Cum au ajuns să fie deformați, la propriu, oamenii erei digitale
0Era digitală ne-a schimbat definitiv viața. Dincolo de beneficii, medicii spun că dependența tot mai accentuată de tehnologie ne deformează efectiv trupurile cu un impact semnificativ, pe termen lung, asupra sănătății noastre. Se vorbește inclusiv de o involuție a speciei umane.

Era digitală a schimbat complet viața oamenilor. Pe de o parte sunt beneficiile tehnologiei, gadgeturile și aparatele care ne fac viața mai ușoară, ne ajută să comunicăm cu persoane aflate în diferite colțuri ale lumii sau, pur și simplu, ne deschid oportunități nebănuite. Totul vine, însă, cu un preț, spun specialiștii în medicină. Mai ales dacă abuzăm de tehnologie și ne abandonăm total în mrejele universului digital.
Până în prezent, atunci când s-a vorbit de partea întunecată a tehnologiei, s-a pus mai mereu accentul pe efectul asupra psihicului și a dezvoltării copiilor și adolescenților. Dincolo de impactul asupra psihicului există și efecte fizice, destul de serioase, ale lumii digitale asupra indivizilor. Printre acestea și deficiențe grave la nivelul osaturii mâinilor și a coloanei vertebrale. O lume tot mai dependentă de tehnologie crează efectiv un model nou de om, nu neapărat mai performant.
Cifoza de smartphone sau laptop și scolioză
În momentul de față, aproape peste tot în lume, oamenii folosesc cel puțin un dispozitiv digital. Cel mai la îndemână este telefonul inteligent. În urma unui studiu realizat de o companie de comunicații, doar în Marea Britanie, 95% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au un telefon inteligent și îl accesează la fiecare 12 minute. Același studiu indică faptul că aproximativ 20% dintre adulți sunt online mai mult de 40 de ore pe săptămână. În aceste condiții apar modificări ale structurii corpului uman.
Statul în fața ecranelor duce, ca prim efect, la sedentarism, cu implicații largi, de la masă musculară puțin dezvoltată, mobilitate redusă și risc crescut de boli cronice, precum diabetul de tip II sau afecțiunile cardiovasculare. Mai apoi, din cauza posturii necorespunzătoare și a menținerii acesteia pentru o perioadă îndelungată apar probleme serioase la coloana vertebrală. Cea mai cunoscută este cifoza.
Aceasta se manifestă printr-o curbare antero-posterioară a coloanei vertebrale cu proiecția gâtului în față. În termeni populari, persoanele cu gâtul aplecat în față și o mică cocoașă în zona cervicală. Această deformare mai este cunoscută în literatura de specialitate din străinătate drept „text neck”, cu referire la poziția constantă aplecată a capului pentru a privi la ecranul telefonului, tabletei sau laptopului. Având în vedere că adolescenții sunt printre cei mai mari consumatori de tehnologie și rețele sociale, ei întâmpină cel mai adesea acestei modificări corporale, deja specifice generațiilor digitale.
În plus, atenți mai mult la ecrane, fie că este vorba despre un calculator sau televizor, mai ales când se joacă prin intermediul consolelor, adolescenții nu-și mai controlează poziția și ajung să petreacă în posturi defectuoase ore în șir. O consecință este debutul de scolioză, o deformare gravă a coloanei vertebrale în formă de paranteză sau de „S”. Medicul Constantin Tudorache, specialist cu experiență în baleno-fizioterapie, spune că numărul adolescenților cu scolioză și cifoză este tot mai mare.
„Cea mai mare problemă a noastră sunt pozițiile vicioase, deposturările din cauza neglijenței în atitudine. Este vorba despre acele tulburări de statică vertebrală, scoliozele, cifozele, cifoscoliozele care sunt depistate foarte tardiv. Și atunci apar problemele. Scoliozele dacă nu o depistăm la timp ajungem la corset și mai apoi chiar la intervenție chirurgicală. Să vedeți cât de mult au crescut cererile de dispozitive medicale actualmente față de acum 10 ani, de exemplu”, spune Constantin Tudorache.
Medicul botoșănean spune că 90% dintre scolioze sunt idiopatice, adică au apărut în urma unor posturi nepotrivite. „Dacă acasă poziția nu este controlată, poziția la școală nu este controlată, normal că apar astfel de probleme. Este o consecință clară, certă, a tulburărilor de postură vertebrală”, adaugă medicul Constantin Tudorache.
Degete de smartphone
Nu doar coloana vertebrală este afectată de pozițiile incorecte produse de neglijență, dar și de statul aplecat asupra dispozitivelor. Sunt cunoscute modificări inclusiv a degetelor mâinilor de la navigatul pe telefonul inteligent. În străinătate poartă denumirea de „smartphone pinky” și „texting thumb”. În primul caz este afectat degetul mic de la susținerea prelungită a telefonului mobil, iar în al doilea este afectat degetul mare cu ajutorul căruia tastăm sau navigăm pe telefon, derulând imagini sau pagini de internet. Așa apar furnicături, dureri, contracturi și poate merge până la deformarea articulației.
„Apar probleme mai ales în zona falangelor distale”, spune medicul botoșănean. Neglijlat acest fenomen poate duce până la reducerea semnificativă a capacității mâinii, de a apuca, de a face diferite lucruri banale, la o modificare efectivă a degetelor. Utilizarea controller-urilor de la consolele pentru jocuri poate deasemenea modifica aspectul mâinii cu multiple consecințe.
Se numesc „degete în resort” și se manifestă prin îngroșarea tendonului flexorului. Această problemă apare din cauza anumitor butoane situate în partea superioară a unui controller sau joystick care obligă jucătorul, de cele mai multe ori un adolescent, să stea mult timp cu degetele flexate. Este vorba mai ales de degetul arătător de la ambele mâini. Aceste „degete în resort" provoacă dureri, probleme cu tendonul flexorului și pot duce la limitarea mobilității articulare sau blocarea efectivă a articulației. Deloc de neglijat este sindromul de tunel carpian sau „selfie wrist”. Acest fenomen apare după ce nervul median suferă o compresie prin canalul carpian către palmă și degete, în urma utilizării frecvente a tastaturii, a mouseului, dar și a telefonului inteligent.
„Părinții trebuie să supravegheze creșterea copiilor”
Toate aceste modificări ale osaturii sau afectarea tendoanelor sunt de multe ori trecute cu vederea iar lucrurile se pot complica destul de grav. În cazul scoliozei, coloana deformată poate presa asupra sistemului respirator, îngreunând respirația. Nu mai vorbim de lipsa de mobilitate, deformarea la nivelul umerilor și impresia că un picior este mai scurt decât celălalt, afecțiune care devine evidentǎ în formele grave ale bolii. În cazul sindromului de tunel carpian poate apărea atrofia musculaturii din podul palmei cu alte consecințe serioase în viața de zi cu zi. În cazul cifozei poate fi afectat văzul, dar și modul de concentrare. „Părinții trebuie să supravegheze creșterea copiilor. Să observe și să corecteze postura necorespunzătoare”, spune Constantin Tudorache.
Studiile arată că, de fapt, tehnologia, pe lângă avantajele evidente, a adus și o deterioare a capacității umane de adaptare la mediul înconjurător și la a face față provocărilor. Specialiștii de la Walden University din Statele Unite, într-un articol intitulat „How is modern technology affecting human development?”, arată cum ne-a schimbat tehnologia. Studiile indică faptul că, bazându-ne prea mult pe internet și pe tehnolologia modernă, am ajuns să avem o durată de atenție sau concentrare de 8 secunde (scădere de la 12 secunde).
Alte studii indică faptul că începem să ne pierdem capacitate de decizie pentru cǎ ne bazăm prea mult pe internet atunci când trebuie să ne hotărâm în diferite aspecte ale vieții. „Indiferent de decizia pe care trebuie să o luăm, ajungem să consultăm internetul pentru a primi un sfat. Asta înseamnă că, noi ca specie, nu mai putem să ne bazăm atât pe mult pe instinctele noastre”, se arată în articolul menționat.