De ce ar trebui să consumi somon: Zece beneficii pentru sănătate pe care le aduce
0Somonul este unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă. Acest popular pește gras nu numai că este bogat în nutrienți, dar poate reduce și anumiți factori de risc pentru mai multe boli. În plus, este gustos, versatil și disponibil pe scară largă.
Valoarea nutritivă a somonului poate varia ușor în funcție de soiuri. De exemplu, somonul de crescătorie conține ceva mai multe grăsimi sănătoase și calorii, în timp ce somonul sălbatic este puțin mai bogat în proteine.
Somonul este deosebit de bogat în seleniu, un nutrient important care este implicat în sinteza ADN-ului, în metabolismul hormonilor tiroidieni și în sănătatea reproducerii.
Zece beneficiile pentru sănătate ale consumului de somon
Somonul este un aliment bogat în nutrienți și aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, un tip de grăsime sănătoasă pentru inimă care poate scădea inflamația și susține sănătatea creierului.
Mai mult, somonul este bogat în vitamina B12, care este necesară pentru producerea de globule roșii și pentru reglarea sănătății sistemului nervos central, scrie Health Line.
1. Este bogat în acizi grași omega-3
Somonul este una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 cu lanț lung, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Spre deosebire de majoritatea celorlalte grăsimi, grăsimile omega-3 sunt considerate "esențiale", ceea ce înseamnă că trebuie să le obținem din alimentație, deoarece organismul nu le poate produce.
2. Este o sursă excelentă de proteine
Ca și grăsimile omega-3, proteinele sunt un nutrient esențial pe care trebuie să îl obțineți din alimentație. Proteinele joacă o serie de roluri importante în corp, inclusiv vă ajută să vă vindecați după o accidentare, protejează sănătatea oaselor și mențin masa musculară în timpul pierderii în greutate sau pe măsură ce îmbătrânim.
3. Are un conținut ridicat de vitamine B
Acesta este conținutul de vitamine B pentru 100 de grame de somon:
Vitamina B12: mai mult de 100% din doza zilnică necesară
Niacină: 63% din doza zilnica necesară
Vitamina B6: 56% din doza zilnică necesară
Riboflavină: 38% din doza zilnică necesară
Acid pantotenic: 38% din doza zilnică necesară
Tiamină: 23% din doza zilnică necesară
Acid folic: 7% din doza zilnică necesară
Aceste vitamine sunt implicate în mai multe procese importante din organism, inclusiv transformarea alimentelor consumate, în energie, crearea și repararea ADN-ului și reducerea inflamației cronice, care poate duce la apariția bolilor.
În plus, studiile au constatat că toate vitaminele B lucrează împreună pentru a menține funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos.
4. Este o sursă bună de potasiu
Somonul sălbatic furnizează 13% din doza zilică necesară de potasiu, la 100 de grame, față de 8% pentru somonul de crescătorie.
De fapt, somonul sălbatic conține mai mult potasiu decât o cantitate echivalentă de banane, care furnizează doar 9% din doza zilnică necesară.
Potasiul ajută la gestionarea tensiunii arteriale și poate reduce, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral.
Potasiul lucrează, de asemenea, împreună cu sodiul pentru a ajuta la reglarea echilibrului de lichide și la scăderea tensiunii arteriale prin prevenirea retenției excesive de apă.
5. Este bogat în seleniu
Seleniul este considerat un oligoelement, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie doar de o cantitate mică. Studiile au arătat că seleniul ajută la protejarea sănătății oaselor, scade anticorpii tiroidieni la persoanele cu boală tiroidiană autoimună și poate reduce potențial riscul anumitor tipuri de cancer.
O porție de somon de 100 de grame asigură 75-85% din necesarul zilnic de seleniu.
S-a demonstrat că consumul de somon și de fructe de mare îmbunătățește nivelul de seleniu din sânge la persoanele a căror dietă este săracă în acest mineral.
6. Conține astaxantină
Astaxantina este un compus legat de mai multe efecte puternice asupra sănătății. Face parte din familia de antioxidanți carotenoizi, astaxantina conferă somonului nuanța roșie caracteristică. Astaxantina pare să scadă riscul de boli de inimă prin reducerea oxidării colesterolului LDL (rău) și prin creșterea nivelului de colesterol HDL (bun).
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că astaxantina poate reduce inflamația, diminuează stresul oxidativ și protejează împotriva acumulării plăcii grase în artere, ceea ce ar putea reduce riscul de boli de inimă. În plus, se crede că astaxantina acționează împreună cu acizii grași omega-3 care se găsesc în somon pentru a proteja creierul și sistemul nervos împotriva inflamației și reduce aspectul ridurilor.
7. Poate reduce riscul de boli de inimă
Consumul de somon în mod regulat poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. Acest lucru se datorează, în mare parte, capacității somonului de a crește nivelul de acizi grași omega-3 din sânge. Mulți oameni au prea mulți acizi grași omega-6 în sânge în raport cu acizii omega-3.
Cercetările sugerează că, atunci când echilibrul dintre acești doi acizi grași este dezechilibrat, crește riscul de boli de inimă.
Într-un studiu mai vechi, consumul a 2 porții de somon de crescătorie pe săptămână a crescut nivelul de omega-3 din sânge cu 8-9% și a scăzut nivelul de omega-6 după 4 săptămâni.
În plus, unele cercetări sugerează că un consum regulat de pește poate fi legat de niveluri mai scăzute de trigliceride și de îmbunătățiri ale câtorva alți factori de risc pentru bolile de inimă.
8. Poate fi benefic pentru controlul greutății
Ca și alte alimente bogate în proteine, ajută la reglarea hormonilor care controlează apetitul și dă senzație de sațietate.
În plus, se metabolizează mai lent, în comparație cu alte alimente.
Cercetările sugerează că grăsimile omega-3 din somon și din alți pești grași pot favoriza pierderea în greutate și pot diminua grăsimea de pe burtă la persoanele cu obezitate, atunci când sunt combinate cu un stil de viață activ, deși sunt necesare mai multe cercetări.
De asemenea, somonul este destul de sărac în calorii. O porție de 100 de grame de somon de crescătorie are doar 206 calorii, iar somonul sălbatic are și mai puține, cu 182 de calorii.
9. Poate ajuta la prevenirea inflamațiilor
Somonul poate oferi o protecție puternică împotriva inflamațiilor cronice.
Mulți experți consideră că inflamația este cauza principală a majorității bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă, a diabetului și a cancerului. Mai multe studii au constatat că a mânca mai mult somon și fructe de mare ar putea ajuta la reducerea mai multor markeri ai inflamației.
10. Poate proteja sănătatea creierului
Un număr din ce în ce mai mare de studii sugerează că includerea somonului în dietă ar putea îmbunătăți funcția creierului. S-a constatat că atât peștele gras, cât și uleiul de pește protejează sănătatea creierului fetal în timpul sarcinii, încetinesc declinul cognitiv și păstrează funcția cerebrală.