Clorul din apa de la robinet poate bloca receptorii de iod din tiroidă. Ce este dieta de echilibrare hormonală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hormonii din organism sunt secretaţi de glandele sistemului endocrin. Două din cele mai importante glande endocrine sunt tiroida şi suprarenalele.

Multe afecţiuni precum osteoporoza, creşterea în greutate, dezechilibrele nivelului de zahăr în sânge pot avea drrept cauză un eventual dezechilibru hormonal. Adesea, acest dezechilibru pleacă din glanda tiroidă au din suprarenale, glande răspunzătoare cu secreţia şi reglarea hormonilor.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a optimiza funcţionarea acestor glande este să urmăm o dietă de echilibrare hormonală, potrivit „Cărţii pentru sănătatea femeii“, semnată de dr. Marilyn Glenville.

Glanda tiroidă are forma unui fluture şi este situată în partea anterioară a gâtului. Secretă tiroxină, hormon cu o acţiune puternică asupra fiecărei ţesut din organism, întrucât reglează metabolismul. Glanda tiroidă este controlată şi reglată de hipotalamus şi hipofiză. Ambele situate în creier.

Glandele suprarenale sunt glande pereche, plasate deasupra rinichilor. Ele secretă adrenalina – hormonul de stres - şi noradrenalina, precum şi hormonii steroizi care determină eficienţa sistemului imunitar.

O dietă sănătoasă echilibrează în mod normal hormonii. Dr. Glenviile recomandă următorul regim alimentar:

1.Cinci porţii pe zi de fructe şi legume, cu accent pe legume crucifere – broccoli, varză, conopidă pentru că sunt bogate în indol – 3 – carbinoli, care ajută la prevenirea absorbţiei în organism a formelor toxice ale estrogenului.  

2.Cel puţin 3 porţii pe zi de fitoestrogeni. Optaţi pentru soia, năut, linte şi seminţe de in. Fitoestrogenii reduc estrogenii toxici din organism şi stimulează ficatul să secrete globulina de legare a hormonului sexual care controlează cantitatea de estrogen şi testosteron din sânge.

3.Eliminaţi lichidele „dăunătoare“, reduceţi consumul de cafeină şi de alcool. Alcoolul suprasolicită ficatul, făcând şi mai dificilă eliminarea hormonilor toxici şi bătrâni din organism.

4.Consumaţi cereale integrale. Înlocuiţi orezul alb cu cel brun, pâinea albă cu cea din făină integrală şi optaţi pentru cereale integrale precum secara, ovăzul.

5.Măriţi cantitatea de fibre din dietă. Fibrele naturale conţinute în cerealele integrale, legume şi fructe ajută la prevenirea absorbţiei chimicalelor provenite din plastic şi pesticide şi stimulează eliminarea raidă din intestine a toxinelor şi a hormonilor îmbătrâniţi.

6.Folosiţi grăsimile „bune“, adică acelea din peşte gras, nuci, seminţe şi uleiuri vegetale presate la rece. Reduceţi grăsimile „rele“ din carne, produse lactate pentru că alimentele bogate în grăsimi saturate încurajează organismul să producă prostaglandine, sunstanţe asemănătoare hormonilor care cauzează un dezechilibru.

7.Eliminaţi zahărul. El favorizează depunerea de grăsime, iar celulele grase produc estrogen creând  o supraîncărcare în organism.

8.Consumaţi lichide sănătoase – 6-8 pahare în fiecare zi. Pentru a ajuta eliminarea hormonilor îmbătrâniţi din organism. Se recomandă apa filtrată sau minerală pentru că fluorul sau clorul din apa de la robinet pot bloca receptorii de iod din tiroidă, cauzând dezechilibru hormonal.

9.Optaţi pentru alimente organice.

10. Evitaţi alimentele care conţin printre ingrediente conservanţi, aditivi şi îndulcitori artificiali.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite