Ciocolata, vinul şi fructele de pădure ne protejează de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinul roşu conţine flavonoizi, compuşi care te ajută să lupţi contra diabetului de tip II FOTO Shutterstock
Vinul roşu conţine flavonoizi, compuşi care te ajută să lupţi contra diabetului de tip II FOTO Shutterstock

Veşti bune pentru iubitorii de ciocolată: noile cercetări sugerează că un consum mare de flavonoide, substanţe care se regăsesc în vin, ciocolată, ceai şi fructe de pădure, poate proteja organismul împotriva diabetului de tip II.

Oamenii de ştiinţă britanici susţin că un consum mare de flavonoide este asociat cu o scădere a rezistenţei la insulină şi cu o îmbunătăţire a reglării nivelului glucozei din organism. Diabetul de tip II, cea mai comună formă a diabetului, este cauzat de rezistenţa la insulină. Asta înseamnă că organismul nu reuşeşte să se folosească aşa cum trebuie de insulină, lucru care poate conduce la creşterea nivelurilor de glucoză din sânge, notează „Medical News Today“.

Echipa de cercetători din Marea Britanie a analizat 1.997 de voluntare cu vârsta cuprinsă între 18 şi 76 de ani. Toate femeile au completat un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare. Apoi s-a estimat aportul de flavonoizi din dieta lor.

Flavonoizii reduc rezistenţa la insulină şi inflamaţia

Studiul a dezvăluit că femeile care consumau mulţi flavonoizi, în special cei care se regăsesc în fructe de pădure, ciocolată şi vin roşu, aveau o rezistenţă la insulină mai scăzută. Acestea aveau şi niveluri mai bune de „adiponectină“, o proteină care reglează nivelurile de glucoză, pe lângă alte funcţii metabolice.

fructe legume fat sarcina

FOTO Shutterstock

Mai mult, investigaţiile au scos la iveală faptul că voluntarele care consumau cele mai multe flavonoide aveau un risc mai scăzut de a suferi de inflamaţii cronice, probleme care sunt asociate cu diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea şi cancerul.

Totuşi, cercetătorii au notat în studiul lor că nu ştiu exact care este tipul de flavonoide care protejează de diabetul de tip II. „Am demonstrat că antocianinele, compuşii responsabili de culoarea roşie sau albastră a fructelor de pădure, dar şi a altor fructe şi legume, pot îmbunătăţi modul în care organismul se ocupă de glucoză şi de insulină, şi că pot reduce inflamaţiile, un factor de risc în cazul bolilor de inimă şi diabet. Descoperirile noastre sugerează că ar trebui să ne îmbogăţim dieta cu aceste alimente pline de flavonoizi“, declară Aedin Cassidy, cercetător-şef în cadrul acestui studiu.

Ciocolata adăugată la o dietă sănătoasă este benefică

Ciocolata Shutterstock

FOTO Shutterstock

Când vine vorba de mâncat ciocolată, Cassidy spune că totul ţine de echilibru. „Doze mici de ciocolată au beneficii asupra sănătăţii noastre. În testele noastre clinice, consumul de ciocolată realizată special pentru teste, cu aproape 50 de miligrame de flavonoizi, a redus tensiunea, a îmbunătăţit fluxul sanguin, a ajutat la menţinerea sănătăţii şi flexibilităţii arterelor“, continuă specialistul pentru „Medical News Today“.

În general, ciocolata neagră este cea care conţine mai multe elemente sănătoase. O porţie mică de ciocolată pe zi, adăugată la o dietă bogată în fructe şi legume, poate fi foarte importantă pentru prevenirea bolilor de inimă şi a diabetului de tip II“, adaugă Cassidy.

Un studiu de anul trecut a demonstrat deja că adolescenţii care mănâncă ciocolată tind să fie mai slabi, iar altul a sugerat că un pahar de vin pe zi reduce riscul depresiei.


Citeşte şi:

Ciocolata neagră protejează creierul de atacurile cerebrale

Un anumit compus din ciocolata neagră pare să limiteze distrugerea creierului în urma atacurilor cerebrale, prin amplificarea semnalelor care protejează celulele nervoase, susţin cercetătorii americani.

Opt metode prin care vinul roşu te menţine sănătos

După o zi grea de muncă, un pahar de vin roşu este o metodă foarte bună de te elibera de stres, pe lângă multe alte beneficii pentru sănătate. „Today Health“ ne prezintă opt motive pentru care vinul roşu este o bună alegere pentru noi.

7 alimente care întineresc

Piaţa produselor antiîmbătrânire este în continuă creştere. Doar în SUA, se estimează că este de aproape 80 de miliarde de dolari şi că, până în 2015, va atinge cifra de 114 miliarde de dolari. Dar poate că persoanele de vârstă mijlocie care sunt concentrate pe întinerire ar trebui să-şi economisească banii. Experţii susţin că există alimente sănătoase care ajută la întinerire.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite