonul sexual feminin.
Totuşi, străbunicile noastre aveau coapse mai netede şi acest lucru se datorează nu atât unor performanţe sportive secrete, ci mai ales faptului că mâncau mult mai sănătos decât noi. Alimentele tot mai procesate şi aditivate, alături de dietele drastice afectează ţesutul conjunctiv de sub piele. Fibrele de colagen şi de elastină formează o matrice, o plasă cu ochiuri în care sunt dispuse celulele adipoase. Sub influenţa alimentaţiei, această structură îşi pierde alinierea, iar celulele adipoase, parţial sau complet pline cu grăsime, devin vizibile sub piele.
Mâncarea procesată, inamicul numărul 1
Orice aliment toxic pentru organism predispune la apariţia celulitei. În această categorie intră produsele bogate în aditivi, precum unele dulciuri, mezelurile şi supele instant, cele bogate în grăsimi saturate (fast-food-ul, carnea grasă, produsele de patiserie). Pe bună dreptate, astfel de alimente se regăsesc pe orice listă „neagră" pentru sănătate. Ele duc la apariţia celulitei, pentru că suprasolicită ficatul şi sistemul limfatic, care nu mai fac faţă „curăţării" de reziduuri, ducând la acumularea lor în ţesuturi.
Mai mult, alimentele intens procesate şi bogate în grăsimi sunt inamicul tranzitului intestinal şi favorizează constipaţia, ceea ce înseamnă că substanţele nocive vor rămâne mai mult timp în organism. În plus, atunci când mecanismele de curăţare a toxinelor sunt depăşite, ele se depozitează în grăsimi, iar organismul încearcă să le neutralizeze reţinând mai multă apă. Hidratarea excesivă a ţesutului conjunctiv ,împreună cu modificările matricei de colagen duc la aspectul vălurit al pielii.
Încearcă să reduci cât mai mult consumul acestor alimente şi apelează cât mai des posibil la crudităţi: legumele, zarzavaturile şi fructele sunt bune diuretice şi aduc organismului enzime naturale, utile pentru o metabolizare „lină".
Redu consumul de lactate
Există o teorie potrivit căreia aspectul celulitic este şi rezultatul unui consum excesiv de proteine. Aminoacizii se acumulează în ţesutul conjunctiv, iar cei care nu pot fi utilizaţi corepunzător, din cauza dereglării metabolismului, atrag apa, ducând la aspectul denivelat. Însă proteinele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului şi nu este indicat să le eliminăm din dietă. Totuşi, alege sursele mai puţin controversate, precum peştele, carnea de curcan şi nucile, şi evită excesul de lactate.
Mai puţină sare, mai multă apă
Consumul de alimente sărate este cauza foarte întâlnită a apariţiei hipertensiunii arteriale, dar şi a agravării celulitei, iar Asociaţia Americană a Inimii ne recomandă să mâncăm cel mult o linguriţă de sare zilnic. Acest lucru poate părea simplu, dar la o analiză mai atentă, observăm că toate alimentele pe care le consumăm conţin sare, fie ca atare, fie sub formă de sodiu sau de potenţiatori de gust. De fapt, organismul nostru nici nu are nevoie de mai multă sare decât de cea pe care o primeşte din fructe şi din legume, singurul beneficiu al sării adăugate în bucate fiind acela că este îmbogăţită cu iod, reglator al funcţiilor tiroidiene. Pentru a ţine sub control aportul de sare, bea zilnic doi litri de apă puţin mineralizată, cu un conţinut redus de sodiu.
Alcoolul creşte nivelul inflamaţiei
Din categoria substanţelor care afectează metabolismul face parte şi alcoolul. Toxic pentru ficat şi nu numai, consumul de alcool creşte stresul oxidativ la nivel celular şi, implicit, inflamaţia şi acumularea de radicali liberi de oxigen, nocivi pentru ţesuturi. Pe de altă parte, este adevărat că femeile care consumă o jumătate de pahar de vin roşu pe zi sunt mai protejate de boli cardiovasculare, însă adolescentele trebuie să se abţină de la orice fel şi de la orice cantitate de alcool.
Curele drastice afectează ţesutul conjunctiv
Femeile care apelează frecvent la diete îşi supun ţesutul conjunctiv unui efort continuu de adaptare la noile dimensiuni şi organismul - unor provocări metabolice. Aşa că, la suprafaţă, pielea prezintă cicatrice sub formă de vergeturi, şi în profunzime, fibrele de colagen şi de elastină îşi alterează dispunerea regulată. În plus, dietele drastice determină organismul să-şi facă rezerve de grăsime chiar în zonele pe care am vrea să le remodelăm. Medicii recomandă moderaţie şi îmbinarea alimentaţiei echilibrate cu exerciţiile fizice de tip aerob.
Specialistul nostru
Adrian Copcea
medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice Cluj-Napoca
Încă nu se cunosc soluţii universale pentru combaterea celulitei, dar în ceea ce priveşte alimentaţia, sunt foarte importante păstrarea unui echilibru şi evitarea înfometarii şi dietelor, în mod special a celor disociate. Recomand mesele uşoare şi dese, cât de diverse se poate, în care să predomine salatele de crudităţi în special. Deci, în primul rând, fructe şi legume proaspete şi diverse, apoi cereale fără adaos de zahăr, pâine integrală, orez brun, mazăre boabe.
O alimentaţie echilibrată trebuie să conţină şi trei-patru ouă pe săptămână, lactate şi brânzeturi degresate şi carne slabă, de pui, de iepure sau de peşte oceanic. Pe cât posibil, uleiul să se consume neprăjit, alte surse de grăsimi sănătoase fiind fructele oleaginoase (seminţe, fistic, migdale), care însă nu trebuie să se consume în cantităţi mari. Toate acestea trebuie completate cu mişcarea în aer liber, atunci când vremea o va permite, cum ar fi alergările uşoare (deci nu pe bandă). Un consult endocrinologic pentru o evaluare globală a stării hormonale este încă un pas bun, pentru ca sfaturile să se adapteze cazului individual.
Situaţie
O persoană supraponderală nu are mai multă celulită, doar că problema sa este mai vizibilă.