Icre de somon: proprietăți, beneficii și valoare nutritivă
0Când ne gândim la icre, ne gândim de obicei la icrele de sturion: celebrul caviar. Cu toate acestea, există și alte alternative mult mai economice, cu o cantitate mare de nutrienți, care sunt un deliciu la masă. Acesta este cazul icrelor de somon, o sursă de proteine și vitamine.
Un aliment foarte apreciat în bucătăria japoneză, aceste icre de culoare portocalie sunt cunoscute sub numele de "ikura" și sunt folosite la prepararea de sushi. Dar, dincolo de aceasta, ele pot fi consumate și pe pâine prăjită, ca aperitiv.
Proprietățile icrelor de somon:
Icrele de somon sunt bogate în proteine și vitamine. Cu toate acestea, au și un conținut ridicat de colesterol, așa că trebuie consumate cu moderație. Totuși, în cadrul unei diete variate, sunt esențiale pentru regenerarea țesuturilor corpului și crearea de plasmă.
Pe de altă parte, conținutul de vitamine B ajută la funcționarea sistemului nervos, la absorbția glucozei și la buna stare a inimii. De asemenea, icrele de somon conțin vitamina E, care previne îmbătrânirea celulelor.
Rădăcina conține calciu și fosfor, care sunt necesare pentru formarea și întreținerea oaselor și a dinților, precum și seleniu, care protejează sistemul cardiovascular. De asemenea, sunt bogate în vitamina D, necesară pentru absorbția calciului și a fosforului, și în vitamina C, care luptă împotriva radicalilor liberi și reduce riscul de cancer.
Valoare nutrițională (la 100 de grame):
> Calorii: 119 kcal
> Proteine: 24.3 g
> Carbohidrați: 1,50 g
> Grăsimi: 1,80 g
> Calciu: 17 mg
> Fosfor: 402 mg
> Magneziu: 20 mg
> Colesterol: 500 mg
> Conține, de asemenea, vitaminele A, B, C, D și E.
Aplicații în bucătărie
Icrele de somon au atât de multe aplicații încât este foarte greu să le menționăm pe toate. Creativitatea bucătarilor nu are limite, iar versatilitatea acestui produs le permite să îl folosească în aproape orice fel de mâncare. Deși îl puteți folosi și dvs. oricând doriți, vă vom da câteva indicații. Să vorbești despre icre de somon și să nu menționezi sushi ar fi de neiertat. Așa că nu uităm cele mai gurmande piese din această bucătărie, pe care le puteți crea acasă și care vă vor apropia de cultura japoneză. Dar icrele de somon sunt potriviteș și ca ingredient de antreuri pe care le puteți face acasă și ca notă exotică adăugată la o mulțime de alte rețete.
Ikura, de care vorbeam mai devreme, este una dintre delicatesele tipice ale bucătăriei japoneze, deși este cunoscută și în alte părți ale lumii. O delicatesă care adaugă gust, aromă și beneficii dietei dumneavoastră.
Produsele din icre de somon sunt prezente în multe culturi culinare de secole. Una dintre aceste culturi este Japonia, unde ikura este folosită din cele mai vechi timpuri, Japonia fiind cel mai mare consumator mondial al acestui produs.
Ikura este numele dat icrelor de somon. Acestea au o culoare roșu-portocalie, sunt lucioase și au o textură netedă. Dimensiunea lor variază în funcție de specie, dar în general nu depășesc 1 cm în diametru.
Produsele de bună calitate au un gust marin, cu un amestec de aromă dulce și sărată, care poate aminti ușor de gustul somonului. În Japonia aceste icre sunt folosite la sushi, așa cum am spus, dar există și alte moduri de a servi și de a mânca ikura.
Protecție cardiovasculară
Acizii grași omega-3 (EPA și DHA) se găsesc în peștele gras și în uleiul de pește. Ei sunt, de asemenea, o componentă importantă a icrelor desomon. Aceștia sunt un element de bază în organism și, întrucât organismul nu le poate produce, trebuie să fie ingerate prin intermediul alimentelor.
De ani de zile, Asociația Americană a Inimii recomandă consumul lor pentru a reduce riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.
Dar, dincolo de acizii grași omega-3, se recomandă și o dietă sănătoasă pentru inimă, o activitate fizică zilnică și alte schimbări pozitive care aduc beneficii sănătății cardiovasculare.
Bune pentru piele
Unul dintre factorii responsabili de culoarea portocalie a ikurei sunt astaxantinele. Acesta este un tip de caroten cu mai multe proprietăți, printre care se numără activitatea antioxidantă și antiinflamatoare. Dintre aplicațiile sale, utilizarea sa pentru protejarea pielii a fost una dintre cele mai studiate.
Astaxantina poate crește rezistența pielii la razele ultraviolete (UVB) și protejează împotriva deteriorării celulelor cauzate de soare. Prin urmare, includerea sa în alimentație ajută la menținerea unei stări mai bune a pielii.
Furnizează omega-3 pentru dezvoltarea fătului
Acizii grași omega-3 sunt esențiali în timpul sarcinii, deoarece sunt componente cheie ale retinei și creierului fetușilor. Din acest motiv, consumul de pește și alte surse adecvate este sugerat femeilor însărcinate.
Pentru a minimiza riscul de expunere la mercur, recomandările sugerează un consum de 3-4 porții pe săptămână. Acestea ar trebui să includă o combinație de surse de pește alb și gras și să evite speciile cu un conținut ridicat de mercur.