Consumul frecvent de carne de pui ar putea crește riscul de mortalitate. Ce arată rezultatele unui nou studiu
0Consumul săptămânal a peste 300 de grame de carne de pasăre este asociat cu un risc de deces cu 27% mai mare comparativ cu consumul a 100 de grame de carne de pasăre.

Puiul este un element de bază pe mesele din întreaga lume. De la puiul prăjit crocant la fileurile de piept la grătar deasupra salatelor Caesar, este greu de negat atracția sa universală.
Conform unor cercetări preliminare publicate în Nutrients, pasiunea noastră pentru carnea de pui ar putea fi însoțită de riscuri neașteptate, în special un risc crescut de deces timpuriu din cauza anumitor tipuri de cancer gastrointestinal, scrie publicația EatingWell.
Cum a fost efectuat acest studiu?
Deși unele grupuri de experți, cum ar fi Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, sugerează că atât carnea roșie, cât și carnea procesată pot fi legate de rezultate negative pentru sănătate, cercetările privind carnea de pasăre sunt limitate, doar câteva studii sugerând că aceasta ar putea avea un rol în reducerea riscului de deces din toate cauzele. Pentru a acoperi această lacună, cercetătorii au evaluat asocierea dintre consumul de carne albă și decesul timpuriu din toate cauzele și din cauza cancerelor gastrointestinale, concentrându-se asupra efectelor consumului de carne de pasăre.
Studiul s-a axat pe grupuri de persoane care au fost alese cu grijă pentru a înțelege modelele de sănătate și de stil de viață. Peste 4.000 de participanți au contribuit cu informații-cheie prin intermediul interviurilor realizate de personalul medical.
Aceste interviuri au colectat detalii despre contextul demografic, starea generală de sănătate, obiceiurile de viață și istoricul personal. S-au efectuat măsurători ale greutății și înălțimii, iar citirile tensiunii arteriale au respectat standardele internaționale. În medie, cercetătorii au urmărit participanții pe parcursul a 19 ani.
Pentru a analiza obiceiurile alimentare, participanții au completat un chestionar validat conceput pentru a reflecta consumul tipic de alimente. A fost inclusă cantitatea de carne consumată de participanți, împărțind consumul în carne roșie, carne de pasăre și carne totală, sortate în patru niveluri de consum pentru fiecare tip.
Starea lor de sănătate, inclusiv dacă erau în viață, dacă se mutaseră sau dacă muriseră, a fost confirmată folosind înregistrările municipale locale și o bază de date regională. Analizând aceste grupuri, cercetătorii au urmărit să înțeleagă modul în care consumul de carne ar putea fi legat de mortalitate. Au fost utilizate metode statistice avansate pentru a ajusta factori precum vârsta, sexul și starea de sănătate, asigurându-se astfel că rezultatele sunt cât se poate de exacte și fiabile.
Ce a descoperit studiul?
În ceea ce privește consumul de carne, participanții care au decedat din cauza complicațiilor cancerelor gastrointestinale au avut tendința de a consuma cea mai mare cantitate de carne săptămânal, comparativ cu cei care au decedat din alte cauze.
Consumul săptămânal a peste 300 de grame de carne de pasăre a fost asociat cu un risc de deces cu 27% mai mare comparativ cu consumul a mai puțin de 100 de grame, riscul devenind mai mare pe măsură ce cantitatea consumată creștea. Riscul a crescut progresiv pe măsură ce porția consumată a crescut și a fost mai mare în comparație cu aceeași porție de carne roșie. Participanții de sex masculin care au mâncat mai mult de 300 de grame de carne de pasăre săptămânal au avut un risc mai mult decât dublu de a muri din cauza cancerului gastrointestinal, comparativ cu cei care au mâncat mai puțin.
La toți cei 1.028 de subiecți care au murit, carnea roșie a reprezentat aproximativ 59% din consumul lor săptămânal de carne, carnea albă reprezentând aproximativ 41%-29% din aceasta fiind carnea de pasăre. În general, participanții au urmat destul de bine dieta mediteraneană, care a rămas consecventă în funcție de diferitele cauze de deces.
Persoanele care consumau mai multă carne roșie păreau să aibă rate mai mari de deces din diferite cauze. În medie, consumatorii de carne roșie care au decedat în timpul studiului au mâncat mai mult de 200 de grame de carne roșie în fiecare săptămână.
Consumul de carne albă, în special de pasăre, a fost legat și de anumite rezultate ale mortalității, în special pentru cei care au mâncat peste 100 de grame de pui în fiecare săptămână. Deși unele bucăți de pui pot cântări diferit față de altele, o bucată de pui fără piele și fără oase cântărește de obicei aproximativ 175 de grame, iar o porție de piept de pui cântărește aproximativ 85 de grame.
Aceste date sunt în contradicție cu alte date care sugerează un posibil efect pozitiv al consumului mai mare de carne albă asupra riscului de cancer gastric
Studiul nu a adunat detalii cu privire la consumul de carne de pasăre procesată sau la modul în care a fost pregătită carnea de pasăre, deoarece chestionarul dietetic a întrebat doar în general despre consumul de carne de pasăre. Acest lucru lasă loc pentru incertitudine în înțelegerea dacă rezultatele diferă între cei care consumă mai mult pui de fast-food și au o dietă mai puțin bogată în nutrienți față de persoanele care mănâncă pui la grătar acasă ca parte a unei diete echilibrate.
În plus, studiul a fost lipsit de date privind activitatea fizică a participanților, un factor crucial pentru sănătate. Această absență ar putea duce la o ușoară supraestimare sau subestimare a relației dintre alimentație și sănătate.
Este important de remarcat faptul că, fiind un studiu observațional, constatările pot doar să demonstreze asocieri, mai degrabă decât să stabilească relații cauzale. În ciuda acestor limitări, aceste constatări se adaugă corpului limitat de cercetare care examinează consumul de carne de pasăre și rezultatele pentru sănătate.
Cum se aplică acest lucru în viața reală?
Concluziile acestui studiu oferă o perspectivă valoroasă pentru reevaluarea alegerilor noastre alimentare tipice, în special în ceea ce privește consumul de carne de pasăre. Dacă sunteți o persoană care se bucură în mod regulat de mâncăruri pe bază de carne de pui, această cercetare sugerează că ar merita să acordați o atenție sporită mărimii porțiilor și frecvenței consumului.
Aceasta nu înseamnă că trebuie să evitați puiul cu totul, dar înțelegerea cantității pe care o consumați și echilibrarea acesteia cu alte surse de proteine, cum ar fi peștele, leguminoasele sau alte opțiuni pe bază de plante, poate contribui la reducerea potențialelor riscuri pentru sănătate. Încorporarea diverselor alimente în dieta dumneavoastră vă poate asigura că obțineți o varietate de nutrienți, minimizând în același timp rezultatele negative.