Cuișoarele și virtuțile lor terapeutice. Ce afecțiuni tratează

0
Publicat:

Cuişoarele sunt condimentele care dau o aromă specială mâncărurilor, dar ele sunt excelente şi pentru a preveni şi trata numeroase afecţiuni.

Tratamente naturiste cu cuişoare. FOTO: Shutterstock
Tratamente naturiste cu cuişoare. FOTO: Shutterstock

Cunoscute mai degrabă pentru aroma pe care o dau vinului fiert, cuişoarele au o sumedenie de virtuţi terapeutice, spun specialiştii.

Istoria acestor mirodenii se întinde pe parcursul a mii de ani, fiind cunoscut faptul că au întrebuinţare şi în practică medicală tradiţională. Studiile pe animale demonstrează o eficienţă terapeutică majoră.

Folosite în dieta zilnică, cuișoarele pot avea efecte pozitive asupra sănătății, pentru că sunt bogate în compuși cu activitate activa biologic. Cuișoarele au un conţinut ridicat în antioxidanţi naturali iar compuşii prezintă şi importante proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, susţinând lupta sistemului imunitar împotriva infecţiilor.

Extractele de cuişoare, dar şi uleiurile esenţiale, întrucât prezintă concentraţii mai mari de compuşi bioactivi, prezintă un efect terapeutic major pentru gestionarea simptomelor în mai multe patologii des întâlnite.

Ce sunt cuişoarele?

Cuişoarele sunt condimente care se obţin din mugurii floriferi ai unui arbore exotic tropical cunoscut sub denumirea de Syzygium aromaticum.

Arborele este cultivat îndeosebi în regiunile tropicale său ecuatoriale. Mugurii acestui arbore au formă unor cuişoare, de unde şi denumirea, şi se comercializează atât sub formă de pulbere, după măcinare, cât şi în formă brută. Arborele este originar din Insulele Moluce (Indonezia), motiv pentru care această ţară este şi principala producătoare de cuişoare. Este cunoscut faptul că aceste condimente au o aromă intensă, foarte des fiind folosite pentru a da o anumită savoare băuturilor calzi şi mâncărurilor gătite”, potrivit speciliștilor.

Beneficii are consumului de cuişoare

Consumul de cuişoare a fost asociat de-a lungul timpului cu o gamă variată de beneficii pentru sănătate.

Utilizarea lor drept condimente, cât şi în formă brută, nemăcinată, consumate ca atare, asigură un aport substanţial de compuşi fitochimici esenţiali, despre care se ştie că promovează starea de sănătate a organismului, sunt utili în gestionarea simptomelor anumitor boli şi ar putea chiar ajuta la prevenirea altora.

Eficiente pentru tratarea şi ameliorarea afecţiunilor respiratorii

Ceaiul din cuişoare este folosit în medicină tradiţională pentru a ameliora simptomele asociate afecţiunilor respiratorii, promovând expectoraţia şi tusea. Mai mult decât atât, o procedură care presupune inhalarea aromei şi aburului eliberat de ceaiul fierbinte de cuişoare pare a fi deosebit de eficientă pentru afecţiuni respiratorii cum ar fi tuse, astmă, bronșită și sinuzită. Asiaticii mestecă cuișoare pentru a trata durerile în gât și faringită. Aceste efecte s-ar datora faptului că au un conţinut ridicat în uleiuri volatile cu efect antibacterian.

Sursă de antioxidanţi naturali

Mugurii de cuişoare conţin o gamă variată de antioxidanţi naturali şi în special flavonoide, cum sunt kaempferolul, ramnetina, β-cariofilena şi eugenolul, cu proprietăţi antiinflamatorii.

Drept urmare, consumul de cuişoare ar putea ajuta organismul să lupte împotriva stărilor inflamatorii din diferite boli cronice.

Aportul semnificativ de antioxidanţi naturali joacă un rol esenţial în a asigura organismului o eficienţă sporită în lupta împotriva radicalilor liberi toxici.

Consumul de cuişoare ar putea reprezenta şi un mod eficient de a lupta împotriva infecţiilor de natură bacteriană, parazitară, fungică sau virală. Există studii care susţin faptul că, pe parcursul pandemiei, persoanele infectate cu SARS-CoV-2 şi care au consumat cuişoare au prezentat atât o ameliorare a simptomelor, cât şi scurtarea perioadei de infecţie.

Studiile de eprubetă arată ca uleiul esenţial de cuişoare este eficient în neutralizarea anumitor tipuri comune de bacterii, cum ar fi E. coli, frecvent implicată în etiologia intoxicaţiilor alimentare.

Utilizarea apei de gură cu cuişoare este eficientă în prevenirea plăcii dentare şi chiar diminuarea acesteia.

Susţine sănătatea hepatică

Există studii care susţin beneficiile consumului de cuişoare şi asupra sănătăţii ficatului. Această proprietate este asociată îndeosebi cu eugenolul, compus care se găseşte în cuişoare.

Un studiu efectuat pe animale cu steatoză hepatică, cărora li s-au adăugat cuişoare în dieta, arată faptul că, după doar o lună de dietă, funcţia hepatică a fost îmbunătăţită prin reducerea inflamaţiei şi prin scăderea semnificativă a nivelului de stres oxidativ. Folosirea suplimentelor cu eugenol pare să ducă la scăderea nivelurilor de glutation-S-transferaza, marker frecvent al afectării hepatice. În esenţă, studiile sunt limitate pe animale, dar efectele fiziologice nu pot fi trecute cu vederea.

Util în gestionarea simptomelor ulcerului gastric

Studiile pe animale demonstreaza ca beneficiile consumului de cuisoare ar putea fi explicate si prin capacitatea acestor condimente de a stimula productia de mucus gastric, ceea ce ar reduce simptomele asociate ulcerului peptic. Desi efectele au fost raportate in special la uleiul esential extras din aceste condimente, beneficiile pot fi extinse si la consumul de ceaiuri sau mestecarea zilnica a acestor muguri.

Cuișoarele și utilizările lor în bucătărie

Cuişoarele sunt condimente versatile, care pot fi utilizate în orice mod, însă aroma lor specifică s-ar putea să nu fie chiar pe placul oricui. Într-adevăr, aceasta se completează perfect cu aromă altor condimente exotice, dar frecvent se folosesc în preparatele dulci (au un gust iute-dulceag), cum sunt fursecurile, prăjiturile, compoturile.

 Totuşi, multe persoane aleg să folosească aceste condimente şi pentru a da o anumită aroma şi savoare mâncărurilor obişnuite: fripturi, tocănite, ghiveci de legume şi altele. Sunt un condiment popular al vinurilor fierte, dându-le o aromă şi o savoare aparte. Datorită aromei specifice şi tentei iuţi, ar trebui folosite cu moderaţie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite