Cum accesăm starea de flux ca să fim maxim de creativi și eficienți. Sfatul unui cunoscut psiholog

0
Publicat:

Mulți dintre noi ating starea de flux absolut întâmplător, fără să fie conștienți la acel moment ce a declanșat-o și, mai ales, cum ar putea să o acceseze din nou. O parte a răspunsului o găsim în propriile noastre amintiri.

Starea de flux este legată de propria noastră biologie FOTO arhivă Adevărul
Starea de flux este legată de propria noastră biologie FOTO arhivă Adevărul

Starea de flux, cum o numesc specialiștii, este o stare psihoemoțională prin care ceea ce facem curge, asemeni unui râu. Pe românește, reușim să atingem maximum de creativitate și eficiență, creând de multe ori lucruri extraordinare în orice domeniu.

Această stare ne face de multe ori să nu mai simțim foamea sau setea, după cum a declarat psihologul Stelian Chivu pentru „Adevărul”, și ea poate fi accesată de persoanele care sunt extrem de pasionate de ceea ce fac.

„Starea de flux este senzația simțită de o persoană atunci când se implică total în ceea ce face și se desfășoară pe mai multe planuri”, explică specialistul.

Numită și starea de curgere, această stare poate fi accesată la nivel mental. De pildă, un scriitor care i-a fost pacient a fost capabil să scrie două zile consecutiv fără să se oprească. „Îmi spunea că pur și simplu cuvintele îi curgeau”, dezvăluie psihologul Stelian Chivu.

Starea de flux poate fi atinsă și la nivel emoțional ori de câte ori avem o stare de mulțumire, de împăcare cu noi înșine, de liniște și pace interioară.

„Avem o pictoriță la terapie și după ce a depășit depresia cu care se lupta, era capabilă să picteze 20 de ore în continuu, fără să mănânce sau să meargă la toaletă. Era ca și cum mâna picta singură”, oferă specialistul un alt exemplu despre ce înseamnă starea de curgere.

Starea de flux, de la homo sapiens la homo sanctus

De-a lungul anilor au fost efectuate mai multe studii științifice, care au stabilit că persoanele care accesează starea de flux, întâmplător sau prin propria voință, acționează, de fapt, la nivelul conștiinței biologice.

Conștiința biologică înseamnă conectarea celor patru tipuri de minți pe care le avem (mintea conștientă, mintea subconștientă, mintea inconștientă și mintea supraconștientă).

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

„Starea de curgere este îmbinarea conștiinței umane tribale, care se întâlnea la homo erectus acum două milioane de ani, cu conștiința lui homo sapiens, numită și conștiința umană a gânditorului, și conștiința lui homo sanctus, numită și conștiința simțitorului. Practic, cele trei creiere (reptilian, limbic și neocortex), specifice celor trei specii de oameni amintite, sunt puse la lucru în același timp ”, explică psihologul Stelian Chivu.

Ce ne blochează

Primul și cel mai important obstacol în accesarea stării de curgere sunt programele mentale de separare. Mulți dintre noi se simt superiori celorlalți și chiar față de natură, de care sunt separați, spune specialistul.

La aceasta se adaugă tiparele repetitive și traumele emoționale. Ne repetăm într-una că nu suntem buni, că nu o să reușim, că nu suntem în stare, că nu avem încredere în proprile forțe și multe altele.

Psihologia fericirii

Primul pas pe care trebuie să îl facem este autoanaliza riguroasă și rememorarea momentelor în care am fost fericiți, pozitivi și extrem de eficienți în ceea ce facem.

„În starea de flux crește foarte mult puterea de concentrare, iar productivitatea la job se mărește de până la cinci ori. Putem învăța multe și de la copii. Sunt relaxați și știu aproape mereu ce au de făcut. Tocmai de aceea este important ca și noi ca adulți să fim relaxați, să gândim pozitiv, iar mintea să fie permanent focusată pe ceea ce facem”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

La fel de important este să identificăm și apoi să eliminăm orice ne-ar putea perturba în ceea ce facem. De pildă, dacă suntem la job și avem pe cineva care ne spune diverse lucruri, cu siguranță nu vom accesa starea de flux. Același lucru este valabil și dacă sunt distrași de mesaje sau diverse postări de pe rețelele de socializare.

Întotdeauna este indicat să acționăm, nu să reacționăm la diverse lucruri din exterior, este sfatul specialistului. „Când acționăm, gândim și simțim. Când reacționăm, declanșăm o serie de reflexe necondiționate la nivelul organismului și ieșim din starea de curgere”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Ca să intrăm în starea de flux e nevoie de concentrare maximă doar pe ceea ce facem. Curgerea poate continua atunci când devenim o parte din propria noastră experiență. Această stare poate fi cel mai ușor observată în natură. Totul e într-o stare de permanentă curgere. Și în organismul nostru, dacă sângele nu ar mai circula, de pildă, apare boala și apoi decesul.

„Starea de curgere este dată până la urmă de propria noastră biologie, care ne determină percepția asupra a tot ceea ce ne înconjoară. Când te consideri izolat, separat, deconectat, nu ai cum să intri în starea de flux. Biologia noastră ne permite să ne accesăm simțul conexiunii cu Universul, unde totul curge și este interconectat”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite