Cele patru proteine prietenoase cu inima, care reduc colesterolul și riscul de boli peste 40 de ani. Păsările de curte, printre opțiuni

0
Publicat:

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, menținerea sănătății inimii devine din ce în ce mai crucială. De aceea, susțin nutriționiștii, alegerile alimentare joacă un rol important în acest sens, aportul de proteine fiind un factor-cheie.

Creveții și fructele de mare ajută inima FOTO: Shuterstock
Creveții și fructele de mare ajută inima FOTO: Shuterstock

Potrivit nutriționiștilor citați de shefinds, carnea roșie, o sursă populară de proteine, a fost asociată cu niveluri mai ridicate de colesterol și cu un risc crescut de boli de inimă, printre alte dezavantaje. Consumul regulat de carne roșie poate duce la niveluri ridicate de colesterol LDL (rău), care contribuie la acumularea de plăci în artere, crescând în cele din urmă riscul de infarct și accident vascular cerebral. Așadar, pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, găsirea unor alternative proteice mai sănătoase este esențială.

Din fericire, există numeroase opțiuni proteice prietenoase cu inima, care nu numai că ajută la gestionarea nivelului de colesterol, dar oferă și nutrienți esențiali. Cei de la shefinds au discutat cu nutriționiștii Lisa Andrews și Krutika Nanavati pentru a descoperi câteva dintre cele mai bune opțiuni existente.

Proteine pe bază de plante

Specialiștii spun că există o mulțime de surse de proteine gustoase și sănătoase care nu conțin deloc carne. Krutika Nanavati ne reamintește că opțiuni precum fasolea, lintea și tofu sunt alternative nutritive la carnea roșie, preferate de mulți pentru versatilitatea și beneficiile lor pentru sănătate. Nutriționistul subliniază faptul că proteinele pe bază de plante sunt bogate în nutrienți sănătoși pentru inimă și fibre, care ajută la scăderea nivelului de colesterol și reduc inflamațiile.

În plus, „fibrele promovează sațietatea și vă mențin sătul mai mult timp, ajutând la gestionarea greutății”.

„Încorporarea acestor opțiuni vegetariene, oferă o sursă de proteine satisfăcătoare, susținând în același timp atât sănătatea inimii, cât și obiectivele de pierdere în greutate”, susțin specialiștii.

Creveți și fructe de mare

Pentru cei care tânjesc după fructe de mare, dar nu au chef de somon, creveții și crustaceele oferă o altă alternativă sănătoasă pentru inimă la carnea roșie. 

„Creveții și alte fructe de mare sunt bune pentru inimă deoarece conțin seleniu-un antioxidant care protejează celulele din organism de deteriorarea cauzată de radicalii liberi”, spune Lisa Andrews.

În plus, fructele de mare sunt o sursă de acizi grași omega-3, care susțin sănătatea inimii prin reducerea inflamației și îmbunătățirea funcției vaselor de sânge. Având un conținut scăzut de calorii și grăsimi, creveții și fructele de mare sunt perfecte pentru persoanele preocupate de greutate care caută opțiuni proteice gustoase care ajută și la scăderea nivelului de colesterol.

Păsări de curte

Păsările de curte, în special puiul și curcanul fără piele, sunt o alegere clasică pentru proteine slabe. Andrews subliniază importanța cărnii de pasăre, afirmând că „puiul și curcanul fără piele sunt mai bune pentru pierderea în greutate, deoarece sunt slabe și mai sărace în calorii decât carnea roșie”.

Și, deși au un conținut scăzut de calorii, mai ales în comparație cu carnea roșie, nutriționistul Andrews ne asigură că puiul și curcanul „conțin în continuare vitamine B, precum B6 și B12, care sunt necesare pentru a reduce homocisteina - o substanță chimică care are legătură cu bolile de inimă și accidentul vascular cerebral”. 

Pești grași precum somonul și macroul

Peștii grași precum somonul și macroul sunt înlocuitori excelenți pentru carnea roșie. Potrivit lui Andrews, aceste surse de proteine gustoase „conțin acizi grași omega-3, care ajută la reducerea inflamației pentru a vă proteja inima”. Aceste grăsimi sănătoase nu numai că susțin sănătatea inimii, dar ajută și la eforturile de pierdere în greutate - deci nu vă lăsați păcăliți de expresia „pește gras”.

„Grăsimile sănătoase din alimente ajută, de asemenea, la promovarea sațietății, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate”, susține dr. Andrews.

Somonul, în special, este o opțiune excelentă. Krutika Nanavati subliniază faptul că această carne este „plină de proteine”. Este o masă delicioasă și sănătoasă pentru inimă, care poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și poate susține sănătatea generală a inimii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite