Cele mai puternice calmante naturale
0
Stresul, anxietatea şi depresia sunt la ordinea zilei într-o societate grăbită, tot timpul pe fugă. Tratamente există, însă de multe ori efectele adverse nu sunt tocmai plăcute. Din acest motiv, medicina naturistă vine în sprijinul persoanelor care se confruntă cu situaţii stresante cu remedii eficiente şi rapide. Cele mai puternice calmante naturale pot fi găsite în propria locuinţă, pe raftul cu ceaiuri, de prea multe ori ignorat.
Muşeţelul, gălbenelele, lavanda şi ginkgo biloba sunt doar câteva dintre plantele care vă ajută să depăşiţi perioadele grele.
Acestea au efect calmant şi sunt folosite încă din antichitate pentru tratamentul anxietăţii. Plantele cu efect calmant pot fi administrate sub formă de infuzie şi tinctură, dar şi prin masaj, sub forma uleiurilor esenţiale, detensionând nervii şi ameliorând stările anxioase.
Cele mai puternice calmante naturale. Ceai de muşeţel şi ginkgo biloba
Muşeţelul este o plantă medicinală venerată de sute de ani petnru proprietăţile sale terapeutice. Parfumul său plăcut şi substanţele cu efect de relaxare a sistemului nervos central te ajută să elimini stresul şi anxietatea, favorizând în acelaşi timp ameliorarea tulburărilor digestive. Studiile arată că bisabololul, substanţe conţinute de uleiul volatil de muşeţel, poate inhiba dezvoltarea ulcerului de stress.
Pe de altă parte, ginkgo biloba poate fi utilă în caz de depresie cronică, nervozitate şi stări de confuzie. De asemenea, ginkgo biloba este adjuvant în perioada de recuperare după un accident vascular cerebral. Ginkgo biloba este una dintre cele mai vechi plante medicinale de pe Pământ şi se spune că ar fi singura care a supravieţuit dezastrului de la Hiroshima.
Medicii fitoterapeuţi recomandă infuzia cu ginkgo biloba pentru redarea calmului, îmbunătăţirii atenţiei, a capacităţii de memorare şi a păstrării intacte a conexiunilor cerebrale, fiind indicată în special studenţilor, în perioada examenelor, dar şi persoanelor în vârstă.
Valeriana este, de asemenea, o plantă binecunoscută pentru efectul său relaxant. Compuşii activi din plantă au efect sedativ, ajutând în acelaşi timp la îndepărtarea insomniilor şi a tulburărilor de somn, a palpitaţiilor, colicilor stomacale de natură nervoasă sau tulburărilor cauzate de intrarea la menopauză. Pentru că nu are un gust tocmai plăcut, ceaiul de valeriană se poate combina cu cel de muşeţel sau de mentă.
Alte plante cu efect sedativ sunt ginsengul, passiflora şi salvia.
Cele mai puternice calmante naturale. Uleiuri esenţiale pentru masaj de relaxare
Plantele medicinale conţin uleiuri volatile cu proprietăţi deosebite ce pot acţiona direct asupra sistemului nervos. Printre acestea se numără levănţica, trandafirul şi gălbenelele.
Lavanda, de exemplu, este o plantă medicinală aromatică onorată de sute de mii de ani pentru beneficiile sale curative. Toscanii foloseau cândva lavanda pentru a contracare efectul deochiului, iar în zilelel noastre uleiul esenţial de lavandă se regăseşte în compoziţia multor produse folosite în SPA-uri în proceduri menite să aducă relaxare şi calm. Mirosul plăcut al acestei plante are un efect deosebit. Câteva picături de ulei de lavandă în apa în care vă îmbăiaţi pot şterge cu buretele evenimente stresante de peste zi şi pot readuce serenitatea şi senzaţia de bine după care toţi tânjim.
Regina plantelor aromatice, cum mai este numit trandafirul, are efect benefic nu doar asupra creierului, ci şi asupra inimii. Masajul cu ulei esenţial de trandafiri detensionează nervii, ameliorează anxietatea şi stresul, precum şi senzaţia de epuizare.
Cât despre gălbenele, numite şi plantele Soarelui, acestea au dublu rol: pe de o parte ajută la eliminarea anxietăţii (sub formă de ulei esenţial), iar pe de altă parte grăbeşte vindecarea şi regenerarea ţesuturilor, reglează ciclul menstrual (sub formă de infuzie).