Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte

0
Publicat:

Un model digital grotesc arată cum ar putea arăta oamenii în 2050, dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții ar trebui să un somn de 7 - 9 ore, pe noapte. Apar durerile de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.

Hannah suferă de dureri de spate, picioare umflate, ochi umflați FOTO: Bensons for Beds
Hannah suferă de dureri de spate, picioare umflate, ochi umflați FOTO: Bensons for Beds

„Hannah” creată de Bensons for Beds și de expertul în somn, dr. Sophie Bostock, dezvăluie modificările suferite de corpul nostru, atunci când dormim doar șase ore pe noapte.

Hannah, o britanică de 45 de ani din viitor, are dureri cronice de spate, păr subțire, piele lăsată, picioare umflate și ochi roșii. Ea suferă, de asemenea, de subțierea mușchilor la nivelul brațelor și picioarelor și este din ce în ce mai predispusă la gripă din cauza unui sistem imunitar slăbit, potrivit publicației dailymail.

Din cauza stilului nostru de viață modern agitat și a obsesiei pentru smartphone-uri până la ore târzii, oamenii ar putea pierde mai mult somn ca niciodată.  Astfel, până în 2050, privarea de somn va cauza o multitudine de probleme cronice de sănătate exagerate, precum cele de care suferă Hannah.

În general, experții recomandă ca adulții să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte - iar adulții care dorm sub 7 ore sunt mai expuși problemelor de sănătate.

Designul lui Hannah s-a bazat pe 19 lucrări de cercetare publicate în reviste academice începând din 2010, care analizează efectele pierderii somnului asupra organismului.

„Hannah este o ilustrare provocatoare a impactului holistic pe care somnul îl are asupra menținerii sănătății generale. Mulți dintre noi nu ne dăm seama că rutina zilnică dezordonată și lipsa somnului interferează cu ritmurile noastre circadiene, ciclurile de 24 de ore care ne controlează fiziologia”, a declarat dr. Bostock.

Hannah suferă de dureri de spate cronice FOTO: Bensons for Beds
Hannah suferă de dureri de spate cronice FOTO: Bensons for Beds

Cercetările privind importanța unui somn consistent și de bună calitate pentru sănătate și bunăstare s-au accelerat în ultimele decenii, potrivit academicianului.

Studiile arată că „deficitul de somn prelungit vă poate expune la un risc mai mare de afecțiuni care pot afecta inima - inclusiv obezitatea, bolile de inimă și diabetul de tip 2”.

Burta umflată

Hannah reprezintă o persoană în vârstă de 45 de ani în 2050, ceea ce înseamnă că, în prezent, este o tânără de 20 de ani.

În 2050, lipsa de somn a făcut-o pe Hannah să se simtă prea obosită pentru a face exerciții fizice și, în timp, a încetat să mai facă exerciții, ceea ce a dus la o creștere semnificativă în greutate în jurul burții.

Mai mult, lipsa de somn a afectat atât hormonii „leptină”, cât și hormonii „grelină” ai lui Hannah, care controlează senzația de foame și de sațietate.

Fără suficient somn, creierul reduce leptina (pe care organismul o eliberează pentru a menține greutatea normală) și crește grelina (care stimulează apetitul).

Fluxul acestor hormoni ar putea explica gustările nocturne sau de ce cineva poate mânca în exces mai târziu în noapte.

Pierderea memoriei

Lipsa de somn afectează o mică parte a creierului numită hipocampus, care este esențială pentru crearea de noi amintiri.

În timpul somnului, creierul formează conexiuni care vă ajută să procesați și să vă amintiți informații noi - un proces numit „consolidare”.

Somnul oferă „condiții optime” pentru consolidare, oferind perioade de „stimulare externă” redusă - cu alte cuvinte, solicitările vieții de veghe.

De asemenea, somnul crește nivelul de neurotransmițători - substanțele chimice care permit neuronilor să comunice între ei în întregul corp.

Hannah suferă de dureri de spate, picioare umflate, ochi umflați FOTO: Bensons for Beds
Hannah suferă de dureri de spate, picioare umflate, ochi umflați FOTO: Bensons for Beds

Prin urmare, lipsa de somn a lui Hannah înseamnă că are mai puțin timp pentru aceste conexiuni, având un impact negativ atât asupra memoriei pe termen lung, cât și asupra celei pe termen scurt.

Piele și ochi umflați

Nu degeaba i se spune „somnul de frumusețe”, deoarece lipsa somnului poate reduce serios elasticitatea pielii noastre și ne poate face să arătăm mai bătrâni.

Atunci când dormim, producem colagen, proteina care ajută la menținerea pielii netede și principalul element de bază al pielii.

Pierderea somnului a fost, de asemenea, asociată cu secretarea de către organism a unei cantități mai mari de cortizol, „hormonul stresului”, care ne menține treji și alerți.

Lipsa somnului duce, de asemenea, la o stare de oboseală mai accentuată, la pleoape roșii și cu aspect larg, precum și la cercuri mai întunecate și riduri sub ochi, despre care se crede că se datorează, de asemenea, pierderii de colagen.

Picioare îndoite

Lipsa cronică de somn poate crește nivelul hormonilor de stres, precum cortizolul, care a fost legat de afecțiuni cardiace letale.

Hannah suferă de o boală de inimă, care îi afectează prematur speranța de viață - unul dintre semnele acesteia fiind gleznele umflate.

Bolile de inimă încetinesc circulația sângelui în organism și determină acumularea de lichid în picioare, glezne și picioare.

De asemenea, insuficiența cardiacă face ca organismul să fie mai puțin capabil să elimine sodiul, care cauzează, de asemenea, umflături anormale.

Dureri cronice de spate

Lipsa somnului provoacă dureri cronice de spate și umeri pentru Hannah, în timp ce durerea împiedică somnul - ducând la un oribil „cerc vicios”.

În timpul somnului, sunt eliberați hormoni de creștere și alte substanțe chimice esențiale pentru ameliorarea durerii și vindecarea organismului.

De asemenea, lipsa somnului face ca anumite părți ale creierului să fie mai receptive la semnalele durerii - ceea ce duce la un cerc vicios în spirală.

Pierderea somnului este, de asemenea, o cauză a atrofiei musculare - subțierea masei musculare - deoarece afectează producția de hormoni implicați în construirea mușchilor.

Faptul că a trăit zi de zi în gol a dus la atrofie musculară, iar brațele și picioarele i-au scăzut în dimensiune și formă.

Subțierea părului

Lipsa cronică de somn a însemnat că Hannah a dezvoltat treptat pierderea părului, cunoscută sub numele de alopecie, care ar putea duce la chelie totală.

Potrivit specialiștilor, privarea de somn împiedică circulația sângelui la nivelul scalpului, lipsind foliculii de păr de substanțele nutritive esențiale și de oxigenul necesar pentru o creștere sănătoasă.

De asemenea, susțin medicii, ar trebui să facem cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate sau 75 de minute de exerciții fizice viguroase pe săptămână, să bem multă apă și să petrecem cât mai mult timp expus la lumina soarelui în timpul zilei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite