Cinci tipuri de seminţe gustoase şi sănătoase. Cum să le adaugi în dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seminţele fie că sunt de dovleac, floarea soarelui sau chia sunt la fel de hrănitoare precum nucile. Multe dintre tipurile de semniţe sunt folosite din timpuri străvechi în medicina tradiţională pentru proprietăţile lor curative.

Bogate în fibre şi minerale, grăsimi sănătoase, proteine şi antioxidanţi, seminţele pot fi adăugate uşor într-o dietă sănătoasă. Putem alege între multe varietăţi de seminţe comestibile care adaugă felurilor de mâncare savoare, plus că şi ţin de foame.

Seminţele de chia sunt ultima modă în supermarketuri, fiind prezente atât în batoanele energizante, cât şi în cereale şi băuturi. Acest tip de seminţe provine din Mexic – se mai numeşte şi salvie spaniolă -  şi sunt pline de acizi graşi omega 3, carbohidraţi, proteine, fibre, antioxidanţi şi calciu. Sunt fie de culoare albă, fie neagră şi sunt utilizate încă de pe vremea aztecilor ca energizant. Pentru că au o aromă discretă seminţele pot fi adăugate în salate, supe, fresh-uri, iaurturi, orez, cereale. Înmuiate în apă şi ţinute peste noapte la frigider devin un soi de pastă care ţine de foame.

Seminţele de dovleac sunt folosite din vechime în medicina tradiţională pentru proprietăţile lor curative în multe ţări precum India sau Mexic. Acest tip de seminţe ajută la păstrarea sănătăţii prostatei , prin intermediul fitosterolilor conţinuţi, are proprietăţi antiinflamatorii şi scade colesterolul rău. Uşor dulcege şi cu o textură elastică, seminţele de dovleac sunt mai sărace în grăsimi decât celelalte tipuri de seminţe şi conţin totodată minerale esenţiale precum fierul, magneziul sau potasiul. Ot fi consumate atât ca atare pe post de gustare, dar pot fi adăugate şi în salate sau cerealele favorite.

Seminţele de susan sunt foarte populare în bucătăria asiatică. Sunt bogate în calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina B şi fibre. Un studiu recent făcut pe animale a arătat că seminţele de susan diminuează inflamaţiile şi ajută la sănătatea creierului.  Pot fi conumate atât presărate deasupra felurilor de mâncare (salate, paste, fripturi), cât şi încorporate în pâine, biscuiţi sau maioneză.

Seminţele de in erau cultivate încă din anii 3000 înaintea erei noastre în Babilon pentru proprietăţile lor medicinale. Bogate în acizi graşi omega 3, fibre şi lignani (fitoestrogeni  cu proprietăţi anticancerigene şi antiinflamatorii) seminţele de in topesc grăsimile de pe burtă, protejează inima şi combat diabetul.  Pot fi consumate măcinate şi adăugate în fresh-uri , supe, sosuri , tocăniţe sau iaurturi.

Seminţele de floarea-soarelui sunt preferate pentru beneficiile lor nutriţionale. Mici şi tari, seminţele de floarea-soarelui sunt excelente surse de proteine, fier, acid folic, zinc, fibre şi vitamina E. De altfel, acest tip de seminţe este cel mai bogat în vitamina E, vitamină care încetineşte îmbătrânirea, îmbunătăţesc imunitatea şi previne bolile cardiovasculare. În plus, conţin de patru ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele, nucile şi alunele. Pot fi conusmate ca adaos la salate, feluri de mâncare -pentru a le face mai crocante- chifle, brioşe.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite